NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

BOŠKO ŠAPIĆ DOBIO 22 GODINE ZATVORA ZA DVOSTRUKO UBOJSTVO 'Nije ubio zbog fatalne Viki... kazna je mala jer je mlad'

'Smiješna kazna za dva mlada života. E, neće se izvući samo tako', komentirala su braća
 Facebook/Robert Fajt / CROPIX / CROPIX

Čvrsto stisnutih zubiju i poluzatvornih očiju, ali mirno, Boško Šapić(23) slušao je kako ga sudac Županijskog suda u Karlovcu Ante Ujević sudi na 22 godina zatvora zbog dvostrukog ubojstva počinjeg prije dvije godina na parkiralištu noćnog kluba Heart u Vojniću. Nožem je tada prerezao vratnu arteriju Dejanu Vučkoviću(20), a onda sedam puta ubo i zarezao po grudnom košu i leđima Alvina Horvatića(23).

Iako je kazna zatvora dugogodišnja, obrana bi trebala biti zadovoljna presudom, jer Sudsko vijeće nije prihvatilo optužnicu kojom se tvrdilo da je Horvatić ubijen iz ljubomore, kao posebno niske pobude, (kako se kvalificira teško ubojstvo), te je Šapića osudilo zbog dva "obična" ubojstva, dosudivši mu za Horvatića 13 godina, a za Vučkovića godinu manje, te je kazna potom objedinjena u 22 godine. Sud nije prihvatio niti tezu koju je zastupala obrana, da je Šapić ubio u samoobrani. O tome kako će pravno kvalificirati ovu tragediju ovisio je jedan jedini detalj - koji je kobne večeri trajao sao sekundu: Je li Šapić svoju Opel Vectru u kojoj mu je suputnica bila djevojka Viktorija Jakuš Mejarec, inače bivša Horvatićeva cura, zaustavio svojevoljno, pa izašao van u obračun, ili je bio spriječen u odlasku, te izvučen iz vozila?

- Ljubomore je bilo, ali na strani Horvatića, i to te večeri. Nismo imali problem utvrditi razloge ubojstva Horvatića, ne može se on tu pozivati na nužnu obranu, bila je to tučnjava i tu nema napadača i napadnutog. Po pitanju Vučkovića nemamo očevidca, ali imamo niz indicija. Ostaje taj veliki prijepor, je li sam izašao ili je izvučen? Smatramo da nije izvučen. Kod prvog ispitivanja njegova djevojka rekla je da je sam stao, parkirao uz objekt, opsovao i odlučio izaći dok ga je ona potezala natrag. Više nije vidjela nož koji je bio između dva sjedala. U kasnije dva svjedočenja ona se kolebala, no mi smo prihvatili iskaz koji je bio najbiže događaju - rekao je sudac Ujević.

Sudac kaže da je kazna relativno niska zbog niza olakotnih okolnosti.

- Prva je njegova života dob, tek je bio napunio 21. Da je bio zreliji ta bi kazna bila možda i dvostruko viša. Osim toga, veliki doprinos svemu dao je sam Horvatić, jer mu nije dao mira te večeri, ovaj opet ima narcisoidne crte i teže je to proživljavao nego netko iz susjedstva. Zašto su kazne slične? Na jednoj strani imamo sedam uboda Horvatića, dakle, upornost okrivljenika da ga liši života ali i doprinos oštećenog, a s druge strane samo jedan ubod Vučkovića, nažalost koban. Imamo spoznaja da se u zatvoru ponaša uzorno i da se kaje. Nažalost, dva života se više ne mogu vratiti - komentirao je sudac Ujević napomenuvši okrivljenom da se konflikti ne rješavaju noževima i pištoljima jer bi inače nastao kaos.

- Čovjek ne može kontrolirati strah, ali razdraženost mora. On je narcisoidan, kod njega to ide malo drukčije i to je njegop problem - dodao je.

Presudu su suznih očiju popratili roditelji Boška Šapića, te očevi ubijenih mladića, kao i braća pokojnog Vučkovića. Nisu bili zadovoljni presudom i najavili su žalbu.

- Smiješna kazna za dva mlada života. E, neće se izvući samo tako - komentirali su na hodniku braća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:12