KAO DA LOVE TERORISTA

VIDEO: SPEKTAKULARNA AKCIJA SPECIJALNE POLICIJE Uhitili Srbina na splitskoj Rivi, a sud ga oslobodio

Nakon spektakularne akcije specijalne policije koja se dogodila u travnju 2011. na splitskoj Rivi kada je nekoliko uniformiranih policajaca s kapuljačama na glavi na štekatu F-caffea bacilo na pod i uhitilo Slavka Šipića (61) iz Vedrina na Općinskom sudu u Sinju dogodio se prije mjesec dana- epilog, piše Slobodna Dalmacija.

Nepravomoćnom presudom tog suda koju je donio sudac Željko Gusić, Slavko Šipić zvani Srbin oslobođen je krivnje zbog kaznenog djela protupravne naplate prema 50-godišnjem ugostitelju Stipi Midenjaku zvanog Šokara iz Glavica.

Oni koji su na Šipićevoj strani sada se pitaju je li uopće bila potrebna takva policijska akcija koja je izvedena pred prepunim gradom punih turista? Loveći junaka naše priče neupućeni su mislili da specijalci love nekog pripadnika Al-Qa'ide.

Šipić je tijekom suđenja na sudu u Sinju tvrdio da je Midenjaku ukupno dao 365 tisuća eura te da ga je ovaj sve vrijeme zavlačio te mu na kraju ukupno vratio svega 20 tisuća kuna. To je dokumentirao pozivajući se na potvrdu od 2. ožujka 2011 koju mu je Midenjak sam potpisao.

Tom iskazu Šipića, Općinski sud u Sinju nije povjerovao smatrajući da je tolika Šipićeva naivnost totalno neživotna te da je od posuđivanja novca Midenjaku Šipić imao itekakve koristi. Od pisanih tragova o postojanju duga postoji samo izjava oštećenog Midenjaka.

No, i ona je napisana na listu papira i kod nikoga nije ovjerena a u toj potvrdi je naveden manji iznos od onoga stvarnog iznosa kojeg bi Midenjak dugovao Šipiću navodi se u presudi. Sud zaključuje da je nelogično i neživotno da netko kao Šipić pristaje da mu suprotna strana u potvrdi napiše manji iznos od stvarnog duga.

Oštećeni Midenjak na sudu je rekao da je Šipiću vratio oko 500 do 600 tisuća eura te da je dug višestruko preplatio te da je mjesečno Šipiću isplaćivao pet tisuća eura kamate sve do 2009 godine kada je upao u financijske teškoće.

S obirom na proturječne iskaze Šipića i Midenjaka te u nedostatku drugih dokaza o objektivnom postojanju duga ne može se smatra sudac Gusić nedvojbenim zaključiti postojanje duga oštećenika prema okrivljeniku.

Sud nije utvrdio postojanje duga pa onda Šipić zbog toga što se dug ne smatra dokazanim nije ni mogao počiniti prema Midenjaku kazneno djelo protupravne naplate.

Ni sam Midenjak izrijekom nije rekao na sudu da mu je Šipić upućivao ikakve prijetnje kao što navodi tužiteljstvo u optužnom aktu. Oštećeni je samo rekao da mu nije bilo ugodno i da je donekle osjećao strah.

U istrazi protiv Šipića, Midenjak je istražiteljima rekao da se nije bojao Šipića ni njegovih prijetnji ali mu je više dosadilo njegovo gnjavljenje i nije mogao uredno poslovati. I sam čin Šipićeve prijetnje upućene na Midenjaku mobitel sa navodima da će mu Šipić preuzeti lokal i sve dignuti u zrak nisu došle do oštećenoga.

Naime, Midenjak je tada bio na ispitivanju u policiji zbog dugovanja prema nekim drugim osobama,a na njegov telefon se javio policajac koji je to čuo,ali ne i Midenjak. Pitanje je smatra sud je li policajac te Šipićeve prijetnje Midenjaku uopće prenio jer Midenjak o tim prijetnjama ništa ne govori,a policija ipak prijavljuje Šipića a tužiteljstvo nakon toga podiže i optužni akt protiv njega. U odnosu na Šokarinu suprugu Anitu Midenjak koja se u optužnom prijedlogu navodi kao

oštećena, Šipić smatra sud nije ostvario obilježja kaznenog djela jer iz niti jednog izvedenog dokaza ne proizlazi da bi postojao ikakav dug oštećene prema Šipiću.

Ovu veselu vijest da je oslobođen kaznenog djela protupravne naplate Slavko Šipić je dočekao u zatvoru gdje služi kaznu od dvije godine zbog šverca cigareta. Šipić je zajedno sa većom skupinom pao u akciji "Tabakera" sredinom srpnja 2008 godine i nakon što mu je kazna postala pravomoćna otišao je u zatvor. Logično,zbog toga nismo mogli doći ni do njegovog komentara.

Doznajemo od splitskog odvjetnika Jakše Cvitkovića koji zastupa Šipića da je njegov klijent protiv Midenjaka pokrenuo na Općinskom sudu u Sinju građansku parnicu za povrat duga.

- Radi se o iznosu od 365 tisuća kuna duga u kunskoj protuvrijednosti. Moja stranka ima sve potrebne papire i smatramo da dug postoji. No u ovom predmetu još nije održana niti jedna rasprava, rekao je Cvitković.

Midenjakov dug u kaznenom predmetu protupravne naplate protiv Šipića je Općinski sud u Sinju proglasio nepostojećim što je Šipiću u ovom kaznenom predmetu itekako šlo na ruku. Kako će mu biti u građanskoj parnici protiv Midenjaka oko iznosa i načina povrata njegovog duga, ostaje za vidjeti.

Šipićev odvjetnik Jadran Franceschi kaže da je zadovoljan oslobađajućom Presudom svog klijenta i navodi da je obrana u potpunosti dokazala Šipićevu nevinost.

Stipe Midenjak Šokara je osuđen nepravomoćno na Općinskom sudu u Sinju za deset kaznenih djela prevare na četiri godine zatvora,a a protiv njega se na Županijskom suud u Splitu vodi postupak zbog dva djela zlouporabe položaja i tri kaznena djela prevare.

-Sve sam ja to ljudima pretplatio i ti koji su me tužili sada žele biti dobri samnom. Za Šipića mi je najvažnije da je sud u Sinju potvrdio da moj dug prema njemu nije postojao.Dapače,on mi je u nekoliko navrata ukupno posudio 160 tisuća eura,a ja sam mu vratio oko 500 tisuća eura,dakle dug sam itekako pretplatio" rekao nam je i najavio da će o svemu dati iskreni razgovor za naše novine ovih dana, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 15:23