SVJEDOK VICE VUKOJEVIĆ

‘Ina je bila firma za sinove narodnih heroja poput Broza, Špiljka i Ujevića’

Iskaz: Naše pravosuđe nije poduzimalo ništa u vezi s istragama nekih ubojstava
 Davor Pongračić/CROPIX

Vice Vukojević nastavio je jučer svjedočenje na Visokom zemaljskom sudu u Münchenu na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču optuženima za ubojstvo Stjepana Đurekovića.

Vukojević je još jednom ponovio da je od Franje Vugrinca, koji je nakon Đurekovićeva bijega u Njemačku otvorio operativnu obradu nad njim kodnog imena Brk, čuo da je Mika Špiljak Mustaču praktično naložio likvidaciju Đurekovića. Nakon toga, kada je akcija odobrena u Beogradu, Perković je od šefa u saveznoj službi u Beogradu Stanka Čolaka, nastavio je svjedok, dobio nalog da pribavi ključ garaže u kojoj je Đureković onda i ubijen.

Smijenio Perkovića

Govoreći o radu saborske Komisije za utvrđivanje žrtava rata i poraća, istaknuo je da nitko nije imao nikakvih prigovora, posebno ne na izvješće o hrvatskim emigrantima ubijenima u inozemstvu. Pritom je napomenuo da izvješće s druge strane nije imalo ni odgovarajuće kaznenopravne učinke jer hrvatsko pravosuđe nije poduzimalo ništa u pogledu istraga pojedinih ubojstava.

- Jedino što je predsjednik Tuđman 1992. smijenio Perkovića, a onda je kasnije poveden i postupak u vezi s ubojstvom Brune Bušića - dodao je Vukojević. Negirao je da su on i Bože Vukušić u koferima iznosili dosjee SDS-a iz arhiva u Zagrebu početkom 90-ih, što je tvrdio tadašnji šef arhiva Jan Gabriš.

- Uvijek sam dosjee čitao u arhivu. Neke dosjee, recimo moj, kopirao sam i uzeo kopije. Ali tada su nam tvrdili da su dosjei Đurekovića, Bušića i nekih drugih uništeni - rekao je Vukojević.

Petar Fleković

Odgovarajući na pitanja obrane vezana uz Đurekovićevu funkciju u Ini, Vukojević je rekao da su oni u to vrijeme Inu nazivali “Petar Fleković i sinovi”.

- Fleković je bio direktor, a oko njega su bili sinovi narodnih heroja, Špiljak, Ujević, Štrok, Broz… - pojasnio je.

Kad je riječ o sada pokojnom Ernestu Baueru, koji je naveo da je radio u Pullachu, gdje se nalazi sjedište BND-a, Vukojević je izjavio da ga može povezati s Pullachom, ali ne i BND-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 09:49