PRATITE NA JUTARNJI.HR

VIDEO: IZVANREDNA KONFERENCIJABOŽE PETROVA 'Nisam znao da jeMilijan Brkić kandidat Domoljubnekoalicije za ministra branitelja'

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov sazvao je press konferenciju u prostorijama Vlade
 Screenshot

Potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov održao je u Banskim dvorima konferenciju za novinare.

Petrov je na početku progovorio o navodnom sukobu Mosta i HDZ-a oko kadrovskih rješenja u MUP-u. 'Mi nismo u nikakvom sukobu. Svatko ima prvo izreći svoje mišljenje. Što se tiče kadroviranja, neki govore da je to vrsta pressinga, a ja to ne smatram pressingom. (...) Mi ne podržavamo osvetu, nama je bitan nečiji rad', rekao je.

'Ja vjerujem da se to kod određenih dužnosnika može protumačiti kao pritisak, no ja to tako ne doživljavam, nego samo kao vlastito mišljenje', dodao je.

Govoreći o migracijskoj krizi, Petrov je rekao da se situacija mijenja iz dana u dan. 'Nismo za žicu, ali moramo zaštititi građane Hrvatske. Trenutno postoji takav diskurs unutar EU da svatko želi zaštititi svoju državu. Treba postojati dogovor i mi se nadamo da nećemo morati dizati barijere', rekao je.

Zatim se osvrnuo na situaciju oko imenovanja novog ministra branitelja.

'U ovom trenutku ja ne znam kandidate ispred Domoljubne koalicije. Ne mogu reći da je Milijan Brkić kandidat, niti sam znao da je on to javno izrekao da je kandidat za ministra branitelja. . Što se tiče samih kandidata za ministra branitelja, to će se, nadam se, razriješiti ovaj tjedan. Predsjednik Vlade je na putu, do petka se nadam da će se riješiti. Nisam razgovarao s gospodinom Karamarkom o tome. Napravit će se izbor kao i do sada', rekao je.

Osvrnuo se i na pitanje ukidanja dužnosničkih beneficija.

'Naša politička volja je neupitna da bi se riješile sve beneficije državnih dužnosnika. U trenutku kad su nas prozvali da ne znamo napisati zakon, a neki sjede tamo već 20 godina... Mi ćemo taj dio odraditi, na njihovu žalost. U trenutku kad smo krenuli mijenjati zakon po zakon vidjeli smo da je najbolje uzeti sve državne službenike, donijeli smo odluku o reformskom paketu, i za sve službenike će se uzeti njihova prava, beneficije... Koordinatorica za ovo pitanje je ministrica Nada Šikić.

Petrov je progovorio i o pitanju šefa SOA-e Dragana Lozančića.

'Smatramo da u ovom trenutku premijer može imati najviše informacija o njegovu radu. Zato se ne ide na saslušanje Lozančića u Saboru. Predsjednik Vlade može donijeti najkvalitetniju odluku', rekao je.

O navodnom puštanju snimki na Pantovčaku rekao je da toga nije bilo. 'Tamo nije bilo nikakvih snimki. Da ih je bilo, vidjelo bi se da sam došao uzrujan. Kako sam ujurio na sastanak tako sam izjurio, jer smo prethodno dobili te informacije i trajalo je pet minuta. Žao mi je što mediji prenose samo jednu stranu priče. Mi nemamo uvide u snimke, to je gospodin Milanović priznao da postoje. Za telefonske razgovore znam, no oni nisu bili kompromitirajući za članove Mosta. Njih 15 su čvrsto ostali uz Most. Ja u ovom trenutku kako nisam vidio snimke ne mogu reći tko je bio i je li bio', rekao je.

'Da je moglo biti brže, moglo je, ali ne bih rekao da je presporo. Radi se na sasvim drugačiji način nego što se radilo prije', odgovorio je Božo Petrov na pitanje kako je zadovoljan radom Vlade pa dodao:

'Uz ovaj proces imenovanja, i druge stvari se rade. Danas ministri bez problema dođu na razgovor i aktivno sudjeluju u onome što će se događati idućih šest mjeseci. Reforme su trenutno ključne za javnu upravu, no idu i druge stvari. Malo nas je omeo proračun. Moram pohvaliti sve ministre koji su u koordinaciji. Svi imamo jako veliku volju da se stvari urede. Prošlo jeste mjesec i pol dana, i znam da su velika očekivanja, no usporedite nas s prethodnim vladama. Mi ćemo stvari promijeniti, kazao je.

'Mi nećemo nikada praviti pritisak, ukoliko imam problem obratiti ću se Karamarku', komentirao je Petrov i rekao kako ovu presicu nije dogovorio s premijerom.

'Što se tiče veta, to pravo postoji. Što se tiče diplome, ukoliko se dokaže bilo kakav prijestup, zna se kako će Most postupiti', ponovio je stav Mosta te dodao kako očekuje još kandidata za ministra branitelja od strane Domoljubne koalicije, no kako će to 'ići svojim ritmom'.

'Na mene Karamarkove izjave ne prave nikakav pritisak, a kako djeluje na njega, morate njega pitati', kazao je Petrov te na kraju konferencije poručio je vlada jedinstvena.

Inače, i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko održat će konferenciju za medije koja bi trebala početi u 17:30.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:27