Kamatar Chaka pušten i prognan na deset godina

ZAGREB - Kamatar Sami Chaka (52) pušten je 7. kolovoza na slobodu iz zatvora u Glini nakon što je odslužio dvije trećine četverogodišnje kazne zbog protupravne naplate i sudjelovanja u samoubojstvu zagrebačkog poduzetnika Davora Cepetića.



Uvjetno je pušten na slobodu odlukom povjerenstva za uvjetni otpust u kojemu su, uz dva suca Vrhovnog suda, bili i predstavnik tužiteljstva i Uprave za zatvorski sustav te sudac izvršenja Županijskoga suda u Sisku.



Odluka struke



Na sudu nisu znali reći po kojim je kriterijima Chaki odobren uvjetni otpust iz zatvora
- Odluka o uvjetnom otpustu donosi se za zatvorenike nakon što odsluže dvije trećine kazne, a Chaka bi na slobodu izašao u ožujku 2010. godine. Odluka se donosi i za zatvorenike zbog dobrog ponašanja u kaznionici ili obiteljskih razloga - izjavila je glasnogovornica Županijskoga suda u Sisku, sutkinja Snježana Mrkoci.



No, glasnogovornica nije znala odgovoriti na pitanje prema kojim je kriterijima Chaki odobren uvjetni otpust.



Budući da je kamataru sud, uz kaznu zatvora, izrekao i progon iz Hrvatske na maksimalnih deset godina, nakon puštanja iz zatvora policajci su ga otpratili do granice.



Iako u Hrvatsku ne može ući sljedećih deset godina, Chaka ustraje u svojim tužbama protiv djece preminulog poduzetnika, tražeći da se utvrdi tko je vlasnik kuća na Šestinskom vijencu, koje mu je Cepetić pritisnut dugovima i prijetnjama prodao, a na koje se banka upisala kao fiducijarni vlasnik. Osim toga, kamatar od djece poduzetnika, kojega je svojim lihvarenjem otjerao u smrt, u slučaju da mu se ne prizna vlasništvo, traži isplatu 406.000 kuna i 392.000 eura na osnovi ulaganja u te kuće.



Istodobno Cepetićev sin Morin i njegova maloljetna sestra tuže kamatara i traže da sud proglasi ništavnim lihvarski ugovor između Chake i pokojnoga poduzetnika.



Davor Cepetić Dač sam je sebi presudio jer ga je kamatar Sami Chaka sve više pritiskao te mu je na kraju prepisao kuću na Šestinskom vijencu  


Tim ugovorom Cepetić se obvezao da će kamataru isplatiti govoto tri milijuna eura na ime početnog duga od 274.000 dolara. Djeca, naime, tvrde da je taj ugovor potpisan pod prisilom i prijetnjama smrću. Međutim, pitanje je kako će Chaka uopće biti saslušan na Općinskom građanskom sudu kada ne smije ući u Hrvatsku.



- Čudno je što je ranije izašao iz zatvora, a još je čudnije bilo kada sam to doznao od sutkinje koja vodi naš predmet. Njegov je odvjetnik rekao da je Chaka u Prištini ili negdje u Srbiji.



Suludo je da nas tuži osoba bez imena i prezimena koja ne može više ući u Hrvatsku - rekao je Morin Cepetić.



Naime, Chaka je sve ugovore potpisao kao Sebastijan Chaka, a tijekom suđenja za kamatarenje i smrt poduzetnika otkrilo se da je taj identitet izmišljen i da osoba tog imena ne postoji.



Chaka je tada policajcima rekao da su mu 90-ih godina državljanstvo sredile tajne službe. Naime, kada je podnio zahtjev za hrvatsko državljanstvo, on mu je odbijen jer je musliman s Kosova.



Međutim, tvrdio je Chaka, tada mu je jedan agent obećao srediti državljanstvo i da je njegovo novo ime Sebastijan Chaka. Tada je policajcima pričao i o svom poznanstvu s Hrvojem Petračem koji mu je bio vjenčani kum i za kojega je neko vrijeme radio.



 Kada mu je počelo suđenje zbog lažnog identiteta, Chaka je odmah priznao da se koristio lažnim imenom Sebastijan Chaka. 



U sedam godina dug 3 milijuna eura



1997.

Davor Cepetić Dač od “prijatelja” Sebastijana Chake posuđuje 274.000 dolara. Dug je u sedam godina narastao na čak 2,9 milijuna eura



18. siječnja 2006.

Na klupici kod kafića Palainovka Davor Cepetić Dač pronađen je prostrijeljene glave, a u ruci mu je bio papirić s kamatarevim imenom



23. siječnja 2006.

Na groblju Mirogoj ispraćen je građevinski poduzetnik



7. ožujka 2006.

Sami Chaka, tada Sebastijan Chaka, priveden je istražnom sucu zagrebačkoga Županijskog suda



28. travnja 2006.

Općinsko državno odvjetništvo Chaku je optužilo za protupravnu naplatu i sudjelovanje u samoubojstvu poduzetnika. To je prvi put da je neki kamatar optužen za to kazneno djelo



19. svibnja 2006.

Samiju Chaki počelo je suđenje na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu



7. lipnja 2006.

Tijekom suđenja otkriveno je da je Chaka više od deset godina lagao o svojem identitetu



27. srpnja 2006.

Chaka je nepravomoćno osuđen na ukupno četiri godine zatvora, a tu je odluku potvrdio i drugostupanjski sud



5. siječnja 2007.

Cepetićeva djeca podnose tužbu na zagrebačkom Općinskom sudu, kojom traže poništenje lihvarskog ugovora, a kamatar istodobno tuži njih



10. ožujka 2009.

Sami Chaka na sudu priznaje da se služio lažnim identitetom i isti je dan pravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu



7. kolovoza 2009.

Sami Chaka pušten je na slobodu nakon što je izdržao dvije trećine kazne i prognan je iz Hrvatske






Martina Smoljanec;Mate Piškor/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 22:35