SUĐENJE U MÜNCHENU

VICE VUKOJEVIĆ NA SUĐENJU JOSIPU PERKOVIĆU 'Zbog svog svjedočenja protiv Pratesa bio sam na udaru tajnih službi'

Vukojević još nije počeo iznositi saznanja vezana uz okolnosti ubojstva jer je suđenje nešto ranije prekinuto zbog zdravstvenih problema predsjednika sudskog vijeća
 Sinisa Sunara

Svjedočenjem Vice Vukojevića, bivšeg suca Ustavnog suda i političkog zatvorenika iz vremena Jugoslavije, danas je na Visokom zemaljskom sudu u Münchenu nastavljeno suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču optuženima za sudjelovanje u pripremi ubojstva Stjepana Đurekovića.

Na današnjoj raspravi Vukojević još nije počeo iznositi saznanja vezana uz okolnosti ubojstva jer je suđenje nešto ranije prekinuto zbog zdravstvenih problema predsjednika sudskog vijeća. O tome bi trebao iskazivati u nastavku svjedočenja krajem travnja.

Danas je, pak, odgovarajući na pitanja članova Vijeća, govorio o tome kako je u Jugoslaviji iz političkih razloga progonjen, mučen i zatvaran. Istaknuo je da se i u Hrvatskoj, dok je bio sudac Ustavnog suda, našao na meti tajnih službi, medija i raznih političara upravo zbog toga što je 2006. svjedočio na sudu u Münchenu u postupku protiv Perkovićeva doušnika Krunoslava Pratesa, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u istom ubojstvu.

- Dan nakon mog svjedočenja i predaje dokumenata ovome sudu novinar Željko Peratović napisao je članak da će protiv mene biti otvorena vatra iz krugova oko Stipe Mesića da bi se spasilo Perkovića - izjavio je Vukojević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 04:12