PREKORAČENJE NUŽNE OBRANE

PRESUDA U SISKU Metkom u čeloi prsa likvidirao ubojicu prijatelja pa dobio četiri godine zatvora

Spirala sukoba, osvete i straha, okončana je 4. srpnja prošle godine u jednom ugostiteljskom objektu

SISAK - S dva metka metka iz pištolja, jedan u glavu, drugi u prsa, Siščanin Marijan Sučec Suljo (58) ubio je 4. svibnja prošle godine Ivana Božurića (57) iz Siska, u Caffe baru Omega u Starčevićevoj ulici u Sisku. Zbog toga čina na Županijskog suda u Sisku, Sučec je u ponedjeljak, 7. srpnja osuđen na četiri godine zatvora. Vijeće Županijskog suda proglasilo je Sučeca krivim zbog počinjenja kaznenog djela prekoračenja nužne obrane, a sudac Željko Mlinarić osudio ga je, kako je obrazloženo, na relativno visoku zatvorsku kaznu zbog osjetnog prekoračenja nužne obrane.

Osuđeni Sučec teško je primio kaznu, a njegov branitelj, zagrebački odvjetnik Veljko Miljević, najavio je žalbu ističući da je zadovoljan kvalifikacijom kaznenog djela, ali ne i izrečenom kaznom koja je, prema njemu, previsoka. Ovako visoka kazna neprimjerena je počinjenom djelu, te je uvjeren da će na višem sudu to lako dokazati.

Kako je utvrđeno tijekom suđenja, Sučec, koji se inače bavi iznajmljivanjem poker automata, jukeboxa i aparata za igre, sjedio je u Omegi kada je u taj ugostiteljski objekt, u vidno alkoholiziranom stanju ušao Božurić. Božurić je odmah počeo provocirati Sučeca, psovati, vrijeđati ga, prijetiti mu, razbacivati pepeljare. U lokal je vjerojatno ušao jer je pred njim vidio parkiran luksuzni Sučecov Audi. U jednom trenutku Sučec koji je, kako je ustvrdio na suđenju, u strahu za vlastiti život izvadio pištolj i prema Božuriću ispalio hice, usmrtivši ga na licu mjesta.

Inače, ovo nije prvi okršaj ove dvojice dobrih poznanika i vršnjaka. Božurić je prije tridesetak godina hicem iz sačmarice u trbuh teško ranio Sučeca, jer su mu, navodno Sučec i njegov prijatelj i partner Vlado Hodak zvani Deba na kartama uzeli veliki novac. Za pokušaj ubojstva i teško ranjavanje Sučeca, Božurić je osuđen na osam godina zatvora iz kojeg je izašao početkom 90-ih. Iz osvete Božurić je po izlasku iz zatvora u sisačkom kafiću Jocker ubio Vladu Hodaka Debu, Sučecovog dobrog prijatelja i poslovnog partnera i osuđen je na 12 godina zatvora.

Izašao je na slobodu iz zatvora godinu dana prije smrti. Javno je prijetio da će ubiti Sučeca, jer računi nisu izravnani. O tim prijetnjama na suđenju je posvjedočilo puno Siščana, a osuđeni Sučec istaknuo je kako se bojao za život, jer ga je već jednom Božurić teško ranio, ubio mu je prijatelja, te stalno prijetio ubojstvom njemu i njegovoj obitelji.

Kada je 2012. godine izašao iz zatvora Siskom su se mogla čuti nagađanja o tome tko će koga prvi ubiti: Božurić Sulju, ili Suljo Božurića. Spirala sukoba, osvete i straha, okončana je 4. srpnja prošle godine. Sučec je ubio Božurića s dva hica iz pištolja dok je ovaj išao prema stolu za kojim je pio kavu i čitao novine. Ta dva hica sudsko vijeće procijenilo je kao osjetno prekoračenje nužne obrane. Da je ispalio samo jedan metak, Sučec bi sa suda vjerojatno otišao kao slobodan čovjek ili s vrlo blagom zatvorskom kaznom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 23:23