EKSKLUZIVNO IZ KOPENHAGENA

ISPOVIJEST DANSKE KRALJICE MARGARETE II.: ‘Veselim se posjetu Hrvatskoj, pogotovo zbog vašeg vina: muž mi je bio u Dalmaciji prošli mjesec i kaže da je odlično, ali veoma skupo’>>>>>>>>>>>>>>>>>> FOTKA?!!! (print kaže da možemo, da su kupili oni fotku - j

Danski kraljevski par - kraljica Margareta II. i njezin suprug, princ Henrik - uoči državnog posjeta Hrvatskoj od 21. do 24. listopada, u svojoj rezidenciji, palači Fredensborg, nedaleko od Kopenhagena, primili su reporterku Nedjeljnoga Martinu Hrupić

Na trgu ispred kraljevske palače Amalienborg u Kopenhagenu bilo je ledeno. Zrakom je šibao neugodan vjetar, a tmurno se nebo nadvilo nad znatiželjnike naoružane fotoaparatima. Nisu odustajali. Čekali su smjenu straže. Svaki dan, u isto vrijeme, pripadnici garde u tradicionalnoj uniformi marširaju preciznom putanjom po kopenhaškim ulicama do konačnog odredišta - palače. Malo prije nego što je otkucalo podne i nego što je postrojba savršeno uvježbanog hoda stigla do nje, otvorila su se masivna vrata kraljevskog zdanja. Iz njih je izmilio uglancani crni Bentley. Iz njega, nasmijan, mahao je danski kraljevski par - kraljica Margareta II. i njen suprug, princ Henrik.

Upravo su krenuli, objašnjeno nam je, prema parlamentu, na prvo zasjedanje nakon ljetne stanke. Kasnije tog dana dovest će se do svoje druge rezidencije, palače Fredensborg. U njoj, pola sata vožnje od grada, žive u proljeće i jesen.

Tamo, u dvorani Harsdorff, nestrpljivo iščekujemo razgovor s kraljicom Margaretom II. i princom Henrikom. Primili su nas uoči državnog posjeta kraljevskog para Hrvatskoj, prvog od neovisnosti, od 21. do 24. listopada. Tijekom četiri dana kraljica i princ posjetit će Zagreb, Koprivnicu i Split.

Iza kraljice i princa bio je dan pretrpan obavezama. No, u Harsdorff - prozorskih stakala išaranih potpisima državnika koji su noćili u palači, među ostalim bivši predsjednici François Mitterrand i Lech Walesa - ušli su nasmijani.

Na prijestolju od 1972.

Prije toga jedan je od službenika dvora, odjeven u crveni sako i crne hlače, tvrdoglavo i mirno čekao - škiljeći kroz mrvicu odškrinuta dvokrilna vrata kroz koja su kraljica i princ trebali ući - naznaku njihova pojavljivanja. Na prvi mig žurno je otvorio vrata i nestao bez traga, kao da ga nije ni bilo u dvorani s puno skulptura, ukrasnih predmeta i slika, vjerojatno koračajući crvenim sagom u jednom od hodnika kojim je kasnije, kad se kraljevski par povukao, trčkarao jedan od njihovih pasa, jazavčar Helike.

Kraljica Margareta II. i princ Henrik sjeli su nasuprot nama, jedno uz drugo, u plavo-bijele pozlaćene stolice. Ispred njih bio je starinski šahovski stolić, na njemu buket cvijeća.

Margareta II. kraljuje Danskom već 42 godine. Kao najstarija kći kralja Frederika IX. i kraljice Ingrid naslijedila je oca nakon njegove smrti 14. siječnja 1972. i u dobi od 32 godine postala prva žena na danskom tronu u modernim vremenima. Kako se osjećala, pitali smo je.

Veliki izazov

- Bio je to velik izazov. Otac je bio pun vjere da ću ja to moći, uvijek ljubazan i cijenio je ono što sam pokušavala učiniti kao dijete ili kao mlada. U vrijeme kad je umro bila sam udana i majka dvoje djece. Znala sam da ima povjerenja i to mi je bila velika podrška. Radilo se o osjećaju ‘da, pokušat ću ispuniti očeva očekivanja, ali i svih drugih’. Bio je to izazov, u pozitivnom smislu, a ne nešto užasno i zastrašujuće - ispričala je i dodala kako osjeća da su ljudi iznimno ljubazni i otvoreni prema njoj. Za svaki trud, govori, dobiva toliko toga natrag.

