UZBUNA NA DESNICI

HDZ ZABRINUT ZBOG SVE MANJE PREDNOSTI 'Ako nešto hitno ne promijenimo, na izborima bismo mogli proći kao Josipović'

'Dopustili smo da Zoran Milanović i SDP vode igru. Umjesto da mi budemo ti koji nameću teme'
 Tom Dubravec/CROPIX

Ako nešto hitno ne promijenimo, na predstojećim izborima bismo mogli proći kao Ivo Josipović - požalilo se ovih dana nekoliko visokopozicioniranih članova HDZ-a. Zabrinuti su, kažu, što ih SDP od ljeta sve više sustiže. Pokazuju to i posljednje ankete. Prema mjesečnom istraživanju CRO Demoskop - Promocije plus, još u ožujku i travnju HDZ je imao prednost više od šest postotnih bodova, da bi omjer snaga u rujnu iznosio 31,1 posto za HDZ i 29 posto za SDP.

- I dalje smo u prednosti, uspješniji smo po izbornim jedinicama i vjerujem u našu pobjedu, ali zabrinjava me trend koji je za nas loš. Da je situacija kao prije par mjeseci, da smo zadržali prednost koju smo imali, sada bismo lagodno čekali izbore. Umjesto toga mi smo se doveli u potpuno neizvjesnu situaciju. Previše smo se uljuljali u ulogu favorita - smatra jedan član stranke iza kojeg je niz izbornih utakmica. A za tu situaciju, kaže, sami su krivi.

- Dopustili smo da Zoran Milanović i SDP vode igru. Umjesto da mi budemo ti koji nameću teme, bore se, izazivaju na sučeljavanja, mi mjesecima kaskamo za njima i stalno smo u situaciji da se nešto branimo - kaže još jedan od naših sugovornika iz najveće oporbene stranke. Ogorčen je, dodaje, i zbog onoga što se dogodilo s njihovim izbornim programom “Pet+” ili punim nazivom “Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: 5+Hrvatska”. Naime, medijski napisi da taj HDZ-ov program nazivom i vizualno neodoljivo podsjeća na program “Pet +” profesora Mile Vasića koji je prošle godine s njim išao na izbore u Republici Srpskoj bacili su dodatnu sjenu na HDZ-ov rejting koji SDP ozbiljno ugrožava. Zbog toga je ovih dana, doznajemo, u toj stranci zavladala panika. Sastanči se, dogovara, razrađuju se nove strategije... Spominju se zaokreti, promjena taktike, novi slogani, pa i dolazak inozemnih stručnjaka za PR. Sve se glasnije govori i o smjeni Karamarkova savjetnika za medije Miljenka Manjkasa. No, u HDZ-u kažu da je vjerojatnije da će on dobiti pojačanje, a za sada se spominje da su u igri dvije europske PR agencije.

- Mislim da bi bilo dobro da i Karamarko nađe svog Alexa Brauna. Za razliku od Milanovića koji je SDP-u najjači adut, nama je Karamarko najslabiji - smatra jedan HDZ-ovac.

Ponukani cijelom tom situacijom koja im ne ide na ruku, u HDZ-u su, očito, ranije nego što su planirali krenuli u, kako oni to nazivaju, novu fazu kampanje koja se dotad, ističu, vodila prikriveno na društvenim mrežama.

Riječ je o djelu kampanje radnog naziva “Želim Hrvatsku”, koji je, kažu u stranci, osmišljen još prije nekoliko mjeseci. I kroz taj dio trebali bi biti predstavljeni segmenti HDZ-ova gospodarskog programa, a trebao bi uslijediti i niz novih slogana poput “Zajedno za Hrvatsku” koji će uskoro osvanuti na stranačkim plakatima. Za sada se ne zna hoće li stranka ostati pri toj ideji ili će uvoditi još neke novosti. U HDZ-u se nadaju da će im to donijeti željenu prekretnicu u kampanji i pojačati prednost u odnosu na SDP. I dok je dio članstva optimističan po tom pitanju, oni iskusniji u stranačkim i izbornim igrama prilično su rezervirani kad je riječ o tome da bi se stvari mogle promijeniti preko noći. Pokušavaju ukazati na probleme, ali žele ostati anonimni. Kažu da je razlog tome to što se svaka kritika, pa i ona najdobronamjernija, shvaća kao napad na vrh stranke i nelojalnost.

