PREDAH OD PROSVJEDA

Aktivisti iz Varšavske na ulicama opet u rujnu

 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Aktivisti Zelene akcije i inicijative Pravo na grad u sljedećih mjesec dana ne planiraju niti jedan masovni prosvjed. Na današnjoj konferenciji za novinare najavili su kako će s masovnim okupljanjima nastaviti početkom rujna, a do tada ne namjeravaju odustati od daljnjih akcija za spas Varšavske. U međuvremenu, pravnim će putem pokušati zaustaviti gradnju u Varšavskoj.

Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije, zatražio je od Vlade hitnu tehničku doradu Zakona o referendumu, kako bi se najesen mogao raspisati referendum za izglasavanje nepovjerenja gradonačelniku Milanu Bandiću. Ukoliko Vlada ne uputi izmjenu Zakona u Sabor, ili se pak one prihvate pa Gradska skupština ne raspiše referendum, dodao je, aktivisti će osobno, u suradnji s drugim akterima, sudjelovati u peticiji i prikupljanju potpisa za njegovo raspisivanje.

- Vršit ćemo pritisak na Vladu, odnosno Sabor, a potom i gradske zastupnike koji su i sami najavili raspisivanje referenduma. Ako neće htjeti raspisati referendum, potrudit ćemo se da plate za to - rekao je Tomašević, dodajući kako je još rano govoriti o drugim akterima koji bi im pomogli u prikupljanju potpisa, ali, istaknuo je, nije riječ o političkim strankama.

Teodor Celakoski iz Prava na grad zatražio je od gradskih zastupnika blokadu radova u Varšavskoj, istaknuvši kako to mogu učiniti putem Zagrebačkog holdinga.

- Inzistiramo da se onemogući Holdingovim podružnicama, poput Plinare i Elekte, sudjelovanje u radovima. Tražimo odgovornost svih ispred Holdinga koji su sudjelovali u raskopavanju Varšavske. Došao je kraj Bandićeve korupcijske vlasti. Bitka za Varšavskom još nije izgubljena, čak ako se i iskopa moguće je zaustaviti postavljanje priključaka za komunalnu infrastrukturu, a nisu riješeni niti svi imovinsko-pravni odnosi u Varšavskoj 6. Primjer je Milano, gdje su zaustavljeni radovi na čak sedam takvih rampi - rekao je Celakoski, dodajući kako Grad, odnosno Bandić, može poništiti javni interes jer ulazno-silazna rampa nije jedino moguće i obvezujuće rješenje, a nije ucrtana niti u GUP niti u detaljni plan.

Osvrnuvši se na jučerašnju sjednicu Gradske skupštine, izrazili su zadovoljstvo, iako su napomenuli kako su neke političke stranke, poput HDZ-a, iskoristile situaciju u gradu kako bi prikupile nekoliko političkih bodova. Naime, na novinarsko pitanje kako komentiraju izjavu ministra Darka Milinovića da Vlada ne namjerava mijenjati Zakon o referendumu, Celakoski je rekao kako imaju saznanja da bi ga HDZ-ova Vlada mogla izmijeniti tek sljedeće godine, nakon što Gradska skupština ne prihvati proračun za 2011. Tada bi se raspustila Skupština, a HDZ se nada kako bi na izborima mogao osvojiti većinu. Nakon toga, špekulira se, promijenili bi Zakon te raspisali referendum za Bandićevu smjenu.

- Mi nismo za prijevremene izbore za Gradsku skupštinu. Zadovoljni smo jučerašnjom sjednicom i pozivamo gradonačelnika Bandića na odgovornost - zaključio je Celakoski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:33