AKCIJA KODNOG IMENA 'LEDA'

Krijumčari među kojima je i troje policajaca prošvercalo najmanje 49 ilegalaca za 42.100 eura

ZAGREB - Uhićenjima policijskih službenika nikad kraja. U posljednjoj operativnoj akciji kodnog imena 'Leda' zbog krijumčarenja ljudi preko državne granice, primanja i davanja mita te zloporabe položaja i ovlasti kao i poticanja na to (ne)djelo, uhićeno je ukupno 18 osoba.

Među uhićenima su i trojica policajaca iz Županje koji su temeljem dogovora sa čelnicima kriminalne organizacije u Zagrebu, zatvarali oči na graničnom prijelazu sa Srbijom te po glavi za propuštenog ilegalca dobivali od 40 do 150 eura.

Najmanje 49 ilegalaca iz Turske, Albanije, Pakistana, Somalije i drugih zemalja uspjelo je ugledati Europsku uniju od 12.srpnja do 7. studenoga ove godine a za što su uhodanom međunarodnom krijumčarskom lancu platili u 22 navrata najmanje 42 100 eura, a od čega je barem 4600 eura tog 'kolača' otišlo na ruke županjskim policajcima.

Među idejnim organizatorima je i Turčin koji je za sebe tražio azil u Hrvatskoj, a osim u Hrvatskoj, na području BiH uhićeno je još 17 osoba u BiH od kojih je pet pritvoreno, te u Sloveniji deset od kojih su četvorica zadržana u pritvoru.

Najčešća ruta u 80 posto slučajeva je bila ona preko Srbije u istočnu Hrvatsku odakle su dalje taksijima, autobusima te iznajmljenim kombijima i automobilima ilegalci, među kojima je bilo dosta djece pa i čitave obitelji, dolazili u Zagreb gdje su imali organizirani smještaj. Iz Zagreba su dalje, opet na neutvrđene načine pa čak i pješice, prelazili granicu i ulazili u Sloveniju gdje su dalje odlazili na krajnje destinacije.

U pretresima stanova, automobila i drugih prostorija, policija je pronašla i oduzela više mobitela i SIM kartica kojima su komunicirali, nešto oružja i streljiva, manju količina marihuane, a pronađeno je i nekoliko desetaka tisuća eura koje su im stigle od ilegalaca ili od članova 'hobotnice' preko Western money uniona ili, pak, po kuririma-vozačima različitih autoprijevoznika.

Cijela akcija odvijala se u dvije faze i kulminirala 4. prosinca kada su trojica županjskih policajaca i četvorica BiH državljana privedeni da su tijekom godine ilegalno propustili najmanje 46 osoba preko državne granice.

Voditelj smjene na međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Županja je organizirao i povezao dvojicu graničnih policajaca sa jednim BiH državljanom koji je dogovarao šverc i dostavljao imena i podatke o ilegalcima voditelju smjene.

Temeljem provjere u Informacijskom sustavu MUP-a pojedinih ilegalaca, policajci su određivali visinu vrijednosti njihove usluge tzv. zatvaranja očiju na granici. Klupko se brzo rasplelo potom 11. prosinca kada su lisice na ruke stavljene još 11-orici švercera na području metropole. Većina uhićenih od ranije je kazneno evidentirana, a najmlađi kršitelj zakona ima 26 godina.

Statistika ilegalnih ulazaka u RH:

Za razliku od 2000. godine, kad je zabilježeno 24.000 pokušaja ilegalnih ulazaka u Hrvatsku, s godinama se ta brojka, ipak, smanjila.

2010. − 89 kaznenih djela protuzakonitog prebacivanja osoba 81 krijumčar prijavljen 1948 osoba zatečeno u ilegalnom prelasku (najviše iz BiH, Albanije, Afganistana, Srbije, Turske i Palestine, s okupiranog teritorija)

2009. − 136 kaznenih djela protuzakonitog prebacivanja osoba 126 krijumčara prijavljeno 1546 zatečenih ilegalaca (najviše iz BiH, Srbije, Kosova, Albanije, Turske i Makedonije)

2008.− 214 kaznenih djela protuzakonitog prebacivanja osoba 189 osoba 2013 zatečenih ilegalaca (najviše iz Srbije, BiH, Turske, Makedonije i Albanije)

2007. − 464 kaznenih djela protuzakonitog prebacivanja osoba 339 krijumčara uhićeno 4000 zatečenih ilegalaca (najviše iz Srbije i Crne Gore, Albanije, BiH, Makedonije i Turske)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:48