ZORKA ĆAĆIĆ ZAGAJSKI

NOVA BITKA SUTKINJE KOJA SE BORI PROTIV PRISILNIH NAKNADA Pretukli joj muža jer je inzistirao na plaćanju računa bez naknade

 Srđan Vrančić/EPH

Kad je prije tri i pol godine poslala supruga Milivoja u šoping centar Arena Zagreb kako bi podmirio neplaćene račune u T-Com-u, Zorka Ćaćić Zagrajski, inače sutkinja novozagrebačkog Općinskog suda, nije ni slutila da će se stvar zakomplicirati i da će u konačnici, osim dugovanja za telefonske usluge, morati platiti i opomene, zatezne kamate, naknadu za plaćanje računa koju je odbijala platiti u startu te sudske troškove postupka koji je potom inicirao T-Com.

Pokušaj ovrhe

Stalna služba u Čazmi Općinskog suda u Bjelovaru nedavno je, temeljem rješenja Vrhovnog suda iz 2012., donijela nepravomoćnu presudu prema kojoj Zorka Ćaćić Zagrajski mora platiti Hrvatskom Telekomu dug od 615,23 kuna s pripadajućom kamatom. Ujedno mora podmiriti i 544,22 kune troška parničnog postupka. Ako je suditi po njezinu lanjskom potezu, kada je ustrajala na isplati plaće u gotovini jer je odbila imati bankovni račun upravo da ne bi plaćala naknadu za vođenje računa, a zbog čega je mjesecima njezin osobni dohodak ležao na računu suda, sutkinji se baš kao i većini građana diže kosa na glavi od spomena na plaćanje naknada.

Hrvatski Telekom je sutkinju pokušao ovršiti preko javnog bilježnika u veljači 2012., no ona je podnijela pravovremeni prigovor smatrajući da je prekršen Zakon o zaštiti potrošača, pa je rješenje o ovrsi stavljeno izvan snage, a slučajem se pozabavio sud. Čemu sve to? Sutkinja naime nije željela platiti naknadu za plaćanje računa.

Troškovi liječenja

- Trošak od 489,15 kuna je neopravdan jer on nije ni nastao. Prigovaram i na točnost priloženog izvoda iz poslovnih knjiga. Pokušana je naplata iznosa na koji ne postoji pravo temeljem Zakona o zaštiti potrošača. Ujedno, prilikom plaćanja računa došlo je do incidenta. Supruga sam u pratnji maloljetnog djeteta uputila do najbližeg HT centra u Areni Zagreb kako bi podmirio sva dospjela dugovanja. No djelatnici su odbili primiti uplatu duga a da se ne plati naknada za naplatu računa. Došlo je do fizičkog obračuna te je moj suprug silom udaljen iz HT centra i tako spriječen u ispunjenju obveze. Zbog toga je intervenirala i policija. Suprug mi je brutalno pretučen i dobili smo 3000 kuna odštete i 236,12 kuna za troškove liječenja. Također, osporavam i sve račune koji su mi ispostavljeni nakon 20. lipnja 2011. jer su mi od tada onemogućeni odlazni pozivi - ustvrdila je sutkinja Zorka Ćaćić Zagrajski, koja je uzvratila protutužbom.

Opći uvjeti poslovanja

Iz zahtjeva za T-Com uslugama vidljivo je da je Zagrajski pretplatnički odnos zasnovala 12. travnja 2008. uz dvogodišnju ugovornu obvezu, za korisnički paket Super 60 Promo. Iz preslika ispostavljenih računa od ožujka do lipnja 2011. godine na koje su već bile pridružene kamate te za kolovoz i studeni iste godine koji su, pak, uključivali samo trošak pisane opomene, vidljivo je dugovanje. Uvidom u Opće uvjete T-Coma za krajnje korisnike među ostalim stoji pravo obračunavanja troškova opomene ako se račun ne plati u roku te da se na iznos i kakvoću usluga može podnijeti prigovor u roku od mjesec dana, a ako prigovora nema, iznos računa smatra se prihvaćenim. Međutm, prema obrascu za prigovor Zagrajski ga je podnijela 14. lipnja 2011. godine, što je očito bilo prekasno.

Godišnje obitelj daje 5500 kuna za naknade

Koliko su građani frustrirani činjenicom što, gdje god da dođu moraju platiti neku naknadu, dobro zna Ilija Rkman, dopredsjednik Udruge Potrošač, koji se povodi isječkom iz govora Nevena Mimice 2014. u Bruxellesu koji je rekao da “Potrošači nisu sluge, već gospodari tržišta”.

- Čovjek se prvo naljuti kad se od njega uzima novac. Pa onda plati bez pitanja račun ili sve preraste u incident. Izračunato je da godišnje prosječna četveročlana obitelj na ime raznoraznih fiskalnih i parafiskalnih davanja plati jednu mjesečnu zagrebačku košaricu od oko 5500 kuna. Nekad se u Fini mogao bez naknade platiti račun. Postoji jedan trgovački lanac koji je omogućio da se kod njih plati bez naknade ako postoji onaj zamrljani bar kod na računu - kaže Rkman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 23:37