Izgubljena snaga

- Gledajte, nije nama problem naše biračko tijelo. Postoji dobar dio naših birača koji će, kakve god HDZ pogreške napravio, svoj glas dati nama. Oni i ne vode računa o našim pogreškama. No, problem je što nam to nije dovoljno za pobjedu. Za to nam treba i dio birača iz centra. A u ovom trenutku su u privlačenju tih birača uspješniji Milanović i SDP. Naša Domoljubna koalicija to jednostavno ne uspijeva. Uz to, od nekih koalicijskih partnera gotovo da nema koristi, primjerice od BUZ-a ili HSP-a Ante Starčević. Otkako je Ruža Tomašić napustila tu stranku, oni više nemaju snagu kao prije - kaže jedan od naših sugovornika iz vrha HDZ-a. - Kad bi bila riječ samo o ovome što se dogodilo s ‘Pet+’ programom ili nekim nespretnim izjavama čelnika stranke, to bi se još i moglo riješiti, ali problem je loš trend koji nas prati mjesecima. U situaciji smo da ga jednostavno ne možemo preokrenuti u našu korist što god činili. S druge strane, SDP stalno s nečim izlazi. Koliko god bilo loše to s čime oni idu, opet se provlače neke njihove akcije, konkretne brojke i čini se da im to prolazi. Pa i ta Milanovićeva retorika... Naši, pak, potezi nemaju takav odjek. A do prije par mjeseci bili smo uvjerljivi, u debelom vodstvu, s nizom pobjeda iza sebe - dodaje.

Utjecaj doline suza

Nekoliko članova HDZ-a s kojima smo razgovarali proteklih dana uvjereni su da su u sadašnju situaciju dospjeli zbog niza problema koji su, zapravo, počeli još na proljeće. Kažu da je sve počelo kad je predsjednik stranke Tomislav Karamarko govorio o dolini suza.

- Na to se nadovezala afera Mercedes, pa optužbe Josipa Manolića da je Karamarko udbaš, što je loše odjeknulo među članstvom. A ne treba ni spominjati da je reakcija HDZ-a na Manolića bila izrazito loša. I kao da nam to nije bilo dosta, uslijedio je antikomunistički manifest i pismo koje je predsjednik Karamarko uputio Milanoviću. To su bili krivi koraci - smatra jedan od dugogodišnjih HDZ-ovaca. Ističe, međutim, da se situacija nakon toga malo stabilizirala, te da se početkom ljeta, pogotovo kad su krenuli s mobilizacijom članstva i klauzurama, činilo da su prevladali probleme. I šef stranke je, kažu, imao nekoliko dobrih nastupa. No, onda im je planove poremetio mimohod u Zagrebu za obljetnicu Oluje koji je bio uspješniji nego što su očekivali. A ni dan poslije, na obilježavanju Oluje u Kninu, nisu uspjeli pobrati bodove kojima su se nadali.

- Treba dodati da nam ni priče o HDZ-ovoj povezanosti s prosvjedom branitelja u Savskoj 66 nisu išle na ruku, posebno ono što se dogodilo na Markovu trgu - dodaje naš sugovornik. A onda je došao na red slučaj švicarac, što ih je, priznaju, dosta pogodilo. Vladajući su ih praktički doveli u pat-poziciju, a HDZ se u tom slučaju uopće nije snašao. Danima nisu znali što će učiniti. Bili su protiv, da bi na kraju podržali Vladin prijedlog konverzije kredita iz švicarskih franaka u eure. Večer uoči saborske rasprave o tom prijedlogu HDZ-ovci su imali sjednicu svog Kluba, ali, kako smo tada bili doznali, ni nakon trosatnog sastanka nisu donijeli odluku kako će postupiti. Navodno je presudio sam šef stranke, na sam dan rasprave, kazavši im da podrže Vladin prijedlog.

