CITY ARENA SOUTH GATE METRO KING CROSS KERUM LUXURY MILLENNIUM SHOPPING MALL

Boris Dežulović: Hrvatski san je kupovati po cijeli dan

Svakako i svakojako zamišljali su nekoć futurolozi i pisci svijet budućnosti, maštali su leteće automobile i teleportacijske kolodvore...

Svakako i svakojako zamišljali su nekoć futurolozi i pisci svijet budućnosti, maštali su leteće automobile i teleportacijske kolodvore, a mi smo slušali Olivera Dragojevića kako proročanski najavljuje “dvi iljade i drugu godinu” s komercijalnim letovima na Mjesec, svježom ribom s Marsa i raspjevanim Splićanima koji po cijeli dan pjevaju i zajebavaju se, jer “sve će bit na botune” i nitko ništa neće morati raditi.

Čitali smo Julesa Vernea, gledali znanstveno–fantastične filmove i zahvaljivali dragome Bogu, dragome ocu, kome god, što nas je napravio na vrijeme da dočekamo sva ta nevjerojatna čudesa.

Stotinu godina daleko

I silno bi se iznenadio stari Jules Verne, samo da je mogao znati kako će zaista izgledati svijet kojega je maštao u ono romantično vrijeme kad smo mu bili stotinu godina daleko.

- I to je to?!? – stajao bi zbunjeni stari Francuz, u čudu se osvrtao oko sebe i tim se čudom čudio onome što njegove stari oči vide kroz njegov stari monokl. – Oui. To je to, gospodine Verne.

– To je sve?? – nesigurno bi još jednom pokušao starac.

– Sve – potvrdio bi domaćin, sad bi već i njemu bilo neugodno zbog vidno golemog razočaranja gospodina Julesa Vernea.

– Pardonnez-moi – ne bi se tek tako dao neobični starac s cilindrom na glavi. – Prije stotinu godina ostavio sam električnim žaruljama osvijetljeni svijet kojim su jurili automobili, monsieur Bell već je izmislio telefon, a monsieur Tesla bežičnu tehnologiju, izgradili smo nebodere od dvjesto metara i pravili planove za veličanstvene gradove pod staklenim kupolama na Mjesecu i Marsu, a vi mi sada želite reći da je sljedeću stotinu godina ljudski rod potrošio na to da sagradi blještavi trgovački centar u kojemu će ljudi parkirati automobile i kupovati bežične telefone?!Cijelo stoljeće ste proćerdali da bi napravili prodavaonicu??

– Nije to bilo kakva prodavaonica – uvrijedio bi se malo domaćin. – To je City Arena South Gate Metro King Cross Kerum Luxury Millennium Shopping Mall. Najveći u... khm, najveći na Sirobuji.

Tako, naime, na golemo razočaranje gospodina Julesa Vernea danas izgleda svijet njegove budućnosti. Ili barem onaj kutak toga svijeta što ga zovu Republikom Hrvatskom. A u tom kutku niču ti, kako se zovu, something-nothing-kurac-palac-shopping mallovi kao gljive poslije kisele kiše. Nema više ledine na gradskoj periferiji na kojoj nije nikao nekakav golemi trgovački centar, najveći u tom dijelu Europe, županije, kotara, čega li već, jer nema u Hrvatskoj ni shopping centra koji nije najveći...

Cijeli članak pročitajte na Slobodnoj Dalmaciji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:33