UHIĆEN IVICA ŽULJEVIĆ

DETALJI UBOJSTVA KOJE JE ŠOKIRALO ZAGREB Bivši saborski portir strica premlatio šipkom pa zadavio golim rukama da mu uzme penziju?

Prema nalazu mrtvozornika, Ivan Žuljević je više puta bio udaren metalnom šipkom po glavi, a nakon toga i ugušen
 Bruno Konjević / EPH, Marko Todorov / EPH

?

Za ubojstvo imućnog umirovljenika Ivana Žuljevića, čije je beživotno tijelo sa sumnjivim ozljedama 13. travnja pronađeno u njegovoj obiteljskoj kući u Lučkom, Županijsko državno odvjetništvo i policija su osumnjičili njegova nećaka i prezimenjaka Ivicu Žuljevića (67), inače osobu koja je prijavila pronalazak tijela.

Osumnjičen nećak

Nećak inače živi u kući do one svojeg pokojnog strica u kojoj ga je navodno ubio, a za njega je u subotu Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici zatražilo istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke, a istražna sutkinja velikogoričkog Županijskog suda mu je po tim osnovama pritvor i odredila. Prema tvrdnjama policije, Žuljević je svojega strica najprije izudarao metalnom polugom po glavi te ga nakon što je pao na pod u nesvijesti počeo daviti rukama, a zatim mu rukom zatvorio nos i usta, od čega je Žuljević preminuo.

Premda službeno nitko nije želio govoriti o motivima strašnog zločina, po svemu sudeći razlog je bio novac. Kako se čini, na imetak 82-godišnjeg ubijenog imućnog umirovljenika Ivana Žuljevića već dulje vrijeme pikirao je njegov nećak Ivica Žuljević, ujedno i prvi susjed s kojim dijeli dvorište u Hrvatskoselskoj ulici u zagrebačkom naselju Lučko.

Prema tvrdnjama tužitelja, Ivica je očeva brata ubio prošle srijede u večernjim satima, a tijelo je pronađeno u četvrtak oko 16 sati, i to na osnovi dojave samog osumnjičenika, koji je pak ispričao da je u kući čija su ulazna vrata bila širom otvorena pronašao tijelo svojega strica. Iako ih je pokušavao uvjeriti da je bio star i bolestan, istražiteljima zatečen prizor u kući kao i Ivičino ponašanje bili su neprirodni.

Sumnjiva smrt

Mrtvozornik koji je došao na mjesto događaja uočio je vrlo neuobičajene ozljede na Žuljevićevu tijelu te rekao da se o svemu mora izvijestiti policija. Istražitelji su također ubrzo zaključili da se radi o nasilnoj smrti, a nakon očevida su po svemu sudeći zaključili da je ubojica Ivica Žuljević.

Žuljevićev odvjetnik Tomislav Keser jučer nije bio raspoložen za razgovor s novinarima. “Mogu vam potvrditi da mu je određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanje djela, te da je osumnjičen za ubojstvo”, rekao nam je odvjetnik u telefonskom razgovoru ne želeći odgovoriti kako se njegov klijent branio, odnosno da li poriče ili priznaje djelo.

- Ivica mi je rekao jutro nakon stravičnog otkrića: ‘Da, otišao je. Nema ga više.’ Potvrdio mi je samo Ivanovu smrt. Međutim nije mi se činio tužan već preplašen, baš kao i svi mi u ulici. Strahovali smo od nepoznatog ubojice ili više njih koji koriste priliku i napadaju starije osobe koje žive same - ispričao je za Jutarnji list susjed Žuljevićevih. O Ivici inače nema nikakvo mišljenje. Kaže da je specifičan i teške naravi.

Portir u Saboru

- Znate, Ivica je do prije rata za vrijeme bivše Jugoslavije radio na portirnici u Saboru. Danas je umirovljenik. Njegova kuća je sljubljena s Ivanovom i još jednom u kojoj žive Ivanovi podstanari. Bio je u dobrim odnosima sa stricem Ivanom. Nakon smrti strine, Ivica i njegova supruga vodili su brigu o Ivanu. Bio je vitalan. No pokojni Ivan u zadnje vrijeme nije se osjećao sigurnim kad vozi bicikl pa je išao pješice. Kad mu je umrla i kći, ostao mu je samo pas, ali i podstanari. Čudno da nitko nije vidio da cijeli dan po onom nevremenu Ivan ima otvorena vrata kuće. Ivanov sin, koji živi u Grazu gdje konobari, bio mu je u posjetu prošle nedjelje i sve se činilo u najboljem redu. Činjenica da je bratić ubio njegova oca shrvala ga je - zaključuje susjed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:22