ŠESTI PUT SPREMNI ZA UZBUNU

STOŽER ZA OBRANU PETROKEMIJE: 'Sprema se rasprodaja tvornice!', VRDOLJAK: 'Ne, privatizacija sada nije u planu'

 Mate Piškor / CROPIX

KUTINA - “Nismo mi aktivirali šesti put po redu Stožer za obranu Petrokemije zbog najave smjene tri člana Uprave Petrokemije. Nego smo podigli uzbunu zbog najava privatizacije, odnosno komadanja i rasprodaje Petrokemije, jedinog pravog industrijskog proizvođača u Hrvatskoj. Vidimo da Vlada predlaže novu upravu, u kojoj će sjediti ljudi koji nemaju iskustva u radu u Petrokemiji, ali imaju ogromnih iskustava u takozvanom restrukturiranju tvrtki, odnosno masovnim otkazima i pripremama za privatizaciju nekada uspješnih poduzeća u većinskom državnom vlasništvu. Bojimo se da se takvo što ne sprema i nama, te poručujemo da kutinska Petrokemija neće biti meki orah.

Mi se nećemo dati.” Rekli su ovo jučer u Kutini, na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji, čelnici Stožera: Željko Klaus, Jozo Bilobrk i Dragutin Vajnahtn. Prva dvojica su čelnici sindikata u Petrokemiji, a treći je čelnik udruge hrvatskih branitelja Petrokemije. Sva trojica su i članovi Nadzornog odbora Petrokemije.

Bitka za kutinskog diva: Za Petrokemiju zainteresirani i Gazprom i norveška Yara

Željko Klaus isticao je kako je Petrokemija zadnjih deset godina kolateralna žrtva privatizacije INE, što je imalo za posljedicu da je INA Petrokemiji prodavala najskuplji plin u Europi, koji je najmanje 30, do 35 posto skuplji od plina kojeg plaćaju ostale tvronice mineralnog gnojiva. Ti su podaci tim porazniji što INA Petrokemiji prodaje hrvatski pln po ruskoj uvoznoj formuli. - Već od ove godine, a naročito tijekom 2014. godine Petrokemija će biti u vrlo povoljnijoj situaciji jer će moći kupovati plin na slobodnom tržištu. Upravo zbog toga čudi namjera da se sada prodaje Petrokemija, kada zbog ulaska u EU dobiva mogućnost da kupi puno jeftiniji plin i ostvari bolje uvjete poslovanja, bolje rezultate poslovanje, te bolje i jeftinije gnojivo, naglasio je Klaus. Dodao je kako iskustva pokazuju da je kod privatizacije tvrtki koje je pokrivao Sindikat EKN-a, broj zaposlenih prepolovljen.

Vrdoljak: ne razmišljamo o privatizaciji Petrokemije

ZAGREB - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas novinarima da njegovo ministarstvo trenutno ne razmišlja o privatizaciji kutinske Petrokemije, ali je stanje te tvrtke dugoročno neodrživo.

Ideju o privatizaciji nisam čuo ni u kuloarima, ona sada nije u planu, ali srednjoročno i dugoročno morat će se razmišljati o tome kako spriječiti da Petrokemija posluje s minusima, rekao je Vrdoljak tijekom susreta s novinarima. Pritom će se, istaknuo je, voditi računa o zaštiti radnih mjesta i interesa zaposlenih.

- Je li to cilj, smanjiti broj zaposlenih u Petrokemiji za tisuću ljudi? Zar nije već dosta otpuštanja radnika u Hrvatskoj pa čak i u tvornicama koje nisu na teret državi i proračunu, kao što to nije ni Petrokemija. Naša je tvornica lani u državji proračun uplatila 210 milijuna kuna, Petrokemija je izvezla robe u vrijednosti 240 milijuna eura, jedna četvrtina robe koju preveze HŽ odnosi se na Petrokemiju, baš kao i 90 posto prometa Luke Šibenik. Od Petrokemije živi Kutina, kojoj u proračun uplaćujemo 30 milijuna kuna, te stotine malih tvrtki povezanih uz naš veliki sustav. Kome je u cilj to uništiti? Ne znamo, ali znamo da to nećemo dopustiti rekli su Klaus, Bilobrk i Vajnaht.

Stožer za obranu Petrokemije aktiran je u četvrtak 10. siječnja navečer, odmah nakon preporuke Vlade Nadzornom odboru Petrokemije da se razriješe dužnosti tri člana Uprave kutinske tvornice mineralnog gnojiva: Tomislav Seletković, Antonija Perošević Galović i Nenad Martinović. Predsjednika Uprave Petrokemije Josipa Jagušta, kako doznajemo, Vlada za sada ostavlja na čelu Petrokemije, a za nove članove, umjesto smijenjenih, predloženi su Žarko Rijetković, Kešmir Kvaternik i Karlo Došen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:14