OPTUŽNICA PROTIV PODUZETNIKA

POSLOVNI PREGOVORI S NOŽEM U RUCI Poznati Karlovčanin zaprijetio: 'Ubit ću te ako mi ne prepišeš 156.000 eura vrijedan udio u tvrtki!'

Vladimir Sever optužen zbog prijetnji Ivanu Tominovu, poznat je iz karlovačkog slučaja mešetarenja gradskim zemljištem

Poznati Karlovčanin Vladimir Sever svojem je poslovnom partneru u poduzeću Energija projekt Ivanu Tominovu zaprijetio da će ga ubiti ako 156.000 eura, koje mu je Tominov bio posudio, ne prikaže kao Severovo ulaganje u to poduzeće te ako postotak dijela svog suvlasničkog udjela na prenese na njihova trećeg partnera u poduzeću Kristijana Brezaka, stoji u optužnici koju je protiv Severa podnijelo Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu.

Ne može vraćati novac

Tominov je, navodi se u optužnici, tijekom 2011. i 2012. godine Severu posuđivao razne iznose u eurima, dolarima i kunama, a ovaj ga je uvjeravao da će mu sve vratiti. Za dio pozajmica potpisivali su ugovore o zajmu, a za dio samo pisane izjave. Sever mu je u jednom trenutku rekao da mu ipak ne može vraćati svote koje su tada već bile dobro premašile milijunski kunski iznos, pa su počeli tražiti druge načine obeštećenja.

Sever je svoj prijedlog prezentirao u Tominovljevoj kući, a na dogovor je došao s nožem u ruci. Lupajući njime po stolu zatražio je da ovaj prenese dva posto poslovnog udjela na Brezaka i da potpiše ugovor kojim bi se praktički odrekao potraživanja tako da bi ga prikazao kao Severovo ulaganje u poduzeće.

Bojeći se za vlastiti život, Tominov je to u konačnici i učinio, ali je Severa prijavio policiji. Istražitelji su utvrdili i da je Sever, među ostalim, Tominovu potpisao dvije bjanko zadužnice na iznos od 100.000 kuna, iako su zadužnice bile nenaplative.

Nije uplatio jamčevinu

Vladimir Sever bio je na udaru USKOK-a zbog mešetarenja vrijednim gradskim zemljištem, no nisu uspjeli dokazati da je učinio bilo što nezakonito. Sa svojom Centar gradnjom, koju je tek bio osnovao sa 20.000 kuna temeljnog pologa, Sever je od Grada Karlovca, kojem je i tada bio gradonačelnik Damir Jelić, njegov prijatelj iz školskih klupa i susjed, kupio za 8,8 milijuna kuna vrlo atraktivno zemljište u gradskoj četvrti Grabrik. Trebao je po ugovoru tamo graditi poslovno-stambeni kompleks koji bi sadržavao dječji vrtić, igraonicu, wellness centar i kino ukupne vrijednosti 25 milijuna kuna. Sever poduzeće osniva samo tjedan dana prije raspisivanja gradskog natječaja i pojavljuje se kao jedini ponuđač bez uplaćene jamčevine od 1,7 milijuna kuna. Tri dana prije kupoprodaje Sever izvodi manevar kojim će preko noći zaraditi milijun eura. On kao jedini vlasnik Centar gradnje sklapa ugovor o prijenosu svog poslovnog i vlasničkog udjela na ivanićgradsku tvrtku F.K.T. koju vodi Tomo Tadić za vrtoglavih 16 milijuna kuna. I to prolazi. Jednostavnije rečeno, Sever je preprodao gradsko zemljište i prije nego što ga je kupio, i to gotovo za dvostruku cijenu. Kupac je poslije propao, pa tako i svi gradski planovi, zemljište je u međuvremenenu preprodano pet-šest puta, ali nikada nije dobilo prvotno zamišljenu namjenu. Prodaje se i danas.

Gradnja vjetroelektrane

Ono što je svakako zanimljivo u ovoj priči jest da je natječaj za prodaju spornog zemljišta pripremao Željko Pakšec, gradski urbanistički pročelnik koji će koju godinu poslije postati Severov partner u Energija projektu, zajedno s Tominovim, Brezakom i još nekim ljudima. Pakšec je iz tog trgovačkog društva s poslovnom adresom u Senju, gdje bi trebalo graditi vjetroelektranu, istupio prošle godine. Iako mu je račun bio krcat milijunima 2008. godine, Sever je samo tri godine poslije bio švorc s obzirom na to da njegov vjerovnik nije imao iz čega naplatiti potraživanje Severovim zadužnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:25