SLIJEDI IZRUČENJE?

NOVI ŽIVOT POSRNULOG KRALJA JAHTI Hrvatska ga stavila na tjeralicu, a on pokrenuo novi unosan biznis u Americi

 Ante Čizmić / EPH

Nekadašnji uspješni splitski poduzetnik Dragan Šegvić, vlasnik propale tvrtke "Euro Yacht" d.o.o., koja je bila poznata po gradnji cijenjene linije jahti "Marco Polo", od 2014. godine nalazi se na međunarodnoj tjeralici i sudit će mu se na Općinskom sudu u Splitu u odsutnosti, javlja Slobodna Dalmacija .

Odlučilo je tako tročlano sudsko vijeće, a Šegvića Općinsko državno odvjetništvo u Splitu optužnicom iz rujna 2010. godine tereti za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju – utaju poreza te povredu vođenja poslovnih knjiga koje je počinio 2006. i 2007. godine kao voditelj poslovanja tvrtke "M.P. Jahte" d.o.o., a ukupna šteta za državni proračun iznosi oko 130 tisuća kuna.

Šegvić se pojavio na raspravi u tom predmetu koja je održana 3. studenog 2011. godine, no iako je bio uredno obaviješten o idućoj raspravi zakazanoj za 16. siječnja 2012. godine, na njoj se nije pojavio. Preko odvjetnika je molio odgodu rasprave do prosinca 2012. jer se nalazio na brodu, no bez obzira na to, u veljači te godine sud mu je odredio pritvor "budući da je okrivljenik znao da se protiv njega vodi kazneni postupak, međutim, unatoč tome napustio je Republiku Hrvatsku, a sudu nije dostavio novu adresu prebivališta, odnosno boravišta".

Odjavljeno prebivalište

"Tako su bili ispunjeni svi uvjeti za određivanjem pritvora s obzirom na to da se okrivljenik očito krije od državnih tijela Republike Hrvatske i na taj način onemogućava vođenje kaznenog postupka.

Potom je protiv okrivljenika raspisana tjeralica, a po nalogu ovog suda PU splitsko-dalmatinska izvršila je terensku provjeru adrese za okrivljenika, te je 11. kolovoza 2012. ovom sudu dostavila izvješće iz kojeg proizlazi da je stan u kojem je okrivljenik stanovao na adresi Hrvatskih iseljenika 8 u Splitu prodan, kao i da je on napustio teritorij Republike Hrvatske, nakon čega je 2. rujna 2014. raspisana međunarodna tjeralica, koja do danas nije rezultirala uhićenjem okrivljenika.

Prema vanjskom uvidu u JRO MUP HR, okrivljenik je odjavljen s adrese prebivališta 17. prosinca 2013., te u Republici Hrvatskoj više nema prijavljeno prebivalište", stoji u obrazloženju sudskog vijeća.

I dok pravosudna tijela ne znaju gdje se Šegvić nalazi, Slobodna ga je uspjela pronaći.

Naime, Šegvić ima vlastitu internetsku stranicu i prema podacima na njoj, živi i radi u New Orleansu u SAD-u i reklamira se kao izvrstan majstor za renoviranje kuća, bazena, restorana, poslovnih prostora i slično.

Pucnji po fasadi

"Dragan Šegvić najvjerojatnije neće biti vaš najjeftiniji izbor za kućna renoviranja, međutim, možete biti sigurni da je superioran u odnosu na bilo koji drugu restauratorsku građevinsku tvrtku u New Orleansu. Dragan Šegvić došao je iz biznisa građenja megajahti, gdje je svaki mali detalj bio doveden do savršenstva. Taj isti perfekcionizam unosi u sve projekte renoviranja koje je preuzeo u New Orleansu.

Imate moju riječ da ću premašiti sva vaša očekivanja u pogledu kvalitete, izrade i prijateljstva", hvali se na svojoj stranici bjegunac pred hrvatskim pravosuđem. Slobodna je pokušala telefonski dobiti Šegvića na broj naveden na njegovoj stranici, no nitko se nije javljao. Poslali su mu i e-mail, no odgovor nisu dobili.

Šegviću je, inače, početkom lipnja 2013. godine opozvana uvjetna kazna na koju je bio osuđen jer je Raiffeisen leasingu ostao dužan gotovo milijun kuna. Dug je nastao jer 2005. godine nije vratio motorni brod "Marco Polo" iako mu je istekao najam. Šegvić je u siječnju 2012. godine pravomoćno osuđen te nije smio počiniti novo kazneno djelo i morao je vratiti novac u roku od godinu dana. Budući da to nije učinio, oštećena je strana početkom ove godine zatražila opoziv uvjetne osude te će Šegvić, kad jednom bude dostupan pravosudnim vlastima, morati u zatvor na godinu dana.

U lipnju 2013. godine policija je uhitila 31-godišnjaka koji je u Dugopolju, u krugu Šegvićeve propale tvrtke "Euro Yacht" d.o.o., pucao po fasadi zgrade iz automatske puške.

Vrijedi ugovor o izručenju iz 1901.

Hrvatska s SAD-om ima nekoliko potpisanih bilateralnih ugovora s područja pravosuđa. Posljednji je Pismo suglasnosti o provedbi zakona između Vlade RH i vlade SAD-a koje se primjenjuje od rujna 2012. godine. U tom Pismu, među ostalim, stoji da se "u odnosima Republike Hrvatske i SAD-a primjenjuju ugovori među kojima je i Ugovor između Kraljevine Srbije i Sjedinjenih Američkih Država o uzajamnom izručenju odbjeglih od pravde, potpisan u Beogradu 25. listopada 1901., koji se primjenjuje na temelju opće sukcesije".

Zahtjev preko Ministarstva pravosuđa

Postupak za izručenje u pravilu počinje predajom zahtjeva države moliteljice državi na čijem se teritoriju nalazi osoba osumnjičena ili okrivljena za počinjenje kaznenog djela ili prekršaja. Međutim, u nekim slučajevima postupak izručenja, u pravilu stranog državljanina, može samostalno i bez čekanja službenog zahtjeva države moliteljice pokrenuti država na čijem se teritoriju osoba nalazi. Dakle, u Šegvićevu slučaju splitski sud bi preko Ministarstva pravosuđa trebao zatražiti od SAD-a njegovo izručenje u Hrvatsku. Hoće li do toga ikad doći, tek treba vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:22