SENZACIONALNI IZBOR ZA NAJSEKSI HRVATICU

FOTO, VIDEO: LIJEPE I HRABRE Noj zamalo fotografu pojeo fotoaparat, spasila ga jedna od naših ljepotica

EPH već 13 godinu organizira izbor za Najseksi Hrvaticu, a ove godine nositelj projekta je Nedjeljni Jutarnji: glavni organizator i fotograf Boris Štajduhar sa svojom povelikom ekipom deset finalistica odveo je na Brijune, gdje su u savršenim uvjetima odradile prvo snimanje. Danas pogledajte kako su se snašle naše finalistice, koje ćemo predstaviti u idućih pet brojeva Nedjeljnog Jutarnjeg i na portalu jutarnji.hr, a onda slijedi veliko finale...
 Livio Andrijić/CROPIX

Nebo bez ijednog oblačka, sasvim lagan vjetar, tihi šum morskih valova, neopisiv mir i poseban dašak minulih vremena prva su impresija koja je protekle subote na Brijunima dočekivala ovogodišnje natjecateljice najprestižnijeg domaćeg izbora ljepote nazvanog Nedjeljni Jutarnji bira najseksi Hrvaticu by Štajdi. Otočje koje je tijekom 25 godina (1954. - 1979.) pohodila čak trećina svjetskih državnika i brojne filmske zvijezde postalo je proteklog vikenda savršena kulisa za fotografiranje djevojaka koje su se prijavile na natjecanje.

Devet ljepotica iz čitave Hrvatske: Anđela Ledenko, Klara Pelemiš, Daria Farkaš, Marija Šutalo Amižić, Margi Goleš, Marija Tepšić, Maria Kristina Leko, Iris Volf i Anamarija Tadić došle su u pratnji organizatora i fotografa Borisa Štajduhara, stilistice Ive Gradišer, omiljene vizažistice domaćih zvijezda Lucije Juroš te njezine asistentice Antonije Đogolović, kao i ekipe frizerskog salona Perman: Katarine Bratić i Manuele Karamarko.

“Oboružane“ egozotičnim cvijećem, metrima raznobojnih svilenih traka, koferima prepunim kozmetike, fenova, uvijača i četki za kosu, frizerke, stilistica i vizažistice bile su spremne za svaki zahtjev snimanja koje je osmislio Boris Štajduhar, fotograf i glavni organizator natjecanja.

Po mnogočemu poseban i moderan izbor ljepote, za koji su se djevojke prijavljivale putem Facebook stranice, svojevrsni je tematski nastavak tradicionalnog Globusova natjecanja za najseksi Hrvaticu koje je tijekom godina iz anonimnosti izvuklo mnoga, danas poznata imena. Neke od najpopularnijih su: voditeljice Renata Sopek i Mirna Maras, glumice Ornela Vištica i Doris Pinčić, manekenke Melita Fabečić i Nikolina Miletić, koje su pametno iskoristile činjenicu da iza njihova izbora stoji najvažnija hrvatska medijska kuća, Europapress holding.

Provokativniji pristup

- Nije samo cilj pobijediti - zaključile su djevojke krijepeći se juhom koja im je sjajno prijala nakon putovanja. Imati iza sebe važnu medijsku kuću znači dobar PR koje se drugačije ne može dobiti. Naravno, naglasak je na dobar, a u našem slučaju najvažnije je kako ćemo izgledati na fotografijama. Vjerujemo da malo provokativniji pristup nije loš, ali sve ima granicu.

U prijašnjim izborima ta granica nikada nije prijeđena. Sviđa nam se i što je izbor jako moderno zamišljen: prijavljujemo se putem Facebook stranice, a biraju se naše fotografije - dodale su uskačući jedna drugoj u riječ, pokušavajući istovremeno naglasiti koliko su sretne što su odabrane, ali i koliko je važno da zadatak odrade profesionalno.

Osim toga, dodale su, doživjeti Brijune znači koračati kroz povijest i upoznati razne kulture koje su ondje ostavile traga. Zalasci sunca nad bizantinskim Kastrumom, vožnja biciklom pitomom divljinom, šetnja uz golf-terene na obali mora, uz livade pune jelena, srna i zečeva, doživljaji su koje će zauvijek pamtiti. Kristalno čisto more koje okružuje otoke i plivanje nakon snimanja same su sebi protumačile kao posebnu nagradu za dobro odrađen posao. Mnoge od njih će se brzo i vratiti da bi se ponovno prepustile brijunskoj čaroliji.

No proteklog vikenda prvenstveno su se morale koncentrirati na snimanje jer je shooting počeo već u ranu zoru. Lokacije su bile uistinu jedinstvene, no svakoj od djevojaka posebna je želja bila, ako se već ne mogu ondje fotografirati, posjetiti jedinstveni safari park. Naime, upravo se tema izbora: djevojke s divljim cvijećem, savršeno stopila s brojnim atraktivnim lokacijama, a Štajduhar je priznao da se prvi put susreo sa slatkim mukama: koju od njih odabrati. Izbor je, na kraju, pao na rimske iskopine, bizantinski Kastrum te nekoliko skrovitih uvala i brežuljaka prošaranih životnom bjelinom istarskog kamena.

- Za koncept ovog izbora Brijuni su zaista idealna lokacija. Naime, dosadašnjih su godina sve djevojke snimane na istom mjestu i u sličnoj pozi. Ove sam godine želio to promijeniti pa sam odabrao nekoliko lokacija, a istovremeno sam nastojao pokazati što se sve na Brijunima može vidjeti. Ovo otočje je uistinu jako ‘fotogenično’ mjesto - rekao je Štajduhar kojeg je, kao istinskog ljubitelja životinja, posebno inspirirao Safari park.

