PRIJETNJA SMRĆU

ZBOG CRTEŽA OSUĐEN NA JOŠ20 MJESECI ‘Meci nisu prijetnjasutkinji, htio sam da vidi moj očaj’

Avdulah Berbić (64) osuđivan je ukupno 17 puta, među ostalim i zbog ubojstva zaštitara tijekom pljačke skladišta

Bizaran crtež na kojemu nepoznati muškarac pruža ruke vezane lisičinama, a pokraj njega su nacrtana dva puščana metka donio je autoru Avdulahu Berbiću (64), višestruko osuđivanom kriminalcu i ubojici, dodatnih 20 mjeseci zatvora.

Berbić, koji je do sada pravomoćno osuđivan 17 puta, među ostalim zbog ubojstva, oružanih pljački i dvaput zbog prijetnje, poslao je krajem 2012. taj crtež sutkinji zagrebačkog Županijskog suda Rajki Tomerlin Almer koja ga je u dva slučaja osudila na ukupno 13 godina zatvora.

‘Obolio sam srcem’

Na poleđini “umjetničkog” djela napisao je i poruku “Evo kako vas molim skrušeno i ponizno. Možda još i gore izgledam u stvarnosti. Evo kako sam ovo nacrtao, tako se i osjećam jer možda izađem da umrem na slobodi. Obolio sam srcem”. Slika je sutkinji bila poslana iz zatvora u Puli, gdje Berbić “guli” ukupno 15 godina zatvora, i to u trenutku kada se trebalo odlučivati o objedinjavanju njegovih presuda, što mu je moglo bitno smanjiti zatvorsku kaznu. Sutkinja je pretrnula kad je otvorila Berbićevo pismo i odlučila ga je prijaviti zbog prijetnje, smatrajući da je crtež zapravo prikriveno upozorenje kojim se kod nje želi izazvati strah. Naime, već ranije je od istoga zatvorenika znala primati i osmrtnice s napisanim kletvama, a bili su joj poznati i svi detalji slučaja za koji mu je sudila: 1999. godine dok je pljačkao skladište u Sesvetama hladnokrvno je hicima iz pištolja s prigušivačem ubio zaštitara, a zatim mu tijelo bacio u kontejner i nastavio pljačku.

Teško stanje u zatvoru

Sutkinja je crtež prijavila, a tužiteljstvo u Puli je prije pola godine protiv Berbića koji se nalazio u tamošnjem zatvoru podignulo optužnicu. Berbić na suđenju nije sporio da je on posalo crteže, no tvrdi da nije mislio ništa loše, već da crtež predstavlja zamolbu. Rekao je da mu je žao što je njegov uradak izazvao strah kod sutkinje, jer mu je namjera bila samo da ukaže na teško stanje u zatvoru.

- Mislio sam da će, ako joj pošaljem ove metke, ona to shvatiti kao da sam ja osuđen na smrtnu kaznu i da će mi se barem malo smilovati. Mislio sam da će, kad bude vidjela čovjeka koji je nacrtan, a imam 64 godine, shvatiti da se u zatvoru osjećam kao da sam osuđen na smrtnu kaznu. Želio sam da je slika potrese kad vidi mene tako zatvorenog i jadnog. Žao mi je što je to ona tako shvatila - rekao je Berbić. Sutkinju slika jest potresla, ali ne na način na koji je Berbić želio. A potresla je i sud u Puli koji ga je osudio na godinu i osam mjeseci zatvora.

Prijetnja smrću

“Sud nije prihvatio obranu okrivljenika da je dopisom i crtežom želio ukazati oštećenoj na njegov teški položaj u zatvoru, jer bi onda zacijelo našao neki drugi način na koji će svoju zamolbu iskazati, a ne slanjem crteža i crtanjem muškarca koji snažnih ruku vezanih lisicama iste pruža u vis kako bi nešto uhvatio i uz to nacrtavši još dva metka. Po uvtrđenju suda, crtež nema značaj skrušene i ponizne molbe već upravo prijetnje smrću”, obrazložio je odluku Općinski sud u Puli. Presudu od 20 mjeseci zatvora Berbiću je nedavno potvrdio Županijski sud u Puli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:32