PODIGNUTA OPTUŽNICA

PRIJETI MU 3 GODINE ZATVORA Na Facebooku napisao: 'Ubij, zakolji da peder ne postoji!'

 Marko Miščević / CROPIX

Zbog napisa na Facebook stranici "Udruge Torcida Split" kojima je pozivao na ubojstvo homoseksualaca i uskrsnuće Hitlera protiv Antonia K. (36), rođenog u Splitu s prebivalištem u Nikšiću podignuta je optužnica zbog poticanja na nasilje i mržnju, piše Slobodna Dalmacija .

Za navedeno kazneno djelo prijeti mu do 3 godine zatvora, a kako ima dvojno državljanstvo, hrvatsko i crnogorsko, u slučaju da se ne odazove na suđenje u Splitu zatražit će se od Ministarstva pravde Crne Gore da se procesuira na njihovom sudu.

Kako stoji u optužnici, Antonio K. je krajem svibnja prošle godine u Nikšiću na Facebook stranici Udruge "Torcida Split" sudjelovao u raspravi povodom građanske inicijative za raspisivanjem referenduma u Hrvatskoj kojim bi se brak Ustavom definirao kao zajednica žene i muškarca.

Namjeravajući izazvati netrpeljivost i osjećaj osobne ugroženosti kod osoba homoseksualne orijentacije i pripadnika crne rase, navodi optužnica, putem svog Pacebook profila objavio je komentar kojim potiče nasilje i mržnju.

U komentaru je napisao:"Ubij, zakolji da peder ne postoji!, Oj, Hitleru, ustani samo na pet minuta i riješi gorući problem na Zemlji s pederčinama! Crnčuge ne diraj jer ćemo njih vratiti na drvo i dati im banane!".

Njegove komentare prijavile su udruge koje se bave zaštitom ljudskih prava splitskom državnom odvjetništvu jer se rasprava vodila i povodom Gay Pridea održanih u Splitu.

Kako se radi o osobi koja živi u Nikšiću, Općinsko državno odvjetništvo iz Splita je poslalo zamolbu Ministarstvu pravde Crne Gore da se Antonio K. ispita. Ispitivanje okrivljenika u drugoj državi je moguće sukladno Europskoj konvenciji o pomoći u pravnim stvarima u kaznenim predmetima.

Na Višem sudu u Podgorici Antonio K. je dao svoju obranu te je njegov iskaz dostavljen tužiteljstvu u Splitu čime su zaokružene dokazne radnje i podignuta je optužnica zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju. Kazneni zakon propisuje da tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove duševne smetnje (druge osobine) kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Optužnica je dostavljena Općinskom sudu u Splitu i ukoliko postane pravomoćna zakazat će se glavna rasprava na koju će se pozvati i okrivljenik. Ako se Antonio K. ne odazove sudskim pozivima, naše tužiteljstvo ima mogućnost da od pravosudnih organa Crne Gore zatraži provođenje postupka na njihovom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 23:04