Nojev napad

Naime, nojevi koji ondje borave gotovo se uopće ne boje ljudi, a malo peciva ili kruha nesumnjivo će vam osigurati njihovu naklonost. Sličan je recept isprobao i Štajduhar, no čini se da je noj “zamijenio“ slasnu koricu kruha sa Štajdijevim fotoaparatom pa je fotograf umalo ostao bez sredstva za rad. U posljednji ga je trenutak iz nojevih usta uspjela istrgnuti jedna od naših hrabrih ljepotica.

I, premda ga je Štajdi zamislio kao pozadinu jednog od kadrova, nojevi ipak nisu bili raspoloženi za poziranje. Fotoaparat je bio drag i zebrama koje se nalaze s druge strane parka: one su, pak, stidljivo ali znatiželjno prilazile ekipi izbora, a u jedom su trenutku čak pokušale i pomirisati umjetni cvijet koji su djevojke tijekom snimanja držale na grudima.

Naime, stilistica Iva Gradišer svakoj je djevojci birala cvijeće koje se savršeno upotpunjavalo s lokacijom, vizažistice Lucija i Antonija su na djevojkama naglasile ono najljepše tumačeći kako ne žele na isti način šminkati sve djevojke jer je gotovo nemoguće da isti stil pristaje svima. Manuela i Katarina iz studija Perman kosu su također prilagodile natjecateljicama: od podignutih kovrča, romantičnih valova do wet looka, bila je to prava simfonija frizerskih trendova.

- Djevojke, dobro očistite šminku, a ručnikom umočenim u vruću vodu jako istrljajte usne - davala je posljednje upute vizažistica Lucija Juroš.

Frizerke Katarina i Manuela zamolile su djevojke da ne stavljaju nikakve preparate na kosu, a stilistica Iva da skinu lak za nokte. Vodilo se računa baš o svakom detalju kako bi djevojke izgledom bile povezane u zajedničku priču

Istrljane usne

Kako bi se u jednom danu uspjelo obaviti shooting na raznim lokacijama, najveća “pomoć” bio je električni automobil za golf koji je djevojke posebno oduševio jer je lagana vožnja idealan način da se, u kratkom roku, detaljnije upozna magija otoka površine nešto veće od sedam kvadratnih kilometara.

U pauzi između snimanja otkrile su i da je otočje koje su nekoć obilazili prinčevi, industrijalci, književnici, glumci, političari i prestolonasljednici danas ponovno postalo okupljalište svjetskog jet seta pa godišnje u lučicu Brijuni uplovi i nekoliko stotina jahti. Nađe se još uvijek i onih koji ovo otočje smatraju Titovim pa ovamo dolaze ne bi li osjetili dašak prošlih vremena. Bilo kako bilo, Veliki Brijun, a i većina ostalih otoka nacionalnog parka, danas su u potpunosti usmjereni prema turističkom razvoju i najvećim dijelom otvoreni javnosti.

Smještaj se nudi u tri hotela: Neptun, Karmen i Istra te u nekoliko vila koje su, rekle su djevojke, idealno mjesto za okupljanje društva i odmor od svakodnevnih obveza.

Ono što su posebno pohvalile jest ukusna hrana, ali i neobično ljubazno osoblje koje je čitavoj ekipi cijelo vrijeme bilo na usluzi trudeći se da im tijekom trodnevnog boravka na rajskom otoku uistinu ništa ne manjka.

Od dolaska ljepotica u njihov hotel, konobari su se uvijek brinuli da djevojke imaju dobro raspoređene ručkove i večere te da svaka od njih stigne na obrok, a istovremeno ne poremeti dinamiku snimanja.

A tako je i bilo, od prvog je dana sve išlo bez stresa ili presinga, a bez obzira na količinu posla, ni u jednom se trenutku nije osjećala nervoza. Uz šalicu kave, kroasan ili domaću “mađaricu“, kojima su se obilato gostile, nije se bilo teško opustiti.

Posebno iskustvo

- Od ovih bi konobara mnogi naši turistički djelatnici mogli puno naučiti - rekle su ljepotice.

Nakon snimanja, koje je potrajalo cijeli dan, neke od djevojaka sjele su na bicikle i otišle same istražiti otok i još jednom u miru razgledati jedinstven sklad flore, faune i povijesne baštine. Naime, uz vožnju električnim automobilima za golf, upravo su bicikli jako popularno prijevozno sredstvo na otoku pa gotovo da nema gosta koji ga bar jednom ne unajmi.

Bez obzira što bi svakoj od njih laskalo da je Nedjeljni Jutarnji okiti titulom najseksi Hrvatice, ljubomore među njima nije bilo. Jedna su drugoj davale savjete kako da što bolje ispadnu na fotografijama, a iako većina već iza sebe ima brojne odrađene foto shootinge, ovo im je iskustvo po mnogočemu bilo posebno.

Drago im je, rekle su, što će u idućih pet brojeva Nedjeljnog Jutarnjeg izlaziti po dvije ljepotice. A na kraju će se odabrati pobjednica.

Doduše, pred fotografom Borisom Štajduharom i njegovom ekipom još je jedan zadatak prije toga: moraju snimiti Marinu Jakšić, djevojku koja je noć uoči putovanja dobila virozu i nije mogla s njima krenuti na Brijune. No kako je zasluženo ušla u izbor deset najseksi Hrvatica, nisu joj željeli uskratiti šansu za osvajanjem ove važne titule pa će i ona dobiti priliku stati pred fotoaparat.

Najseksi Hrvatica dobit će priliku za novi fotoshooting, a nakon objave u Nedjeljnom Jutarnjem godinu dana nosit će titulu najseksi Hrvatice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:18