ZLOČIN KOJI JE ZAPANJIO HRVATSKU

FOTO: Ovaj čovjek je mozak krvave pljačke Fine! Ironično se smijao dok je slušao optužbe...

Krvava pljačka Fine dogodila se u rujnu 2005., a u njoj su ubijena dvojica zaštitara tvrtke Sokol Marić
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - U dugoiščekivanom nastavku ponovljenog suđenja za krvavu pljačku Fine, kada su 2005. ubijena dvojica zaštitara tvrtke Sokol Marić, nekadašnji suoptuženik, a sada svjedok Ivan Boršić ponovio je koncizno, smireno i precizno svoje ranije optužbe prema kojima je Ante Roso bio um iza navedene pljačke, dok je prvookrivljeni Dubravko Žugelj bio osoba koja je kalašnjikovom pokosila zaštitare.

Naime, Boršić je već ranije priznao svoje sudjelovanje u pljački, međutim Vrhovni sud je ukinuo prvu nepravomoćnu presudu zbog toga što Boršić nije mogao biti ispitan jer se tijekom suđenja branio šutnjom.

Dakle, tijekom istrage on je teretio sebe i sve ostale okrivljenike. Međutim, na glavnoj raspravi nije želio odgovarati na pitanja i pojašnjavati svoj iskaz.

Dubravko Žugelj je osumnjićen da je kalašnjikovom pokosio zaštitare

Vrhovni sud je tako bio potvrdio presudu protiv Boršića, međutim presude protiv onih koji su poricali krivnju, Žugelja i Rose, je ukinuo i naložio da im se ponovno sudi. Budući da je Boršić već bio pravomoćno osuđen, postavljalo se pitanje hoće li on na ponovljenome suđenju, ovaj put kao svjedok, ponoviti svoje optužbe na račun Rose i Žugelja, ili će pokušati povući svoj iskaz.

Međutim, Boršić je ostao dosljedan u onome što je ranije govorio, a u kratkim crtama to je: kako je 2005. upoznao Antu Rosu, te kako mu je on dao 'zadatak' da sa svojom ekipom krene u pljačku Fine. Boršić je rekao kako je Roso imao povlaštene informacije o tome kada će se novac prekrcavati u Fini, pa mu je rekao kako treba automobil zapaliti nakon pljačke, kako sakriti tragove, te da mu je dao detaljni nacrt poslovnice Fine. Za to je Roso tražio dio plijena.

Roso, koji je nedavno uhićen nakon skoro dvogodišnjeg skrivanja, danas je gotovo bez riječi pratio iskaz svojega bivšega prijatelja koji ga je teretio. Samo se u nekoliko navrata ironično osmjehnuo i zavrtio glavom na neki od Boršićevih navoda.

Nastavak suđenja je u 13h, međutim mogućnost da Boršiću postavlja pitanja Roso će najvjerojatnije imati tek u nastavku suđenja u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:58