OSUĐEN ZA RATNI ZLOČIN

OSAM GODINA ROBIJE Paravinju premlatio 'ko vola u kupusu', starca zatukao raspelom, rezao mu žile pa u rane gurao sol

Amanović je osuđen na osam godina jer je u okupiranoj Promini zlostavljao Hrvate civile

Nenad Amanović Lija, mještanin sela Vrbnik kod Knina, osoba s osebujnom i po mnogočemu kontroverznom biografijom, u ponovljenom je suđenju na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od osam godina.

Amanoviću je presuda izrečena nakon što je Vrhovni sud prethodno uvažio žalbu šibenskog Županijskog državnog odvjetništva na oslobađajuću presudu tamošnjeg suda.

Zapalili mu kuću

Tereti ga se da je od kraja 1991. do 1994. na tada privremeno okupiranom području općine Promina fizički zlostavljao i tukao civile starije životne dobi hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u nepravomoćnoj presudi, odgovoran je za smrt jednog starca i silovanje 70-godišnje žene, pokušaj još jednog silovanja, prijetnje klanjem, zastrašivanje i krađu.

Nakon prvog pritvaranja, oslobađajuće presude i izlaska na slobodu Amanović se vratio u rodni Vrbnik, gdje je često upadao u verbalne i fizičke obračune sa sumještanima odreda srpske nacionalnosti.

Svađe su eskalirale do te mjere da je Amanoviću do danas nepoznata osoba zapalila kuću te ispisala prijeteće grafite na zidu tamošnjeg groblja.

U tada poduljem razgovoru, za aktere tih događaja optužio je svoje sumještane te je kategorički tvrdio kako nikada nije bio pripadnik ni jedne vojne formacije.

Negirao je djela iz optužnice pravdajući se kako je u istim selima nesmetano i bez problema godinama nakon rata obavljao poljoprivredne poslove za tamošnje Hrvate od kojih su dio članovi obitelji navedenih žrtava.

Eksplozivna narav

Također nam je tvrdio da je tijekom istrage bio maksimalno kooperativan te je s istražiteljima podijelio svoje spoznaje o, kako je istaknuo, stvarnim osobama koje su činile zločine na području Promine, što je istaknuo kao osnovni motiv zbog kojega su ga potom njegovi sumještani proganjali i prijetili mu likvidacijom, na što im takav kakav je, eksplozivne naravi, nije ostajao dužan.

Na kraju, ono što ga najviše tereti u nepravomoćnoj presudi je činjenica iz spisa da je raspelom zatukao 84-godišnjeg starca, prerezao mu uzduž žile nožem i u rane mu potom gurao sol, od čega je starac ubrzo preminuo.

Paravinju premlatio ‘ko vola u kupusu’

Kao detalj boravka u šibenskom istražnom zatvoru Amanović nam je tada naveo razloge i način kada je u zaštiti kolege iz ćelije pretukao “ko vola u kupusu” Dragana Paravinju i otpremio ga u zatvorsku ambulantu. Lija je tada tvrdio kako ga je Paravinja učestalo vrijeđao da je izdajnik, Srbin od k... i slično. Također nam je priznao krađu napuštene stoke tijekom rata i njezinu otpremu na područje Livna, ali je uvijek negirao počinjenje ratnog zločina nad civilima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:08