OSUĐENI UBOJICA POSLAO PRIJETEĆE PISMO na sud

Sutkinji dva metka i poruka smrti jer mu je dala 12 godina zatvora

Evo kako vas molim skrušeno i ponizno. Možda još i gore izgledam u stvarnosti. Evo kako sam ovo nacrtao, tako se i osjećam jer možda izađem da umrem na slobodi. Obolio sam srcem - sadržaj je “čestitke” koju je uz bizaran crtež sutkinja zagebačkog Županijskog suda Rajka Tomerlin Almer prije nekoliko dana dobila u pošti koju prima na sudu.

Crtež je poslan uz požurnicu zahtjeva za objedinjavanjem nekoliko presuda iz zatvora u Puli, no pošiljatelj nije nimalo bezazlen. Riječ je o 62-godišnjem Abdulahu Berbiću, višestruko osuđivanom kriminalcu kojega je prije desetak godina sutkinja Tomerlin Almer osudila na 12 godina zatvora zbog ubojstva i oružane pljačke. Sutkinja je pošiljku odmah prijavila predsjedništvu suda.

Prijetio sucu Heršaku

Kako neslužbeno doznajemo, sutkinja je poruku definitivno shvatila kao prijetnju i zbog položaja ruku na Berbićevu autoportretu, ali i dva puščana metka.

Berbiću to nije prvi put da šalje prijeteće poruke sutkinji Tomerlin. Prije dvije godine poslao joj je osmrtnicu jedne osobe koja se prezivala jednako kao i ona premda nisu u rodu, te joj uz to napisao kako joj želi da umre. No sutkinja je to tada protumačila kao uvredu, a ne kao prijetnju. Još u prosincu 2006. Abdulah Berbić, koji je već tada bio pravomoćno osuđivani ubojica, zaprijetio je na zagrebačkom Općinskom sudu sucu Goranu B. Heršaku da ća ga ubiti kad izađe iz zatvora, a tužiteljicu je prostački izvrijeđao.

Protiv Berbića se na Općinskom sudu vodio postupak zbog nekoliko krađa i provala u poduzeća, a sucu je trebao iznijeti svoju obranu. No u jednom trenutku Berbić je počeo vrijeđati tužiteljicu, a uvreda nije ostao pošteđen ni sudac koji je pokušao smiriti situaciju.

Ozbiljan kriminalac

Zatvorenik je suca Heršaka optužio da “nosi bijeli mantil te da ga proganja”, a potom mu je rekao da je lud. Zbog njegova ispada u sudnici sudac Heršak zatražio je da ga se psihijatrijski vještači kako bi se utvrdilo je li uopće sposoban pratiti suđenje. Kad su ga pravosudni policajci počeli izvoditi iz sudnice, Berbić se okrenuo prema sucu i zaprijetio mu smrću. - Kad izađem van iz Lepoglave, ubit ću te - vikao je dok su ga policajci vukli iz sudnice.

Njegovu prijetnju sudac je shvatio ozbiljno jer Berbić ima podeblji kriminalni dosje. Evidentiran je zbog nekoliko razbojništava, krađa, nasilničkog ponašanja i ubojstva. Na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen je na 12 godina zatvora jer je 24. veljače 1999. ubio čuvara pri pokušaju krađe u skladištu Croatialesa.

Ubio čuvara skladišta

Tada je, zajedno s Ivicom Risekom, krenuo “počistiti” skladište u Sesvetama. Dok je Risek čuvao stražu, Berbić je preskočio ogradu. Primijetio ga je čuvar Vladimir Franjčić. Kada mu je prišao, Berbić je u njega ispalio četiri hica i na mjestu ga usmrtio. Mrtvo tijelo Berbić je uz Risekovu pomoć bacio u kontejner za smeće i prekrio ga kartonima i najlonom. Berbić će sada vjerojatno biti optužen i za nove prijetnje sucu, a prema dosadašnjim presudama u zatvoru bi trebao ostati do 2023. godine.

Za prijetnju kazna do tri godine zatvora

- Vi ne znate tko sam ja i što sam u stanju učiniti. Sjećate li se što se dogodilo u ovom sudu prije nekoliko godina - prijetnje su zbog kojih je Zlatko Švraka (51) krajem prošle godine osuđen na šest mjeseci zatvora jer ih je u lipnju prošle godine izgovorio dvjema sutkinjama Općinskog suda.

Početkom ove godine izbio je još jedan incident u sudnici Općinskog suda. Naime, Ivica Mršić (50), protiv kojeg se već vodi postupak zbog ozbiljnih prijetnji smrću jednoj sutkinji, uz psovke je u sudnici prvo napao pravosudnog policajca, a potom je opsovao sutkinju i rekao joj: -Samo me probaj prijaviti pa ćeš vidjeti svoje.

Za prijetnju službenoj osobi može se izreći kazna do tri godine zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:40