MODEL IZ 90-IH

Ceste Sisak, koje vrijede 150 milijuna kuna, županica Lovrić prodala Žužiću za 20

 Admir Buljubašić / Cropix

Novi skandal trese Sisak, otvorene su nove sumnje u postupak privatizacije Cesta Sisak, koje je prije pola godine od Sisačko-moslavačke županije kupio velikogorički poduzetnik Željko Žužić . Optužbe glase kako su Ceste Sisak od Županije kupljene daleko ispod cijene, po privatizacijskim metodama iz 90-ih. Otkriveno je kako je tvrtka koja je kupila Ceste Sisak, IGM Turopolje, osnovana upravo za kupnju Cesta Sisak, da nikada ništa nije radila, da nije imala gotovo ni kune na računu, a ipak je izabrana za kupca kao tvrtka s najboljim bonitetom.

Kupili sami sebe

Utvrđeno je i da je kredit za kupnju Cesta Sisak od Hypo banke tvrtka IGM, odnosno Žužić, dobio lani 13. listopada, dan prije potpisivanja ugovora o kupnji većinskog udjela. Kao osiguranje plaćanja kredita u ugovoru je navedena imovina Cesta Sisak, tvrtke koja se tek treba kupiti. Dakle, Ceste Sisak su kupile same sebe za Željka Žužića, odnosno za Hypo banku ako on ne bude vraćao kredit.

U Cestama Sisak radnici i vlasnici udjela su u strahu. Hipoteka je stavljena i na njihove udjele, a da ih nitko o tomu nije pitao. Kažu da će još biti dobro ako Ceste Sisak nastave s radom, uspješno kao prije prodaje, te će moći podmirivati obveze i vraćati kredit. Ako ne, na djelo će doći crni scenarij. Ovlasti koje ima Hypo banka u raspolaganju imovinom Cesta Sisak, koje su pod hipoteku, su jasne.

Žužić i Županija sigurni

U ugovoru piše da “založni dužnik izričito izjavljuje da dopušta banci da može bez njegova posebnog odobrenja ili naknadne suglasnsoti u zemljišnim knjigama na opisanim nekretninama uknjižiti založno pravo u iznosu od 3,5 milijuna eura uvećano za pripadajuće kamate i sve ostale troškove radi osiguranja tražbina iz osnovnih ugovora i pripadajućeg aneksa”. U tome slučaju dobro će proći jedino Županija i Žužić. I Hypo banka, ako uspije sve prodati. Ostali vlasnici, a Žužić je vlasnik nešto više od 60 posto, mogu ostati bez svega.

Optužbe i upozorenja prije kupnje županijska vlast odbacivala je kao politikantstvo, govoreći da je riječ o dobrom poslu za Županiju i da je sve provodila i nadzirala ugledna konzultantska kuća. - Privatizacija Cesta Sisak čista je, a ne iznenađuje me što se bude dušebrižnici koji na svaki županijski projekt reagiraju prijavama USKOK-u i podmetanjima te lažnim optužbama koje iznose i sa saborske govornice, skrivajući se iza imuniteta. No, kako bi se sve razjasnilo, tražit ćemo očitovanje Uprave i NO-a o hipoteci na cjelokupnu imovinu Cesta Sisak, jer želimo zaštiti svoje vlasništvo, a županija je zadržala osam posto udjela - komentirala je županica.

Svi politiziraju slučaj

Iako optužuje druge da politiziraju slučaj, županica Marina Lovrić Merzel dodala je kako je odbijeni kupac Krešo Petek koristio političare za potporu nastojanjima da kupi Ceste Sisak. Navela je da je Petek u Ivanićgradu susjed bivšem ministru Draženu Bošnjakoviću i sucu Trgovačkog suda u Sisku koji je donio odluku na sudu u korist Peteka, kojom se zabranjuje raspolaganje udjelima u Cestama Sisak do okončanja spora, a koju je Viši trgovački sud brzo ukinuo kao nezakonitu.

Ivan Šantek, čelnik županijskog HDZ-a, koji je sa saborske govornice upozorio na slučaj prodaje Cesta Sisak, izjavio je kako je Žužićevo IGM Turopolje, zahvaljujući županici, dobilo imovinu vrijednu najmanje 150 milijuna kuna i još kredit od 3,5 milijuna eura potpuno besplatno, jer će ga vraćati tvrtka koju su kupili. Šantek tvrdi da šljunčara vrijedi najmanje 120 milijuna kuna, a asfaltna baza još 30 milijuna, no svoj udio od 57 posto udjela Županija je prodala za 20 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:31