FOLNEGOVIĆ U LEPOGLAVI

Uhićen prevarant koji je nudio lažne kredite

Zdravko Folnegović, varalica s više pravomoćnih sudskih presuda, koji je godinama iz Švicarske uz organiziranu mrežu pomagača svojim žrtvama iz Hrvatske nudio lažne kredite, završio je iza rešetaka.

Uhićen je u Švicarskoj u listopadu prošle godine temeljem međunarodne tjeralice i sada je u kaznionici u Lepoglavi na izdržavanju kazne.

Ovaj 55-godišnjak već je poznat jer je svojedobno prevario tasta Ivića Pašalića, bivšeg vlasnika Dinersa Žarka Kraljevića, a navodno su kaznene prijave protiv njega podnijeli i neki imućni poduzetnici iz Slovenije. Posljednji niz prijevara, zbog kojih se protiv njega vodi postupak na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, počinio je dok se od hrvatskog pravosuđa skrivao u Švicarskoj.

Prema optužnom prijedlogu, njegovi pomagači u Hrvatskoj, majka i sin Zora (55) i Nenad Vasić (33), umirovljena bankarica iz Rijeke Ines Starčić (55), Riječanin Đevad Jelačić (63) te Sandro Udović (35) iz Tinjana, dovodili su mu ljude zainteresirane za realizaciju kredita, a on ih je primao u hotelu u blizini aerodroma u Zürichu. Tamo im je održao prezentaciju rekavši da predstavlja tvrtku AXXA grupa iz Dubaija koja ima neograničen izvor novca.

Uvjeravao ih je da su krediti sigurna stvar te da je samo potrebno uplatiti polog. Prema tvrdnjama tužiteljstva, Folnegović i njegovi pomagači tako su se domogli ukupno 2,7 milijuna kuna, a oštećeno je 60 osoba.

Folnegoviću se do sada sudilo u odsutnosti, a sutkinja Renata Pražetina Kaleb ispitala je većinu njegovih žrtava. No Folnegović će sada, kada je završio iza rešetaka, vjerojatno tražiti ponovno ispitivanje svih svjedoka. Pretpostavlja se da će tražiti i obnovu svih postupaka koji su još za vrijeme njegova bijega pravomoćno okon-čani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 07:41