KOMENTAR JUTARNJEG

PIŠE IVANKA TOMA Državno odvjetništvo je poslalo poruku da će oprostiti kriminal ako je po guštu većine

Šalje se poruka kako je stav države da će oprostiti kriminal ako je po guštu većine
 Mario Pušić/ CROPIX

Informacija da je Državno odvjetništvo odbacilo prijavu protiv autora napisa “Pedere u logore” koji je u svibnju osvanuo na stranicama Zagreb pridea, uz obrazloženje da nema kaznenog djela širenja mržnje jer je autor “postupio u afektivnom stanju i po psihologiji mase” ostavlja bez teksta. Za nadati se samo da će državnoodvjetnički vrh, budući da je tužiteljstvo ipak hijerarhijska organizacija, reagirati i pronaći način da odluku stavi izvan snage.

U protivnom smo zakoračili na vrlo opasan put. Amnestiranje poruke “Pedere u logore” nije idiotarija kakvu si je priuštio gospićki sudac kojemu je guranje prsta u anus isto što i rukovanje. Odbačaj prijave predstavlja stav državnog tijela čija je uloga biti na braniku pravne države da će se oprostiti svaki kriminal počinjen u skupini, po guštu i volji mase. A to je zastrašujuće!

Što je psihologija mase na koju se pozivaju tužitelji amnestirajući od govora mržnje osobu koja evidentno mrzi homoseksualce? Na prvu bi čovjek pomislio da je potpisnik odbačaja kaznene prijave bio nespretan i loše se izrazio. Ali kad se pogleda dalje u obrazloženje, nameće se suprotan zaključak. Jer u državnoodvjetničkoj odluci slijedi obrazloženje da su aktivnosti Zagreb Pridea bile izrazito medijski popraćene, a dio javnosti nije im davao podršku. Iz toga se zaključuje da autor poziva “Pedere u logore” zapravo nije imao nakanu pozivati na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi čije je spolno opredjeljenje suprotno onome većine. Zanimljivo! Tužitelj kao da nije čuo za slučajeve napada na homoseksualce, za premlaćivanje dviju djevojaka na zagrebačkoj Trešnjevci i niz drugih. Zar njemu poruka “Pedere u logore” znači poziv da im se ustane u tramvaju?!

Državnoodvjetnička odluka je jasna, i nedvosmisleno sadrži poruku da se smije iskazivati netrpeljivost i pozivati na nasilje bez ikakve sankcije ako iza toga stoji stav većine - psihologija mase. A to je razmišljanje i odlučivanje koje je na tragu zakona što ih je usvojio Iran, i kojih se drže islamisti, da se ženu preljubnicu kažnjava kamenovanjem do smrti. Svaki izvršitelj kazne koji se laća kamena i baca ga na žrtvu dio je psihologije mase.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:44