KRVAVA PLJAČKA FINE

GLEDALI SU SE PREKO NIŠANA Vatreno suočavanje: 'Gospođa sudac, jel' treba da se pobijemo tu svi?'

Ivan Boršić (na slici) suočio se s još jednim bivšim optuženikom, a sada svjedokom Ivicom Štrkom
 Damjan Tadić / CROPIX

- Šta ćemo sada na galamu, gospođa sudac? - Dosta! - Jel’ treba da se pobijemo tu svi? - Izvedite ga iz sudnice, prvoptuženiku se izriče kazna od 10.000 kuna radi ometanja reda i nepokoravanja nalozima predsjednika vijeća.

Ovako je u četvrtak na ponovljenome suđenju izgledao kratki dijalog između sutkinje Jasne Smiljanić te Dubravka Žugelja, optuženog da je u tzv. kravavoj pljački Fine u Zvonimirovoj 2005. kalašnjikovom ubio dvojicu zaštitara.

Izbačen iz sudnice

No Žugelj kaznu nije zaradio zbog svađe sa sutkinjom, već su njegove riječi bile upućene bivšem suoptuženiku, a sada svjedoku Ivanu Boršiću, koji je 2011. priznanjem i otvorio čitav postupak protiv Žugelja i ostalih. Sud je u četvrtak, zbog kontradiktornosti u iskazima, odlučio suočiti Boršića s još jednim bivšim optuženikom, a sada svjedokom, Ivicom Štrkom. Štrk je za razliku od Boršića prestao teretiti ostale suoptuženike te sada govori kako je zaštitare u Fini pobio njemu nepoznati čovjek kojega je za pljačku doveo Boršić, a ne Žugelj. Obojica višestruko osuđivanih ubojica, i Boršić i Štrk, u četvrtak su se u sudnici “gledali preko nišana”, svaki mjerivši onog drugog ledenim pogledima ni ne trepćući. Prvi je počeo Boršić.

- Štrk laže. Laže da zasluži oprost od Ante Rose jer je pucao na njega na Velesajmu.

- Jel’ me ti pokušavaš zaplašiti? - odgovorio je Štrk.

- Tko njega može zaplašiti, on je dvostruki osuđivani ubojica - rekao je na to Boršić.

- Dosta - rekla je sutkinja u nastojanju da se suočavanje ne pretvori u svađu. Sve vrijeme i Boršić i Štrk su se netremice gledali. No atmosfera se ponovno ugrijala kada su došli do navoda o tome tko je ubio zaštitare. Štrk je ostao kod navoda o nepoznatom Boršićevu čovjeku, a na što je Boršić izgubio živce. - Ajde, opiši ga onda, sada tu toga čovjeka kojega sam ja doveo - rekao je.

‘Zar ćemo na galamu?’

- Opiši ga ti, ti si ga doveo - rekao je Štrk.

No Boršić je nastavio forsirati: - Ajde, opiši ga!

- Ne mogu ga opisati, imao je kapu - rekao je Štrk i dodao: - Opisao sam ga, pogledaj moj iskaz, možeš napraviti uvid u spis.

S optuženičke klupe umiješao se i Žugelj.

- Šta ćemo sada na galamu, gospođa sudac? - obratio se sutkinji aludirajući da Boršić viče na Štrka.

Sutkinja ga je upozorila da prestane, no Žugelj je nastavio aludirajući na Boršićev povišen ton, nakon čega ga je izbacila iz sudnice. Nakon što je poslije suočavanja ponovno uveden u dvoranu, rekao je sutkinji: - Ako vam to imponira, ispričavam se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:16