ŠEF NEPOZNATE UDRUGE

AUTOR OPERACIJE BARBIKA ‘Sve sam izmislio jer počinjem specijalni rat protiv antihrvatske politike’

Tomislav Stockinger tvrdi da mu je cilj bio proizvesti međusobno optuživanje dviju najvećih stranaka
 CROPIX

ZAGREB - Ja sam autor akcijskog plana ‘Barbika’, i to sam napravio kako bih otvorio oči javnosti. Već niz godina vodi se specijalni rat protiv Hrvatske pa sam i ja počeo takav rat. Ovo je samo početak - rekao nam je Tomislav Stockinger, 46-godišnji pravnik iz Zagreba i predsjednik udruge Regimenta - Centar za suočavanje Jugoslavena s prošlošću.

Stockinger je danas portalu Narod.hr poslao priopćenje u kojemu je priznao da je on autor famoznog plana koji je, iako izmišljen, izazvao žestoke reakcije.

Tomislav Stockinger (FOTO: Ronald Goršić/CROPIX)

JOSIPOVIĆ 'Bio sam u pravu. Iza operacije Barbika stoji desnica i ljudi koji podržavaju Kolindu'

U tom se dokumentu na 13 stranica iznose planovi za diskreditaciju predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar-Kitarović, a sve je trebalo poslužiti tome da se našteti Ivi Josipoviću za koga bi hrvatska javnost mogla zaključiti da provodi prljavu kampanju. Zbog tog su se plana međusobno otpuživali i HDZ i SDP, a predsjednik je morao na izvanrednoj konferenciji za medije demantirati aferu.

Na kraju, danas se javio autor i priznao da je sve izmislio.

- Ovo sve radim u domoljubne svrhe. Iza mene ne stoje udruge ni jaki pojedinci, niti stranke - poručio je Stockinger koji je i predsjednik Nacionalističke lige Hrvatske, a bio je aktivan i oko inicijative za promjenu imena Trga maršala Tita.

Kaže da ga nije iznenadila reakcija i međusobno optuživanje dviju najvećih stranaka jer mu je to i bio cilj, a plan je, kaže, namjerno napravio na satiričan način.

Ovo nije, tvrdi, jeftina sprdačina, nego način na koji je htio otvoriti oči javnosti. Pokušao je to i kroz djelovanje Stranke hrvatskog zajedništva, ali je na kraju odustao.

JAVILI SE AUTORI 'BARBIKE'!? 'Čekali smo da ispadnu Vatreni, pa da plan pustimo u javnost'

- Nisam pristajao na kompromise. Siguran sam da Hrvatska može biti bolja, ali je već 70 godina zarobljena u jugosrpskom obruču. Kritiku upućujem antihrvatskim strukturama na vlasti, ali razočaran sam i tobožnjim domoljubima - kaže Stockinger.

U svom priopćenju napominje kako se Hrvatska već 15 godina nalazi “u raljama duboko antihrvatske politike, kreirane od strane domaćih političara, novinara i medija, društvenih i kulturnih radnika, financijskih mešetara, privatizacijskih moćnika, antihrvatskih nevladinih udruga”...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:32