SPLIT

‘Ovdje i trudovi toliko ne bole’

Na odjelima novog rodilišta bez riječi su ostale i iskusne sestre koje rade već više desetljeća
 Joško Ponos/CROPIX

SPLIT - Zaplakala je snažno, točno u 12.25 sati, zdrava, prekrasna djevojčica i ostat će upamćena kao prvo dijete rođeno u novom splitskom rodilištu.

Porod je potrajao “samo” dva sata i donio veliku sreću obitelji Jerončić iz Seoca kod Omiša. Beba je četvrto je dijete 28-godišnje majke Nevene, ali i prva kćerkica nakon tri sina. Teška je 3550 grama, duga 49 cm. Zvat će se Marta.

Početak nove ere

- Osjećam se kao kraljica - izustila je uzbuđena majka kada je prvi put u ruke uzela svoju princezicu. A kako i ne bi, njena beba kao da je znala kada će na svijet. Nakon pune 33 godine djelovanja starog rodilišta u neuvjetnim i skučenim prostorima, njeno je rođenje označilo početak nove ere u splitskom porodništvu. Smještena nakon poroda u dvokrevetnu, suvremeno uređenu sobu s pripadajućim sanitarnim čvorom, opremljenu plazma televizorima na konzoli i mnogim drugim čudima tehnike, o prostoru i uvjetima rađanja ponosna majka je kazala: Ovdje, vjerujte i trudovi manje bole.

Zlatnik na dar

Iako, povjerila nam se, nije ni očekivala da će Marta ponijeti titulu “prve bebe”, njena sreća bila je tim veća što je prinova stigla baš na rođendan svoga tate Ante.

Tek nekoliko sati od dolaska na svijet Marta je dobila i prvi dar - zlatnik Svetog Dujma - koji po vjerovanju donosi sreću, a majci ga je uručio ravnatelj splitskog KBC-a Dujomir Marasović.

Rađanje prve bebe, a time i radost početka djelovanja novog rodilišta na koje je Split čekao godinama, u sjenu je bacilo sve teškoće oko njegova otvaranja. Ni sitne manjkavosti pa ni problemi oko preseljenja nisu umanjili zadovoljstvo kako budućih roditelja tako i cjelokupnog medicinskog osoblja.

- Kad sve ovo vidite, dođe vam žao što ne možete češće roditi - s osmijehom će sestre primalje obilazeći trudnice na održavanju trudnoće.

- Nakon 40 godina radnog staža, ovo mi je treće po redu rodilište, ali prvo za koje mogu reći - to je ono što bi svaka buduća majka poželjela - priča nam sestra Jozica Šarić. - Ne mogu kazati - nastavlja - da u starom rodilištu nismo ostavili brojne lijepe uspomene, ali ovo je nešto o čemu smo mogle samo sanjati.

- Radile smo u puno težim uvjetima - dodacuje primalja Ljiljana Perasović, a ovdje je sve na botune.

Vedro je bilo i u novim sobama rodilišta gdje su krenule već i prve šale na račun njegova suvremenog izgleda.

Pet zvjezdica

- Dao Bog da trudnoću održavala u splitskom rodilištu - dobacuju trudnice jedna drugoj i sve se slažu u jednom, od svih noviteta koji su ih u novom rodilištu dočekali, najviše ih raduje svakoj sobi pripadajući sanitarni čvor koji su u staroj zgradi morale dijeliti s velikim brojem trudnica. Jela Barać Tolić, trudnica iz Sinja kojoj je u ponedjeljak bio termin za porod svog prvog djeteta, o prvim dojmovima kaže:

- Ovo se ne može ni po čemu uspoređivati sa starim rodilištem u kojem sam provela šest dana.

Zagvožđanka Marija Varkaš, koja čeka drugo dijete, priča nam kako se nakon iskustva starog rodilišta osjeća kao u hotelu s pet zvjezdica. - Tamo ništa nismo imali, a ovdje nema čega nema - veselo će i trudnica Nada Čovo koju uz visoke higijenske uvjete posebno raduje što svaka pacijentica ima svoj televizor.

Glavna sestra Ljubica Antunović svoj prvi radni dan u novom rodilištu kratko je prokomentirala riječima: - Oborilo me s nogu. Ovo je dan koji smo čekali više od tri destljeća. Da nije bilo ravnatelja Duje ni rodilišta ne bi bilo.

Staro rodilište od danas postaje prošlost čiju je posljednju stranicu ispisalo rođenje zadnje bebe, djevojčice Nikoline, kćerkice Vedrane i Saše Večernik. Nikolina se nije mogla strpiti pa je svijet ugledala u ponedjeljak u 9.45, posljednja u u staroj zgradi.





Od dozvole do prve bebe

12. listopada 2005.dobivena građevinska dozvola

31. ožujka 2006. tvrtka Zagorje Tehnobetom uvedena u posao gradnje; počinje gradnja

srpanj 2008. Tehnobetom završio građenje, ali rodilište nije otvoreno zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima objekata na trasi pristupne ceste

8. rujna 2009. mijenja se glavni projekt trase pristupne prometnice kako bi, unatoč neriješenim odnosima sa spornim vlasnicima, rodilište dobilo tehničke uvjete za otvaranje

25. siječnja 2010. rođena prva beba





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:54