PROZIVAJU POLICIJU

'USRED NOĆI BANDA NAM JE PRETUKLA SINA I JOŠ PETERO' Huligani teroriziraju Karlovčane

Roditelji su uvjereni da je u noći s petka na subotu skupina nasilnika terorizirala grad te tvrde da su policija i bolnica zakazali
 Mario Pušić / CROPIX

KARLOVAC - Karlovčanin Marko Marković (22) u noći s petka na subotu brutalno je pretučen prilikom izlaska iz kafića Coda Bar na karlovačkoj tržnici. Udarcem u glavu u nesvijesti je oboren na pod, a potom je uslijedilo “cipelarenje”. Probudio se u Općoj bolnici Karlovac, dan poslije prebačen je u zagrebačku bolnicu u Dubravi, gdje su mu operativnim zahvatima liječnici praktički rekonstruirali kosti lica koje su bile smrskane.

Njegovi roditelji, majka Anamarija i otac Zlatko, i danas su u šoku. Kažu da su preživjeli pet dana pakla. Nakon što im je liječnik u zagrebačkoj bolnici rekao da bi sina izgubili da je udarac bio koji centimetar niže, majka Anamarija odlučila je stvar, kaže, istjerati do kraja. Želi znati tko joj je bez ikakva razloga gotovo ubio sina, ali isto tako, dodaje, želi upozoriti na manjkavosti sustava, i zdravstvenog i policijskog, koje je u tih pet dana osjetila na vlastitoj koži.

Razgovarali smo na terasi njihove obiteljske kuće u jednoj karlovačkoj gradskoj četvrti. S nama je bio i Marko, kojega su trenutak ranije majka i otac dovezli iz zagrebačke bolnice. Teško priča, ima hematome po licu i krvave oči.

- Bio sam u tom kafiću s društvom, s prijateljima, od kojih su neki i policajci. Nešto poslije dva sata krenuo sam van i vidio skupinu oko pet mlađih ljudi, možda mojih vršnjaka. Među njima sam prepoznao jednog, nismo znanci niti sam ikada pričao s njim, ali znam da je problematičan. Ni s kim od njih nisam prozborio ni riječi. Tek što sam se polukružno okrenuo od njih, osjetio sam jak udarac u glavu. Nije bio šakom, nego nekom palicom, drvenom ili metalnom, ne znam. Pao sam u nesvijest i probudio se u kolicima u Općoj bolnici Karlovac. To je sve što znam o tom događaju - kaže Marko.

Srećom, njegovi poznanici su sve vidjeli, pa su mu poslije ispričali da ga je skupina mladića, nakon što je u nesvijesti pao na pod, nastavila divljački udarati po glavi i tijelu šakama i rukama tko je kako stigao, a potom su otišli. Na osnovi njihova svjedočanstva majka Anamarija u ponedjeljak je prijavila slučaj policiji, zbog čega su dan poslije, kaže nam, uhićeni i privedeni na obavijesni razgovor M. K. i A. B., a potom i pušteni. Policija, kaže Anamarija Marković, pojma nije imala o događaju, iako ih je odmah o svemu trebala izvijestiti karlovačka bolnica.

- Ne znam koji je sustav više zakazao, moram priznati da sam strašno revoltirana, ali neću odustati od istjerivanja pravde. Moje je dijete moglo biti mrtvo i nikome ništa - zgraža se majka.

- Liječnici su ga smjestili na Odjel uha, grla i nosa bez terapije. Rekli su mi samo da je neurološki u redu, te da će ga poslati u Zagreb na operaciju u ponedjeljak ili utorak. Poslije sam doznala da mu uopće nisu napravili CT mozga, pa ne znam kako je neurolog mogao utvrditi da je sve u redu. Odlučila sam sama na svoju ruku dijete izvući iz bolnice i odvesti ga u subotu navečer u Dubravu. Tamo su bili šokirani kada su vidjeli kako izgleda lice mog djeteta. Obavili su CT mozga, čak i pregled prsnog koša. Operirali su ga odmah u nedjelju ujutro, imao je slomljenu gornju vilicu i desnu jagodičnu kost, gdje su mu ugradili titansku pločicu, a napukla mu je bila i lijeva jagodična kost. Operacija je trajala sat i dvadeset minuta i to je dobro završilo - priča majka.

Bilo joj je čudno što nitko iz policije ni dva dana nakon premlaćivanja ne pita što se doista dogodilo kobne večeri, pa se u ponedjeljak ujutro tamo otišla sama informirati.

- Oni nisu imali pojma ni o čemu. Ne znam je li zakazala bolnica koja im možda nije proslijedila svoju prijavu odmah nakon događaja ili policija koja po njoj možda nije postupila, ali su zapravo sve podatke o događaju dobili od mene. Čak i o napadačima za koje sam ja u međuvremenu doznala. Policajac koji me tada primio rekao je da će istražiti događaj, pa sam tako poslije čula da su u utorak uhićena dvojica, a u srijedu konačno ispitan i moj sin, a kasnije i njegovi prijatelji - kaže Anamarija. Marko Marković, doznali su njegovi roditelji, nije bio jedina žrtva vjerojatno istih nasilnika koji su tri sata harali gradom.

- Imamo saznanja da su se te noći, od 23.30 do 3 sata u subotu, dogodilo šest napada, od Foginova kupališta, Perivoja dr. Franje Tuđmana, Radićeve, Grabrika, te još jedan na tržnici, gdje je napadnut i Marko - kaže otac Zlatko.

Sasvim slučajno, jednu žrtvu sreo je njihov Marko kada je išao na rengen u karlovačku bolnicu.

- On je izlazio, a ja ulazio, pa smo malo popričali. Rekao je da ge je napala ista grupa, isto je prepoznao A. B.-a. Njega nisu jako izudarali, ima lakše tjelesne ozljede, pa mi je rekao da neće ići na policiju - kaže Marko.

Karlovačka policija do danas o tim događajima nije izvijestila javnost svojim redovitim dnevnim priopćenjima. Ipak, na upit su nam potvrdili da su zaprimili prijavu za događaj na tržnici, kao i za napad u Radićevoj ulici, za koji nismo znali. I u tom slučaju teško je pretučena jedna osoba.

Policija je potvrdila da je 44-godišnjaka napala nepoznata osoba i nanijela mu teške ozljede.

Obje dojave do njih su došle od građana, a ne iz karlovačke bolnice. S detaljnijim informacijama nisu željeli izlaziti u javnost, pa ni povezivati ove slučajeve dok ne završe kriminalističko istraživanje.

Odgovore smo potražili i u Općoj bolnici Karlovac, gdje provjeravaju sve okolnosti događaja. Obećali su nam ih dostaviti tijekom današnjeg dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:48