BURNO REAGIRALA

POLICAJKU OSLOBODILI IAKO JE PISALA DA ROME TREBA U BARAKU I PLINA PUSTITI 'To sam napisala u afektu kao majka'

 Darko Imbriša/Podravski list

Helena Sabočanec (27), granična policajka iz Čepelovca kod Đurđevca, i drugi je put oslobođena krivnje da je putem svoga Facebook profila objavila uvredljiv komentar o Romima u đurđevačkom naselju Stiska. Komentirala je policajka novinski članak pod naslovom “Kakav idiot! Kamenom iz mraka pogodio automobil u pokretu, ozlijeđeno i dijete u sjedalici” i sa svog Facebook profila napisala “Stiska... treba ih v nekakvu baraku i plina pustiti”.

U novinskom članku objavljeno je da je netko u noći kamenom pogodio automobil koji je prolazio đurđevačkom ulicom. Razbijeno je stražnje lijevo staklo, a krhotine su ozlijedile dijete koje bilo u sjedalici. U tekstu se nije navodilo kako je to bilo u blizini romskog naselja Stiska.

Poticanje na nasilje

Protiv nje je Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podignulo optužnicu kojom se teretila za javno poticanje na nasilje ili mržnju. Presudom Općinskog suda u Koprivnici policajka je nepravomoćno oslobođena optužbe, s tim da je Županijski sud u Varaždinu presudu ukinuo i vratio opet koprivničkom sudu na suđenje. U ponovljenom postupku policajka Helena Sabočanec ponovno je oslobođena.

- Riječi koje sam napisala na portalu su neprimjerene, no moj je komentar pogrešno shvaćen, nisam to tako mislila. I ja imam dijete, prolazim tom cestom, to sam napisala u afektu kao majka. Zapravo, osudila sam bacanje kamenja na automobil kad je ozlijeđeno dijete. Nisam imala namjeru nikoga poticati na mržnju ili nasilje - skrušeno je ispričala sutkinji Vesni Piškorec Kuzmić okrivljena policajka i dodala da se predsjedniku đurđevačkih Roma ispričala za komentar.

Nikad nije bila neugodna

- Nazvala sam predsjednika Roma Martina Oršuša, ispričala sam mu se i on je prihvatio moju ispriku. Rekao mi je da oni moj komentar nisu shvatili ozbiljno. Žao mi je što sam to napisala jer i sama imam prijatelje Rome, s nekima sam išla i u školu - rekla je policajka.

Predsjednik romske udruge Hrvatskih katolika Bajaša Martin Oršuš, koji je svjedočio tijekom postupka, rekao je sutkinji kako obitelj Helene Sabočanec poznaje više od 25 godina i ona nikada nije bila neugodna prema njemu u smislu rasne netrpeljivosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:03