NAPAD HULIGANA

Dubrovnik više nije gay friendly: Pretukli dvojicu Brazilaca jer su se držali za ruke

Intimna šetnja dubrovačkim Stradunom u sitnim se noćnim satima za dvojicu brazilskih turista pretvorila u pakao
 Thinkstock

Dubrovnik (više) nije “gay friendly”!

Vijest da su na Stradunu u turističkom Dubrovniku brutalno pretučena dvojica turista zabrinjavajuća je sama po sebi, no još više zabrinjava činjenica da su dvojica brazilskih državljana u dobi od 31 i 34 godine, koji imaju i status diplomatskog osoblja, pretučena usred Dubrovnika jer su se - držali za ruke, piše Slobodna Dalmacija .

Građani dojavili

Intimna šetnja Stradunom u sitnim noćnim satima bila je očito dobar povod grupici mladih Dubrovčana da dvojicu turista bezobzirno napadnu i brutalno ih pretuku. U grupi, ovakvog u Dubrovniku nezapamćenoga nasilničkog napada domaćih na strance, navodno je prema našim informacijama bilo čak desetak Dubrovčana. Policija je nakon provedenoga kriminalističkog istraživanja već petnaestak sati nakon nemilog incidenta privela dvojicu najnasilnijih iz “hrabre” grupice koja je napala dvojicu gotovo dvostruko starijih Brazilaca.

Skupina je navodno presrela dvojicu turista na Stradunu i počela ih udarati bez ikakvog razloga. Za sada su osumnjičeni osamnaestogodišnjak i devetnaestogodišnjak koji su još u nedjelju popodne predani pritvorskom nadzorniku, a kriminalističko istraživanje, navodi nam glasnogovornica policije Marija Gjenero, provodi se i dalje u otkrivanju ostalih sudionika ovog događaja. Iako je policija u subotu u ranim jutarnjim satima odmah nakon poziva građana promptno reagirala te na mjestu napada zatekla okrvavljene Brazilce, a počinitelje “bacila” u trk, vijest o razlozima ovog napada iznenadila je mnoge.

Iako se Dubrovnik nikad nije reklamirao kao gay destinacija, poznato je da su pripadnici različite spolne orijentacije uvijek u Gradu bili dobrodošli. Iako smo, zbog sredine u kojoj živimo, svjesni činjenice da će još dugo vremena proći dok pojedini barovi i restorani ne izvjese zastave u duginim bojama kao “gay friendly” objekti, poznato je da su Dubrovčani prije nepunih godinu dana vrlo prijateljski dočekali kruzer sa homoseksualnim parovima. Brojni gosti sa tog kruzera imali su samo riječi hvale o ljepotama Dubrovnika, ali i o prijemu domaćih.

Pobjegli s ozljedama

Takve dojmove zasigurno nisu ponijela i dvojica napadnutih Brazilaca. Oni su, umjesto u hotelskoj sobi, noć sa subote na nedjelju proveli u dubrovačkoj Općoj bolnici - jedan sa lakšim tjelesnim ozljedama, a drugi sa potresom mozga okarakteriziranim kao teška tjelesna ozljeda. Kako doznajemo, o ovom brutalnom napadu kontaktirali su i svoje veleposlanstvo te iz Dubrovnika, unatoč teškim ozljedama i pretrpljenim udarcima, pobjegli već u nedjelju popodne

. - Ne bih rekla da pripadnici različite spolne orijentacije nisu dobrodošli u Dubrovnik. Na ovaj napad gledam kao na izdvojeni slučaj. Dubrovnik je, naime, već odavno afirmiran kao “gay friendly” destinacija i vjerujem da ovaj događaj neće utjecati na njegov imidž - kaže direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Jelka Tepšić.

Grad u vodičima za homoseksualce

Dubrovnik je poznat kao jedna od najtolerantnijih destinacija za homoseksualce. U neformalnim “gay vodičima” te po internetskim putničkim portalima Dubrovnik je, dapače, preporučen kao destinacija u kojoj baš nećete zateći zataknute zastavice s duginim bojama kao evidentni znak “gay friendly”, ali je istaknuta činjenica da vas nitko neće kamenovati zbog različite spolne orijentacije. Štoviše, već je desetljećima među gay populacijom poznato omiljeno mjesto okupljanja i nudistička plaža na otoku Lokrumu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:49