Nije im dobro išlo ni s reakcijama na izbjegličku krizu. U toj ionako teškoj situaciji, nimalo primjerenoj da bi se na njoj skupljali predizborni bodovi, HDZ je prvo tražio zatvaranje granica, da bi potom Milanovića koji je privremeno zatvorio granične prijelaze prema Srbiji napali da ih otvori. Uz to su zajedno s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović zahtijevali i slanje vojske. Na kraju su ih vladajući napali da su se udružili s Orbánom i Vučićem. Uz to je HDZ-ov međunarodni tajnik Miro Kovač u njemačkim medijima optužio hrvatsku Vladu da je kriva za loše hrvatsko-njemačke odnose. I dok se HDZ pripremao za prezentaciju svog izbornog programa “Pet+”, uslijedilo je još jedno za njih neugodno iznenađenje. Nekoliko dana prije održan je SDP-ov skup, a HDZ-ovci su samo mogli svjedočiti tome kako im Milanović “preotima” domoljubnu retoriku. Iako su Milanovića odmah javno počeli ismijavati nazivajući ga lažnim domoljubom, u stranačkim redovima ipak je zavladala nelagoda. U stranci su počeli zamjerati šefu i što ponovno spominje drugi Domovinski rat umjesto da, kako je obećao, govori samo o gospodarstvu. A javio se i zabrinuti član stranke koji je Karamarku na Facebooku ostavio pismo koje je poslije uklonjeno. No, ostalo je sačuvano na nekim portalima. U pismu je HDZ-ovac naveo kako je rejting HDZ-a u zadnja dva mjeseca bitno opao jer “PR radi izuzetno loše”. Uz to je ustvrdio da stranka gubi potporu u Dalmaciji jer se vrh HDZ-a nikada nije distancirao od Zdravka Mamića, što ih može koštati gubitka minimalno 50.000 glasova.

- Možda je to bizaran problem, ali koliko će bizarno biti izgubiti izbore zbog jednog Mamića - poručio je HDZ-ovac.

A kako na situaciju u HDZ-u gledaju politički analitičari i smatraju li da su pogreške o kojima sami HDZ-ovci govore pridonijele gubitku njihove prednosti.

- Prije bih rekao da je gubljenje prednosti HDZ-a u predizbornim anketama posljedica oporavka SDP-a, poduprtog radom premijera sa stručnjacima za odnose s javnošću, ali i dobrom prezentacijom nekih ohrabrujućih markoekonomskih pokazatelja, kao i stavljanjem naglaska na zakonska rješenja koja pogađaju velik broj potencijalnih birača, kao što je slučaj švicarac, a ne toliko navedenih pogrešnih poteza ili situacija u kojima su se stranka i njeno vodstvo pred javnošću našli na tankom ledu. Navedeni dnevnopolitički momenti, komunikacijski kiksevi i medijski skandali svakako su naštetili imidžu vođe oporbe, no on i prije toga nije uživao neku veliku osobnu popularnost, tj. postojao je raskorak između popularnosti njegove stranke i njegova osobnog rejtinga - kaže politolog Višeslav Raos. Dodaje da je pitanje koliko će biračko tijelo desnog centra doista zamjeriti navedene probleme i kikseve.

Druga opcija

- U dilemi između kažnjavanja vodstva HDZ-a za propuste i prilike da promijene vlast koja im ne odgovara najvjerojatnije će izabrati ovu drugu opciju. Općenito, kada su dvije glavne opcije podosta izjednačene u prognozama i anketama, birači će više biti skloni strateški glasovati kako bi osigurali smjenu vlasti (u slučaju desnog centra), odnosno ostanak na vlasti (u slučaju lijevog centra), nego što će koristiti izbore za kažnjavanje vodstava stranaka zbog medijske nemuštosti i komunikacijskih propusta - smatra Raos. Na pitanje može li HDZ-u pomoći promjena taktike i neki zaokret u kampanji, o čemu se u toj stranci priča, Raos kaže da angažirati neke PR stručnjake i ponuditi sasvim nov medijski profil nekoliko tjedana prije izbora nije moguće te da to teško može pomoći HDZ-u.

