PRIVATIZACIJSKI TSUNAMI

Bitka za kutinskog diva: Za Petrokemiju zainteresirani i Gazprom i norveška Yara

Ruske energetske tvrtke mogle bi uskoro postati perjanice investicijskog programa nove Vlade
 Miroslav Arbutina / Cropix

Ruske energetske tvrtke mogle bi uskoro postati perjanice investicijskog programa nove hrvatske Vlade. Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić iz Moskve se vraća s punom torbom dogovora, ponuda i obećanja.

Već za dva tjedna u Zagreb bi trebale stići brojne ruske delegacije radi konkretizacije Čačićevih ponuda. Doduše, ruska je strana, iako vrlo zainteresirana, prilično oprezna, pa i suzdržana. Razlog je to što su, kako nam je rekao sugovornik iz ruskog ministarstva gospodarstva, Hrvati već više puta preveslali Ruse, i to nakon velikih obećanja, pa i dogovora.

Ponudio im tvrtku

Glavni zgoditak moskovskog posjeta mogla bi biti Petrokemija.

Radimir Čačić je Rusima ponudio sudjelovanje u privatizaciji te kutinske kompanije. Najveći interes za hrvatsku tvornicu umjetnog gnojiva pokazala je tvrtka Sibur Neftehim koja je vezana uz najveću rusku državnu tvrtku Gazprom. Prema nekim informacijama, ruska je tvrtka spremna za kupnju većinskog udjela, iako zasad Čačić Rusima nije nudio konkretni udio, premda je kazao da je Petrokemija “priča vrijedna stotine milijuna eura”.

Hrvatska Vlada smatra da bi država u Petrokemiji morala zadržati određeni vlasnički udio i nakon eventualne prodaje ruskim (ili nekim drugim zainteresiranim) partnerima. No, unatoč velikom zanimanju Moskve - ruski mediji na prvome mjestu u svojim izvještajima o Čačićevu posjetu u prvom planu ističu samo Petrokemiju - Vlada se nije obećala samo Rusima.

Naime, nije nesklona ni ponudi norveškog kemijskog diva Yara za kutinsku tvrtku. Čak su, prema nekim povjerljivim informacijama s Markova trga, trenutačno Skandinavci u blagoj prednosti pred Rusima. Očito je da je privatizacija Petrokemije najvažniji projekt ove Vlade, koji bi mogao dobro popuniti štedljiv proračun, možda čak i za nekoliko milijardi kuna.

Na burzi neobuzdano

No, čini se da je i burza povoljno reagirala na Čačićeve ponude Rusima jer su dionice Petrokemije skočile za 11,3 posto, na 254 kune, a dok je hrvatska delegacija jela sendviče s kavijarom i lososom u tamošnjem ministarstvu gospodarstva, cijena joj je dosegnula i 259,99 kuna. Prema podacima Središnjeg klirinško-depozitarnog društva, država u Petrokemiji ima 50,63 posto dionica.

Prema podacima iz nerevidiranog financijskog izvješća, Petrokemija je lani ostvarila dobit od 107,8 milijuna kuna.

Velika dobit

Ukupni su prihodi 2011. iznosili 2,9 milijardi kuna, što je za 29,6 posto više nego prethodne godine, a ukupni su rashodi rasli sporije, za 17,9 posto, na 2,8 milijardi kuna.

Stoga je dobit Petrokemije u prošloj godini dosegnula 107,8 milijuna kuna ili 3,6 posto ukupnih prihoda, dok je u prethodne dvije godine tvrtka poslovala s gubitkom. No, odmah nakon prvih vijesti iz Moskve da Čačić kao najbogatiju hrvatsku udavaču nudi unosnu tvornicu, u Upravi Petrokemije prilično su zbunjeno rekli da nemaju nikakva saznanja “niti su u posjedu materijalnih činjenica o procesu privatizacije” te tvrtke.

“Uprava Petrokemije nema nikakvih saznanja, niti je u posjedu ikakvih materijalnih činjenica o procesu privatizacije Petrokemije, osim napisa koji izlaze u novinama i koji su javno dostupni”, navodi se u odgovoru koji je Petrokemija uputila Zagrebačkoj burzi.

Sindikati protiv

Odmah su se oglasili i sindikati koji se protive privatizaciji. Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala (EKN) u Petrokemiji u pismu najvišim državnim dužnosnicima zatražio je odgovore u vezi s privatizacijom te tvrtke.

Sindikati se oštro protive privatizaciji, čak toliko da su spremni aktivirati i Stožer za obranu. Sindikalisti se pozivaju na sporazum iz kolovoza 1998. godine, kojim se hrvatska država obvezala zadržati većinski udio u Petrokemiji. Zato su i od premijera Zorana Milanovića zatražili hitno očitovanje o planovima oko privatizacije kako bi se i oni znali postaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:32