Rodila se 16. travnja 1940., no nisu je smatrali prestolonasljednicom sve do prijelomne 1953. godine. Tada je promjenom zakona o nasljeđivanju 27. ožujka dopušteno da i žena može, ali sekundarno, ako nema brata, postati kraljica.

Kao takva sudjeluje formalno u političkom životu ustavne monarhije Danske, no ima ceremonijalne, diplomatske i predstavničke ovlasti. Sudjeluje u formiranju vlade, premijer i ministar vanjskih poslova redovito je brifiraju i potpisuje zakone, ali tek nakon što su ih odobrili vlada i parlament. Prima i veleposlanike te održava ili pak odlazi u državne posjete. Sukladno “apolitičnoj funkciji”, nikad ne izražava političke stavove i, naravno, ne glasa. O njoj i ostatku obitelji brine se 130 ljudi.

U Danskoj uživa veliku popularnost (podržava je više od 80 posto Danaca). Da je moraju birati, piše se, Danci bi je ionako izabrali, a abdikacija ne dolazi u obzir. Jednom je izjavila da će “na tronu ostati dok ne padne”, no pamti se još jedna njena izjava - ona da biti kraljica “ne znači doživotnu kaznu, već život služenja”.

- To je istina. To je nešto što sam preuzela kad je moj otac umro, i znam da će moj sin preuzeti kad ja umrem. To je način kako je u Danskoj i mislim da to želimo i zadržati - tvrdi Margareta II.

Poanta je, objašnjavaju nam u službi za odnose s javnošću kraljevskog dvora, u održanju kontinuiteta. U Danskoj - uz englesku, najstariju europsku monarhiju - kraljevska obitelj simbol je nacije, kohezije.

Slikarska strast

Palača Amalienborg smještena je u gradu, i četiri zgrade tog kompleksa “zatvaraju” istoimeni trg. U jednoj žive kraljica i princ, u drugoj njihov sin i prestolonasljednik Frederik s obitelji, u trećoj mlađi sin Joachim te njegova supruga i djeca, dok je četvrta rezervirana za goste. Kraljica održava i audijencije, a svake se Nove godine obraća naciji. Govor je to koji se iščekuje, pozorno prati i komentira. Zbog navedenog, uvjeravaju nas, Danci se mogu poistovjetiti s kraljevskom obitelji. Dio njenog šarma i popularnosti leži u tome da su oni, u mjeri u kojoj je to moguće, “poput svih ostalih”.

Sama kraljica, koja će iduće godine slaviti 75. rođendan, osebujna je ličnost i nerijetko puni novinske stupce. Medije zanima sve - od toga da ponekad dizajnira svoju odjeću pa do umjetničkog rada. Renomirana je slikarica, ilustratorica (ilustrirala je i dansko izdanje Tolkienova “Gospodara prstenova”) te kostimografkinja. Iza nje su brojne izložbe. Bavljenje umjetnošću zahtijeva vrijeme, no pronalazi ga. “Ne igram golf pa imam vremena za slikanje”, šali se.

- Oduvijek sam uživala u kazalištu. I dobila sam priliku dizajnirati za kazalište, u čemu jako uživam. Kad sam pročitala knjigu, bila sam duboko fascinirana i nisam si mogla pomoći da je ne ilustriram. One su s vremenom i objavljene. Crtala sam i slikala kao dijete, no od 15. do 30. godine nisam zaista mislila da moj talent nešto vrijedi. Sa 30 sam ilustrirala ‘Gospodare prstenova’. Shvatila sam da nisam mogla stati, pomoći si, morala sam slikati. U tome enormno uživam, to mi je jako potrebno - objašnjava.

Na umjetničkom polju nije usamljena. I njen je suprug, 80-godišnji princ Henrik, aktivan. Ne slika, ali piše poeziju, a zajedno su radili i na prijevodima. Umjetnost je područje koje ih spaja. A kako se nadopunjuju? Odmah su se raspričali, nadovezujući se.

...

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:57