TUČNJAVA NA TRAUMI

'Vulgarno mi je vrijeđao ženu, ali nisam ga udario. Da jesam, ne bi imao samo dvije ogrebotine'

Mladog kirurga Tadiju Petrovića (31) njegov 17 godina stariji kolega optužio je za napad. Ovo je njegova obrana
 Ronald Goršić/Cropix, Privatni album

Policija istražuje noćni obračun kirurga na Klinici za traumatologiju u Zagrebu, a unutarnja kontrola nadzora i bolničko povjerenstvo tek trebaju donijeti odluku o sankcijama protiv plastičnog kiruga Domagoja Rabića (48) i specijalizanta ortopedije Tadije Petrovića (31). Sukob i fizički obračun koji se tijekom noćnog dežurstva događao prvo u operacijskoj sali, a zatim i na hodniku , uključivao je psovke, vulgarno vrijeđanje, navodno i pljuvanje, a na kraju, tvrdi jedan od sudionika, i udarce.

Tadija Petrović, kojeg je Rabić prijavio policiji zbog nanošenja tjelesnih ozljeda, odlučio je za Jutarnji iznijeti svoju verziju događaja.

- Nije bilo fizičkog obračuna nego samo bestijalno vrijeđanje! Nakon što sam Domagoja pitao kad se mijenjamo u Hitnoj ambulanti jer imamo zamjene, on mi je na to, kao iz topa, pred pet, šest svjedoka odbrusio: ‘Rođo, mi se možemo samo mijenjati na tvojoj ženi. Malo ju j.... ja, malo ju j.... ti’.

Instrumentarka koja je to slušala nije znala što da kaže. Sledila se. U meni je proradila lavina gorčine i tuge pa sam se povukao iz sale upravo da izbjegnem konflikt - priča mladi Tadija Petrović, i dalje vidno pod dojmom neobičnog sukoba sa 17 godina starijim kolegom Domagojem Rabićem koji mu je, kao specijalist, nadređen.

Prema Petrovićevim tvrdnjama, Rabić se tu nije zaustavio. Nekoliko sati kasnije, u vrijeme noćnog dežurstva, Rabić je, opisuje Petrović, odlučio nastaviti s provokacijom.

- Čim me vidio, pitao me: ‘Jesi li zvao ženu...’ Na to sam ga upozorio da se smiri i da mi se ispriča. Ipak smo kolege. No, on je uzvratio u vulgarnom stilu: ‘Nemam ti se što ispričavati! Ti si Hercegovac i idi Bandiću u Remetinec!’ Zatim me pljunuo i krenuo nasrtati na mene. Uhvatio sam ga za ruke ne bih li ga zadržao na distanci sve dok se ne primiri. Ubrzo je popustio s naguravanjem pa sam pobjegao u sobu. A on je, vidjevši da bih ga mogao prijaviti za sve što mi je rekao, otišao u postaju prijaviti mene - opisuje detalje sukoba.

Sreća za njega, dodaje, da mu je u međuvremenu istekla četverogodišnja specijalizacija u Traumi pa će sljedećih šest mjeseci provesti u bolnici na Šalati.

Rabićeva netrpeljivost prema njemu, tvrdi, traje već neko vrijeme.

- Rabiću smeta što sam uspješan, živim u sretnom obiteljskom okruženju i što radim posao koji volim. Prije mjesec dana postao sam otac. Meni se svašta može reći. Trpim i gutam sve ovo vrijeme, ali u moju obitelj neka ne dira! Povremeno radim i smjene dulje od 24 sata, a on odradi svojih 12 i to je to. Ne znam zašto tvrdi da sam ga ispljuskao. Ima dvije ogrebotine na tijelu. Slovim za boksača iako sam se tim sportom bavio kratko i amaterski, ali da je njega udario boksač, ozljede bi bile drukčije kvalifikacije - ističe Petrović. Dodaje da je jedno vrijeme bio i liječnik Hrvatske boksačke reprezentacije, i danas je dio liječničkog tima Cibone, ali ga je jako pogodilo što mu je u cijeloj priči pripisana uloga nasilnog doktora kratkog fitilja.

- Znate kako je mojoj ženi bilo kad je vidjela kakva se hajka napravila? Doveo sam je iz skladne i uređene Švicarske. Obećao sam joj svijet na dlanu. Uvjerio sam je da je Hrvatska predivna zemlja za život. Nakon ovoga sam shvatio da sam joj lagao. Vezan sam za Hrvatsku, no bolja budućnost je, možda, ipak izvan nje - zaključio je optuženi liječnik Petrović koji će satisfakciju potražiti privatnom tužbom.

Do njegove, pak, navodne žrtve, “pretučenog” plastičnog kirurga, kojeg je policija već registrirala zbog nasilničkog ponašanja u obitelji i izazivanja prometne nesreće, unatoč upornim pokušajima nismo uspjeli doći. No, u redakciju se javio Rabićev prijatelj koji tvrdi da je kirurga netko u mraku klinike napao s leđa i bacio ga na pod, od čega su nastale lakše ozljede, od kojih je jedna rez ispod brade, a drugo ogrebotina nastala u padu. Dodaje također da je u jednom trenutku Rabić vidio lice svog napadača i pritom izvikivao: “Prestani! Prestani!”

Kirurgov prijatelj još tvrdi da bi ozljede vjerojatno bile i veće, ali se Petrović prestrašio zbog galame koju je Rabić digao.

- Sve ozljede sam slikao jer je doktor Rabić poslije napada došao k meni. Otišao sam s njim u policijsku postaju i prijavio događaj. Spreman sam sve te dokaze dati policiji - istaknuo je Rabićev prijatelj i dodao da je kirurg još u šoku i stresu. Da je Rabić brz na jeziku i da ponekad možda upotrebljava neprimjerenu retoriku, potvrdio nam je još jedan liječnik iz Klinike za traumatologiju dodavši da kirurg nikada nije fizički reagirao. Pojašnjava da je “jaka retorika relativno česta u poslu, ali da to sigurno nije razlog, i ne bi smio biti razlog, fizičkih obračuna”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 12:08