KRAĐA U SPLITU

NAĐENI SARKOFAZI IZ ARHEOLOŠKOG MUZEJA, JEDNA OSOBA PRIVEDENA Ravnatelj: Otkupljivači ih nisu mogli prepoznati

Djelatnici muzeja sasvim su slučajno primjetili jučer da ih nema jer je prekjučer jedan od kustosa na tom dijelu parkirao automobil te je hodajući stazom primjetio jedan odbačeni olovni komad.
Split, 090713.Tijekom noci lopovi su ukrali cetiri olovna sarkofaga iz dvorista Arheoloskog muzeja na Skalicama u Splitu. Sarkofazi su iz razdoblja kasne antike, a pronadjeni su u Saloni.Isjeceni sarkofazi prodani su u otkupnoj stanici za metale.Na fotografiji: preostali peti sarkofag koji nije otudjen.Foto: Jadran Babic / CROPIX
 Jadran Babić / CROPIX

Da lopovi više nemaju nikakvih kriterija "u borbi" za nabavku sirovina koje će za sitne novce prodati pokazuje i slučaj iz splitskog Arheološkog muzeja odakle su proteklih dana ukradena četiri olovna sarkofaga stara oko 1500 godina koja potječu iz Salone. Sarkofazi neprocjenjive povijesne vrijednosti koji su bili u dosta derutnom stanju, ležali su odloženi uz ogradu na sjevernom dijelu dvorišta muzeja, piše Slobodna Dalmacija.

Privedena je jedna osoba koja se sumnjiči za krađu te se nad njom obavlja krim istraživanje.

Djelatnici muzeja sasvim su slučajno primjetili jučer da ih nema jer je prekjučer jedan od kustosa na tom dijelu parkirao automobil te je hodajući stazom primjetio jedan odbačeni olovni komad. Začudio se što taj komad radi desetak metara daleko od mjesta gdje su sarkofazi, uzeo ga je i krenuo ga vratiti na njegovo mjesto. No, ostao je začuđen kad je ugledao prazno mjesto na kojem je ostao tek jedan dio olovnog sarkofaga.

Odmah je alarmirana policija koja je, kaže nam ravnatelj muzeja Damir Kliškić, obavila očevid i izuzela tragove. Na mjestu "zločina" pronađen je i jedan veći pajser s kojim su se lopovi očito poslužili kako bi odlomili dijelove sarkofaga. Cijela pljačka očito je pomno planirana jer su se lopovi popeli preko dva metra visoke žičane ograde, prerezali dva reda bodljikave žice na vrhu i potom se spustili u dvorište. Odlomljene komade olova najvjerojatnije su provukli ispod ograde i potom pobjegli. No, jedan im je očito ispao ili ga nisu stigli ponijeti, a upravo zahvaljujući tome pljačka je otkrivena. Policija je jučer pregledavala i snimke video nadzora kamera iz okolnih škola nadajući se da se na njima vide lopovi "u akciji" jer video kamere Muzeja ne pokrivaju taj dio dvorišta.

Ravnatelja muzeja policija je jučer ujutro odvela u jednu od stanica za otkup sekundarnih sirovina gdje su pronađeni dijelovi sarkofaga teški oko 200 kilograma. No, još se ne zna da li je to sve ili su dijelovi vrijednih sarkofaga prodani i u još nekim otkupnim stanicama.

- Ovi sarkofazi nisu bili ukrašeni nikakvim ornamentima ili znakovljem tako da je ljudima u otkupnoj stanici bilo gotovo nemoguće prepoznati da se radi o povijesnoj vrijednosti, njima je to bio samo komad olova i ne krivim ih zbog toga. Koliko je meni poznato, a tu sam 18 godina, ovo je prvi puta da nam se ovako nešto dogodilo jer je i sam muzej dosta dobro zaštićen i ogradom i kamerama i na taj se segment jako pazi. Ti su sarkofazi ionako bili krhki i oštećeni, a sad su ih lopovi dodatno uništili. Moram se ovim putem zahvaliti policiji na ažurnosti i učinkovitosti - kazao nam je ravnatelj Kliškić.

Budući da se još pouzdano ne zna koliko su kilograma olova ukrali lopovi, ne može se govoriti niti o zaradi koju su pribavili prodajom na otkupu sirovina. No, obzirom da se cijena olova kreće od oko 6 kuna po kilogramu, a do sad je pronađeno oko 200 kg olova koje potječe od ukradenih antičkih sarkofaga, lopovi su do sad zaradili oko 1200 kuna.

U razgovoru s jednim vlasnikom stanice za otkup sekundarnih sirovina doznajemo da je svatko tko donese bilo kakvu sirovinu za prodaju dužan otkuljivaču predočiti osobnu iskaznicu ili vozačku dozvolu ili bilo koji drugi identifikacijski dokument.

- Te podatke zapišemo u knjige i to stoji u slučaju da dođe policija i traži podatke ako sumnjaju da se radi o nekakvom kaznenom djelu. Nismo mi dužni pitati onoga tko prodaje odakle mu je roba i kako je do nje došao, ali ako mi je nešto sumnjivo oko same robe koju donese, uvik mogu reći da ne želim otkupiti i to i radin. Nama nastane šteta kad se otkrije da je u nas ukradena roba, a mi smo već isplatili novac. Tad policija zaplijeni tu stvar, a mi ostajemo i bez toga i bez novca. E, ali to bi tribalo nekako riješiti, nekin zakonom ili slično - kazao je sugovornik Slobodne Dalmacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 20:25