PORUKA NA GROBLJU

FOTO: 'LIJO, DOLIJAT ĆEŠ! OVDJE TE ČEKA MJESTO' Zaprijetili mu grafitom dugim 40 metara

Goran Amanović - Lija bio je oslobođen od optužbe za ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Vrhovni je sud ukinuo prvostupanjsku presudu i predmet vratio sudu prvog stupnja u Šibenik na ponovno suđenje. Žalba je bila podnesena zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja
 Željko HUljev

Nepoznati počinitelj ili više njih crvenom bojom u mjestu Vrbnik kod Knina ispisali su zasigurno po dužini rekordnu prijeteću poruku u Hrvatskoj nekoj osobi. Riječ je o ozbiljnoj prijetnji u formi grafita ispisanoj crvenom bojom na zidu pravoslavnog groblja sv. Nikola. Prijetnja je upućena mještaninu Goranu Amanoviću Liji, bivšem pripadniku vojske tzv. SAO Krajine i donedavnom osumnjičeniku za ratni zločin spram civilnog stanovništva tijekom Domovinskog rata koji je prvostupanjskom presudom na Županijskokm sudu oslobođen optužbe.

U svome obraćanju nepoznati autori prijetnje su napisali slovima visine jednog metra i dužine 40 metara na kojem piše: 'LIJO DOLIJAT ĆEŠ GORANE AMANOVIĆU ČEKA TE MJESTO'.

U razgovoru s mještanima Vrbnika smo doznali kako Goran Amanović Lija nije baš pretjerano omiljen među njima. Ističu ga kao krajnje incidentu i alkoholu sklonu neugodnu osobu.

- Privodilo ga se i sudilo za ratni zločin spram Hrvata, a ništa bolje s njim danas nije niti nama Srbima - kazao nam je jedan mještanin Vrbnika. Oslobođen je optužbi i pušten na slobodu na kojoj je terorizirao redom koga stigne.Nedavno je prebio jednog mještanina, zapalio štagalj sa sijenom...

Gorana Amanovića Liju u više navrata pokušali smo pronaći na njegovoj kućnoj adresi. Nije bio dostupan, ali smo doznali posljednje njegovo privremeno prebivalište. Naime, kao čobana nedavno ga je, vjerujući da se opametio, te kao teški socijalni slučaj, zaposlila jedna obitelj na Miljevcima. Kratko je bio normalan, a kada je izigrao ukazano povjerenje, gazda ga je najurio.

Zlostavljao i tukao starije civile: Oslobođen od optužbi jer ga nitko nije uspio identificirati

Vrhovni sud uvažio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku protiv presude Županijskog suda u Šibeniku kojom je Goran Amanović bio oslobođen od optužbe za ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Vrhovni je sud ukinuo prvostupanjsku presudu i predmet vratio sudu prvog stupnja na ponovno suđenje. Žalba je bila podnesena zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Amanovića, koji je Hrvatskoj izručen iz BiH da bi prošle godine bio oslobođen jer ga nitko nije uspio identificirati, tereti se da je od kraja 1991. do 1994. godine u Suknovcima i Oklaju, na tada privremeno okupiranom području općine Promina, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi fizički zlostavljao i tukao civilno stanovništvo starije životne dobi hrvatske nacionalnosti, a jedan je stariji muškarac preminuo od ozljeda. Također, tereti ga se da je jednu stariju žensku civilnu osobu silovao, a jednu pokušao silovati te da je civilima prijetio, zastrašivao ih, terorizirao i pljačkao njihovu imovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 00:21