LIKVIDACIJA ĐUREKOVIĆA

ZADNJE PRIPREME ZA SUĐENJE PERKOVIĆU Odvjetnik Nobilo: 'Priložit ćemo 130 novih dokaza'

Obrana tvrdi da ima brojne svjedoke i materijalne dokaze. Očekuje se da će početak opsežne rasprave u slučaju potvrde optužnice biti u listopadu 2014.
 Bruno Konjević / CROPIX

Najmanje 130 novih dokaza predložit će obrana nekadašnjeg šefa u Službi državne sigurnosti SFRJ Josipa Perkovića na predstojećem suđenju u Münchenu po optužbi tamošnjih vlasti da je pomagao u likvidaciji hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Njegov hrvatski odvjetnik Anto Nobilo istaknuo je za Jutarnji list kako će dobar dio tih dokaza iznijeti već u odgovoru na nedavno podignutu optužnicu njemačkog Saveznog tužiteljstva.

- Radi se o brojnim materijalnim, ali i personalnim dokazima, dakle svjedocima. Zasad ni iz procesnih razloga o tome ne mogu detaljnije govoriti.

Većinu tih dokaza, gotovo 90 posto, pripremili smo zajedno gospodin Perković i ja prije njegove predaje Nijemcima jer smo znali da se istraga provodi po materijalima iz predmeta Prates, osuđenog prije pet godina - izjavio je Nobilo te napomenuo kako ne polaže nade u to da bi nadležni Visoki zemaljski sud u Münchenu mogao srušiti optužnicu po prigovoru obrane. Svjestan je da se to u praksi iznimno rijetko događa, tako da je obrana spremna za suđenje.

Prigovor sudu

A suđenje, prema službenim informacijama sa samog suda u Münchenu, neće početi prije listopada ove godine. Sud je, kako su naveli, zaprimio optužnicu i proslijedio je obrani koja ima pravo očitovanja. Instruktivni rok za podnošenje prigovora sudu jest četiri tjedna.

Moguća iznenađenja

No, sudsko vijeće, 7. kazneni senat Visokog zemaljskog suda u Münchenu pod predsjedanjem suca dr. Manfreda Daustera, koji je bio član sudskog vijeća u postupku protiv Krunoslava Pratesa, uzelo si je vrijeme do rujna za proučavanje spisa. Stoga se, kako u izjavi za medije navodi glasnogovornica suda, sutkinja Andrea Titz, “s početkom vjerojatno opsežne rasprave u slučaju potvrde optužnice ne može računati prije listopada 2014. godine. Što se tiče same strategije Perkovićeve obrane, kazao je da nema govora o priznanju bilo kakve umiješanosti u izvršenje ubojstva Đurekovića.

- Ovih ću dana dostaviti njemačkim kolegama braniteljima sve pripremljene dokazne materijale, a oni će potom, u skladu s tamošnjim propisima i praksom, razlučiti što ćemo prezentirati sudu već u prigovoru na optužnicu, a što kasnije tijekom suđenja. Jasno ćemo sudu odrediti pravce kuda će ići obrana gospodina Perkovića i što se želi postići. No, iznenađenja će tijekom samog suđenja ipak biti. Ne želimo već sada odati sve svoje adute - naglasio je Nobilo.

Đurekovićev ključ

Josipa Perkovića, predanog u siječnju ove godine njemačkim vlastima temeljem europskog uhidbenog naloga, njemačko Savezno tužiteljstvo tereti za pomaganje u likvidaciji nekadašnjeg direktora u Ini Stjepana Đurekovića 1983. godine u Wolfratshausenu kod Münchena. Prema optužbi, on je držao na vezi doušnika Krunoslava Pratesa, ranije pravomoćno osuđenog na doživotni zatvor, od kojega je dobio ključ od garaže u kojoj je Đureković ubijen. Perković je ključ, kako ga se tereti, osobno ili preko posrednika predao zasad neidentificiranim izvršiteljima likvidacije.

Sud će spojiti slučaj Mustač i Perković

Očekuje se da će Savezno tužiteljstvo tijekom srpnja ili najkasnije u kolovozu podići optužnicu i protiv Perkovićeva nekadašnjeg šefa Zdravka Mustača koji je s tri mjeseca odgode izručen Njemačkoj. Budući da se radi o praktično identičnim inkriminacijama, malo je vjerojatno da će se paralelno voditi dva sudska postupka te se pretpostavlja da će doći do njihova spajanja. I odvjetnik Anto Nobilo očekuje upravo takav razvoj događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:59