STAVLJENI PRED GOTOV ČIN

Bandić: U Zagrebu neće biti poskupljenja grijanja, stavit ću veto na tu odluku!

 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić neće prihvatiti HEP-ov zahtjev za poskupljenjem grijanja, a i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić najavio je da će pozvati Gradsko vijeće da odbije zahtjev.

Iz HEP-a su jučer potvrdili da su zahtjev za poskupljenjem grijanja za gotovo 37 posto uputili lokalnim vlastima u Zagrebu, Velikoj Gorici, Sisku, Zaprešiću, Samoboru i Osijeku.

Iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika priopćeno je da gradonačelnik ima ovlast i nadležnost za neprihvaćanje prijedloga, odnosno stavljanje veta na takav prijedlog, te da će gradonačelnik to pravo i iskoristiti.

"Ovakav veto gradonačelnik će iskoristiti jer se tek po provedbi depolitizacije svih upravljačkih funkcija u takvim javnim službama i nakon toga provedenim restrukturiranjem i reorganizacijom u dijelu kapaciteta kojima raspolažu ta javna poduzeća, može govoriti o eventualnoj korekciji cijena, pa tako i usluge grijanja, iskazujući pritom obzir prema građanima koji dnevno žive podnoseći sve posljedice kriznih i recesijskih uvjeta", stoji u priopćenju Bandićevog ureda.

Iz tog ureda podsjećaju da vlada stalno ističe i promovira restrukturiranje javnih poduzeća koja pružaju usluge građanima, upravo radi kontrole kvalitete i cijena usluga.

"Taj program odnosi se i na grad Zagreb, kao i na sva javna poduzeća u sastavu Zagrebačkog holdinga, uključujući poduzeća koja najavljuju poskupljenje, pa tako i HEP Toplinarstvo koje je najavilo poskupljenje za 37 posto kako se to u medijima prenosi", stoji u priopćenju.

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić također je protiv poskupljenja grijanja i smatra da je HEP-ov zahtjev neopravdan.

"Odluku o tome donosi Gradsko vijeće i ja ih pozivam da takav prijedlog odbiju, jer, cijena grijanja u Velikoj Gorici već je i sada previsoka", kaže Barišić koji se nada da će vijećnici imati dovoljno razboritosti i mudrosti u ovoj odluci.

Ističe da je u Veliko Gorici u prosjeku za stan od 70 četvornih metara cijena grijanja prošle zime bila 700 kuna mjesečno, a s poskupljenjem od 37 posto cijena bi dosegla gotovo 1000 kuna.

"Kad se sjetimo da je struja poskupjela 15 posto, da je PDV povišen na 25 posto, da se najavljuju novi porezi, postavljam pitanje kako će građani živjeti. Jedino što aktualna vlada kontinuirano radi je povećanje poreza i cijena te srozavanje kućnog budžeta građana, a silna obećanja o boljem životu i gospodarskom razvoju nisu ni u tragovima", kaže velikogorički gradonačelnik koji dolazi iz redova HDZ-a.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk za HTV je izjavio da je grad, kao što zakon nalaže, podnio zahtjev za mišljenje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) o tom poskupljenju. "Znamo da je HERA od HEP - Toplinarstva tražila mišljenje zašto je to tako veliko poskupljenje", rekao je gradonačelnik Zaprešića.

Sigurno nećemo dopustiti da građani na ovakav način budu ponovno stavljeni pred gotov čin. Smatramo da traženo poskupljenje nije opravdano u toj visini, rekao je, pak, za HTV v.d. pročelnika Odjela za komunalno-stambeno gospodarstvo grada Osijeka Milan Kamenko.

HEP je zahtjev za poskupljenjem obrazložio time da cijena grijanja nije rasla od početka 2009., a da su od tada znatno skočile cijene goriva koje čini tri četvrtine troškova, te da je HEP - Toplinarstvo lani ostvarilo gubitak veći od 320 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:42