PRAVOMOĆNA PRESUDA

AFERA INA - MOL Kako Ivi Sanaderu naplatiti milijunsku kaznu?

Zbog milijuna s Ježićeva računa Hrvatska mora povesti proces i u Švicarskoj?

Prema pravomoćnoj presudi protiv Ive Sanadera u slučajevima za primanje mita od MOL-a, kao i za primanje mita od Hypo banke, država će teško u roku od 15 dana naplatiti 3,6 milijuna kuna od bivšeg premijera, a i postupak naplate pet milijuna eura, koje je za Sanadera preuzeo Robert Ježić, kako je sam svjedočio, mogao bi se oduljiti.

Iz izvora bliskog Sanaderu doznajemo da je sva njegova imovina blokirana u predmetu Fimi-Media te da nema odakle uplatiti taj novac. Naš izvor tumači da će trebati pričekati pravomoćnost presude u tom slučaju, jer prema nepravomoćnoj presudi Sanader je dužan vratiti 15 milijuna kuna u aferi Fimi-Media.

- Sva imovina koju Sanader posjeduje blokirana je u predmetu Fimi-Media - rekao nam je izvor blizak Sanaderu.

Teško će se država u tom roku naplatiti i od Ježića, jer njegova strana smatra da pet milijuna eura, koje je za Sanadera primio Ježić od MOL-a, nije temeljem ove presude naplativo osobno od samog Ježića, odnosno drže da ta presuda nema status ovršne isprave u slučaju samog Ježića.

Novac na računu tvrtke

Tvrde da Ježić osobno nije stranka u postupku te da bi država morala angažirati pravnika u Švicarskoj gdje bi trebala pokrenuti delibacijski postupak, odnosno postupak koji se vodi temeljem zahtjeva za priznanje ili izvršenje strane sudske odluke. Tijekom tog postupka ispituje se postojanje uvjeta koje zakoni te zemlje postavljaju za priznanje stranih odluka i njihovo izvršenje. Izvor blizak Ježiću otkriva nam da bi se presuda sada trebala prevesti na njemački te dostaviti na adresu tvrtke Dioki Holding International, jer je ta tvrtka preuzela Ksenoplast na čijem se računu navodno nalazilo tih pet milijuna eura. Goran Mikuličić, odvjetnik Zsolta Hernadija, uvjeren je da Ježić taj novac neće nikada vratiti.

- Osobno mislim da neće taj novac nikad uplatiti - komentira Mikuličić. Odvjetnik Branko Šerić smatra da će država morati oduzeti korist stečenu kaznenim djelom.

- Da, možda će se morati ući u diplomatski postupak sa Švicarskom ako Ježić ne bude htio dobrovoljno vratiti taj novac, a to će onda potrajati - smatra odvjetnik Šerić.

Podsjetimo da je još tijekom suđenja Ježić u nekoliko navrata sucu Ivici Turudiću obećao da će novac položiti na račun suda.

Obećao, ali nije ispunio

Sudac Turudić pitao ga je u listopadu 2012. godine:

- Gdje su novci, gospodine Ježiću?

- Na računu Dioki Holdinga, tvrtke koja je u mojem stopostotnom vlasništvu, a čije je sjedište u Zugu u Švicarskoj - odgovorio mu je Ježić. Sudac Turudić podsjetio ga je da se obvezao dostaviti taj novac Republici Hrvatskoj.

- Nisam dobio precizne upute - odgovorio je Ježić.

- Učinite to danas - zatražio je sudac Turudić.

- Danas ne mogu, no u najskorijem roku ću dostaviti - rekao Ježić te precizirao da će to učiniti za 30-ak dana, ali nije to učinio do danas. U Sanaderovu slučaju ova presuda je ovršna isprava te se država naplaćuje, a uobičajeno je da se prvo uzima novac, odnosno gotovina, ili da se pokuša prodati ono što se najlakše može prodati, međutim sva Sanaderova imovina je pod blokadom u slučaju Fimi-Medije. Država mu je blokirala brojnu imovinu: osim nekretnina, tu su još kolekcija umjetničkih slika, skulptura i druge pokretnine, koje su zaplijenjene, te nemali iznosi na različitim bankovnim računima. Pritom je blokirana imovina u vlasništvu Ive Sanadera, ali i članova njegove uže i šire obitelji. Predsjednik Ivo Josipović jučer je objavio odluku kojom se Sanaderu, zbog postupanja protivno pravnom poretku i moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj, oduzimaju dodijeljena odlikovanja.

Oduzeto odlikovanje

Tu je odluku donio temeljem članka 36. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske. Predsjednik, inače, može na prijedlog Državnoga povjereništva za odlikovanja i priznanja ili po vlastitoj odluci donijeti odluku o oduzimanju odlikovanja i priznanja ako nositelj odlikovanja ili priznanja postupa protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj.

Oduzeto odlikovanje ili priznanje vraća se Uredu predsjednika Republike.

Na računima blokirano oko 850 tisuća eura

  • 370.000 kuna na računu u Zagrebačkoj banci, nositelj računa Ivo Sanader
  • 38.500 eura, Raiffeisenbank, nositelj računa Ivo Sanader
  • 47.800 eura, Raiffeisen banka, nositelji računa Ivo Sanader, Ivo Šarić i Mirjana Sanader
  • 93.500 eura, Raiffeisen, nositelji Ivo Sanader i Ivo Šarić
  • 180.000 eura, Raiffeisen, nositelj računa: donositelj knjižice
  • 120.000 eura, Raiffeisen, Ivo Sanader
  • 50.000 eura Raiffeisen, nositelj računa Ivo Šarić
  • 215.000 kuna, Zagrebačka banka, na ime Mirjane Sanader
  • 18.460 eura, Privredna banka, nositelj računa Petra Sanader
  • 27.175 eura, Raiffeisen (dva računa) nositelj Petra Sanader
  • 11.515 eura, Zagrebačka banka, nositelj Petra Sanader
  • 17.780 eura, Privredna banka, nositelj Bruna Sanader
  • 5.457 eura, Zagrebačka banka, nositelj Bruna Sanader
  • 12.700 eura, Raiffeisen banka, nositelj Bruna Sanader
  • 38.202 eura, Privredna banka, nositelj Karmela Šarić
  • 109.150 eura, Raiffeisen banka, nositelj Ivo Sanader
  • 833.360 eura, vrijednost umjetničkih djela zaplijenjenih u Sanaderovoj kući u Kozarčevoj ulici
  • 315.700 eura, vrijednost umjetničkih djela zaplijenjenih kod Stjepana Fiolića u Malomlačkoj ulici
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:07