KAMEN SPOTICANJA

NAPETOST MEĐU VLADAJUĆIMA HDZ protiv Mosta i Oreškovića: 'Brkić ostaje naš jedini kandidat!'

Čelnik Mosta Božo Petrov u 16.30 će održati press konferenciju u Banskim dvorima
 Goran Mehkek/CROPIX

HDZ, osim glavnog tajnika Milijana Brkića, kako neslužbeno doznajemo u vrhu stranke, neće imati drugih kandidata za funkciju ministra branitelja. U suprotnosti je to sa stavom Mosta, ali i premijera Tihomira Oreškovića koji očekuju da HDZ, uz Brkića, predloži još dva kandidata među kojima bi se birao ministar. Smatraju da bi se i u slučaju odabira ministra branitelja trebao primijeniti model dva plus jedan po kojem su birani i ostali ministri.

Tako je u razgovoru za Hinu šef Kluba zastupnika Mosta Ivan Kovačić kazao: “Očekujemo još kandidata za tu poziciju, kao što je to bilo u prvotnom krugu biranja ministara, kako bi premijer odabrao najboljeg”.

No, u HDZ-u ne misle tako.

- Brkić je naš službeni i jedini kandidat. I to je to. Nećemo imati drugih kandidata. Mi smo kandidirali glavnog tajnika stranke, to je drugi čovjek HDZ-a i njihovo ponašanje nije fer prema Brkiću. To se tako ne radi. Brkić uživa povjerenje, ne samo stranke, nego i branitelja i on sigurno može riješiti njihove probleme. Drugačije je kad se radi o nestranačkim kandidatima - kazali su nam izvori iz HDZ-a. Podsjećaju i da nisu svi ministri odabrani po modelu dva plus jedan, poput ministra vanjskih poslova Mira Kovača koji je bio jedini kandidat za to mjesto.

Procedura

U prilog tome da HDZ neće davati druge kandidate govore i zadnje izjave šefa HDZ-a Tomislava Karamarka koji je jučer novinarima na pitanje o ministru branitelja ponovio da su predložili Milijana Brkića.

- On će proći proceduru kao i svi ostali, razgovor s Mostom, oko toga čekamo njihovo mišljenje, te razgovor s premijerom - kazao je Karamarko.

Iz Mosta se, pak, čuju različiti stavovi.

Najprije se Miro Bulj pohvalno izrazio o Milijanu Brkiću, sugerirajući da Most neće osporavati Brkića jer uživa povjerenje braniteljske populacije i ima diplomu Domovinskog rata.

Premijerova konačna

A onda je pet dana kasnije Miroslav Šimić “postrojio” novinare da im da izjavu, ali je pritom odbijao odgovoriti i na jedno novinarsko pitanje te iznenadio novim momentima - obznanio je da Most očekuje ponudu od više kandidata, a o svakom od njih Most će “imati svoje mišljenje”, najavio je Šimić i dodao da se prošli tjedan nisu uopće stigli baviti slučajem ministra branitelja - jer im je proračun bio najvažnija tema.

Da Brkić nekim članovima Mosta nije po volji i da bi radije na tom mjestu vidjeli nekog drugog, poput, primjerice, Zvonka Milasa, dao je naslutiti Ivan Kovačić. Iako se novinarima Jutarnjeg lista nije htio javiti na telefon, u intervju Hini potvrdio je da Most očekuje više kandidata. O Brkiću se nije izjašnjavao, a za Milasa je rekao kako je “čuo samo dobre stvari”.

No, u Mostu, kako saznajemo, nisu spremni oštriti koplja na slučaju ministra branitelja i ugrožavati ionako poljuljane odnose s HDZ-om pa lopticu prebacuju na premijera Tihomira Oreškovića.

- Premijer je taj koji na koncu donosi odluku - naglašavaju u Mostu. Zamjetno je i da su u Mostu promijenili stav nakon što je sam premijer najavio da se s Brkićem tek treba naći te kako očekuje isti proces kao i za sve ostale ministre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:42