Nezahtjevno tijelo

- Uostalom, ako pratimo dosadašnju kampanju za parlamentarne izbore, vidimo da ta stranka slijedi isti obrazac kampanje koji je već primjenjivan za europske i predsjedničke izbore, vjerojatno po principu ‘ne mijenjaj konja koji dobiva utrke’ - ističe Raos.

Analitičar Davor Gjenero smatra da je HDZ-ovo biračko tijelo stabilno i da to neće promijeniti nijedna greška.

- HDZ ima sreću što njegovo biračko tijelo nije zahtjevno, u takvim greškama ne vide neki problem. Oni zbog toga neće mijenjati biračke preferencije niti će neizaći na izbore. To što se govori o trendu smanjivanja razlike je u tome što se prije šest mjeseci činilo da je ljevica rasuta. No, kako se izbori približavaju, nestaje glasačko tijelo Ive Josipovića i Mirele Holy i unatoč svemu vraća se u okrilje SDP-a. Kampanje na izborni rezultat ne mogu utjecati više od 1,5 posto - kaže Gjenero. Dodaje da je ono što se promijenilo to što je SDP uspostavio agresivnu retoriku.

- Sada se sve više vidi da je i ljevica autoritarna. Da ponovno dobije izbore, Milanović bi bio neobuzdan i autoritaran. Bio bi to tip vladavine kakav je Sanader uspostavio, ali još autoritarniji - kaže Gjenero koji smatra da je jedino što može biti problematično za HDZ slučaj švicarac.

- Nejasno je da konzervativna stranka glasuje za taj zakon. To može izazvati dugoročne probleme. HDZ je popustio pred stravičnim pritiskom Milanovićeva PR-a i glasali su protivno zdravom razumu - smatra Gjenero. Ističe i da HDZ ima veliku prednost u četiri izborne jedinice i relativnu prednost u još tri, te da SDP to teško može nadoknaditi u dvije jedinice gdje su dominantni - u 3. i 8. Gjenero smatra da je HDZ u situaciji da ne može nametnuti ozbiljne teme.

- To se događa zbog agresivnosti Milanovića i zbog toga što Karamarko ima većinu medija protiv sebe - smatra Gjenero.

Na pitanje bi li Karamarko trebao prihvatiti Milanović poziv na TV sučeljavanje, Gjenero kaže: “Kako bi to izgledalo uz Milanovićev bezobrazluk i nasilnost”.

Igre oko sučeljavanja

Višeslav Raos, pak, ima drugačiji stav o sučeljavanju.

- Mislim da je izbjegavanje sučeljavanja vrsta taktiziranja, vjerojatno se nije u potpunosti odustalo od toga, nego se gleda kako stvoriti što povoljnije medijske uvjete za takvo sučeljavanje. Karamarko vjerojatno smatra da je dobar dio medija u startu naklonjeniji Milanoviću nego njemu, pa će vjerojatno htjeti razvodniti sučeljavanje kroz dva moguća scenarija - sučeljavanje timova iz obje stranke ili pak sučeljavanje više stranačkih čelnika odjednom. Smatram da bismo za kvalitetno vrednovanje programa, ali i liderskih vještina čelnih ljudi koji pretendiraju formirati iduću Vladu itekako trebali imati televizijska sučeljavanja. Ne vidim zašto se ne bi gledateljima ponudilo sučeljavanje Milanovića i Karamarka, ali i sučeljavanja kandidata za ključna mjesta u ključnim ministarstvima - vanjskih poslova, unutarnjih poslova, obrane, pravosuđa i financija - zaključio je Raos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:03