PIŠE INOSLAV BEŠKER

ANALIZA PORUKA svetog Oca i Josipovića: Nisu se htjeli tek svidjeti nego su i branili stavove

‘Najviše će odjeka imati ideja Ive Josipovića o Hrvatskoj koja, oslonjena na svoje kršćanske korijene, želi biti velikodušna u opraštanju prema svojim susjedima’
Zagreb, 040611. Zracna luka Pleso.Posjet Pape Benedikta XVI. Hrvatskoj - Zagreb, 04. i 05. lipnja. Na slici: Papa Benedikt XVI. posjetio je predsjednika RH Ivu Josipovica u Uredu predsjednika.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Humanizam je zapravo bio zajednička tema s varijacijama

u prvom prijepodnevu Papina dvodnevnoga pastirskog pohoda u Hrvatsku.

Josipović je, podsjetivši da nije vjernik, promicao laički humanizam koji s kršćanstvom ima mnoge zajedničke točke, a Papa se zauzeo za vjeru, za nazočnost Božju u svijetu, za zbiljski humanizam koji ovisi o prisustvu Božjem, naglasivši da humanizam cvate samo ako je čovjek Božja slika i prilika, ako je temeljen na vjeri u Bog a ne na humanizmu bez Boga koji smatra “apstraktnim“.

Iznenađujuća poruka

Josipović je priznao povijesnu ulogu Svete Stolice u međunarodnom priznanju Hrvatske. Dio njegovih birača jamačno se naježio kad je Predsjednik priznao Crkvi da je čuvala hrvatsko nacionalno biće i domoljublje nasuprot jednoumnim komunistima. Ipak, najviše će odjeka imati Josipovićeva ideja o Hrvatskoj koja, oslonjena na svoje kršćanske korijene, želi biti velikodušna u opraštanju svojim susjedima. Nije to bio dijalog toliko s nazočnim Benediktom XVI koliko s već pokojnim i blaženim Ivanom Pavlom II i onim što je Hrvatima uglavnom uzalud govorio na Hipodromu. Zanimljiv je paradoks da neke od ideja pokojnog Pape nalaze lakše odjek u političara koji se ne priznaje vjernikom nego u mnogih koji se vjernicima grade.

Taj paradoks Josipović je efektno poentirao riječima: “Makar nisam vjernik, u dubini svojih uvjerenja dijelim s vjernicima iste vrijednosti. Stoga sam i u temelje svoje unutarnje politike postavio pravdu i pravednost, a u temelje svoje međunarodne politike oprost i pomirenje među narodima.”

Osuda individualizma

U pozdravu na aerodromu - po svojoj prirodi protokolarnome i usmjerenome državi više nego puku i vjernicima, kojima će se još imati i te kako prilike obraćati - Benedikt XVI ipak nije propustio osuditi individualizam „koji pogoduje shvaćanju života bez obveza u neprestanom traženju 'prostora privatnosti'" i pozvati na „zauzimanje u promicanju temeljnih moralnih vrijednosti, ukorijenjenih u društvenom životu i identitetu staroga kontinenta“, što je samo bio drukčiji način da se govori o kršćanskim vrijednostima i o temeljnim prirodnim zakonima, koje Katolička crkva vazda vidi u Desetorim zapovijedima, a prethodni i sadašnji Papa to su posebno naglašavali .

Ipak, ako se gledaju politički akcenti, u načelu zanimljiviji političkim novinama, valja spomenuti veoma direktna Papina gledišta izražena u avionu koji ga je nosio u Hrvatsku i koja su se veoma brzo našla na internetskim stranicama Svete Stolice.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:50