POGLED U BUDUĆNOST

Rasplet slučaja Varšavska: Puno žešći prosvjedi, kaos u Hrvatskoj ili trijumf SDP-a i HDZ-a?

 Bernard Čović/CROPIX

SCENARIJ 1: Mogući scenarij: Izravna demokracija

Nastavak prosvjeda u Varšavskoj, uz sazrijevanje civilne akcije u političku inicijativu, koju logistički i kadrovski pudipru lijevo orijentirane nevladine udruge, studenti i međunarodni pokret zelenih libertarijanaca. Prema uzoru na rađanje stranke Zelenih u Njemačkoj, oko projekta Varšavska i dalje će se okupljati aktivisti mirovnog, ekološkog i ženskog pokreta, studenti te pristalice takozvanih K-grupa, bliskih komunističkoj ideologiji. Prosvjedi bi se radikalizirali, kao i sukobi s policijom koji najlakše privuku tako potrebnu pozornost medija, političara i simpatizera. Nedavne proteste u Varšavskoj otpočelo je dvjesto aktivista, a nakon masovnog privođenja, broj im je narastao na dvije tisuće. Taj bi broj mogao progresivno rasti ukoliko se gospodarska kriza produbi i nastavi socijalno raslojavanje. Model Varšavske postao bi ogledan za druge slične pobune, napade na institucije, vlast i oporbu, korumpirane sudove i “zakone koji dopuštaju korupciju”.

Sudionici iz Varšavske, kao predstavnici pobunjenog sloja, postali bi izgledni kandidati na listama za lokalne i parlamentarne izbore, nezaobilazni pri svakoj podjeli vlasti.

SCENARIJ 2: Nemogući scenarij: Kaos u Hrvatskoj

Organizatori prosvjeda u Varšavskoj i pridružene im društvene skupine s ljevice, izvršile su, zapravo, udar na SDP. Prosvjednici su mnogo češće izvikivali optužbe na račun SDP-a, nego što su prozivali HDZ. Prilikom pohoda na sjedište Socijaldemokratske partije odbili su dijalog s liderima te stranke koji su, u dobroj mjeri, već razvlastili Bandića i bitno demokratizirali stranku. Neki među prosvjednicima unosili su se u lice Zoranu Milanoviću i Borisu Špremu, a masa ih je nazivala lopovima. Na sličan način radikalni desničari pokušali su delegitimirati HDZ-ovu vlast i Ivu Sanadera zbog slučaja Glavaš, optužbama za oportunizam, korupciju i političke progone pravednika Glavaša i Gotovine.

Na internetskim stranicama i forumima koji postaju glavni medij marginalnih društvenih skupina, sve su češći zajednički izrazi mržnje radikalnih opcija prema političkom mainstreamu, društvenim elitama, poslovnom establishmentu i svim razinama sudske vlasti. Zato ne treba isključiti i rađanje desničarskih pokreta za uspostavljanje izravne demokracije, koji će se “u duhu Varšavske” samoorganizirati protiv vlasti i sudskih (haaških) odluka.

SCENARIJ 3: Realni scenarij: Pobjeda velikih stranaka

Niti jedna parlamentarna stranka u RH ne podržava prevratnički scenarij, i ne priželjkuje izvanredne izbore. To ne odgovara SDP-u, kao ni HDZ-u, koji prolaze kroz procese unutarstranačkih reformi. HNS se vidi u ulozi glavnog partnera buduće vladajuće koalicije, a HSS strepi od prosvjeda seljačkih udruga. Bez potpore parlamentarnih stranaka, vodećih medija i ozbiljnih sponzora, prosvjednici iz Varšavske ne mogu računati na pobjedu. Ukoliko se upuste u radikalnije forme prosvjeda ili otpora policiji, riskirali bi optužbe za anarhizam i poticanje na kaos, i izgubili (za sada načelnu ali strateški važnu) potporu parlamentarne oporbe. Prosvjedi će se nastaviti kao i do sada. U manjem opsegu širit će se i na druge dijelove Hrvatske, ali neće doživjeti nacionalni karakter. Varšavska će ostati simbol civilnog otpora Bandićevoj hobotnici i političkom sustavu koji ju je omogućio. Bandić će biti smijenjen referendumom koji će pokrenuti SDP i HNS prije parlamentarnih izbora, na kojima će se odigrati one važnije bitke. Kao i obično, idealima iz Varšavske presudit će “najbolje namjere”, a Bandića će svrgnuti bivši kolege. Ima li išta prirodnije od toga?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:34