OPREZ

Opasnost vreba na svakom koraku, veterinari imaju pune ruke posla: ‘Ove godine je posebno strašno‘

Iako postoje načini kojima se ljubimcima može pomoći, oni svejedno mogu ‘pokupiti‘ neki divlji ječam

Ilustracija

 Robert Daly/Caia Image/Profimedia

Veterinari diljem zemlje upozoravaju vlasnike pasa da budu posebno oprezni u ovo doba godine. U moru stvari koje su im sad problematične - od vrućina, vrelog asfalta i krpelja, tu su i - klasovi. Riječ je o biljci divljem ječmu, koja je iznimno opasna, jer se zavuče u kožu i bez pomoći veterinara ne može je se izvući van.

Zagrebački veterinari kažu kako trenutno svi muku muče s pacijentima koji imaju klasove u tijelu. Nalaze se posvuda - u očima, šapama, ušima.. No, ne zadržavaju se gdje uđu, nego putuju tijelom, a pse to jako boli.

- Ove godine je strašno, puno nam više pacijenata dolazi s klasovima. Evo, imali smo devet endoskopija, zbog kojih smo pse morali anestezirati, da nađemo klas. Čim psi počnu kihati ili tresti ušima, u ovo doba godine to najčešće znači da im je klas u tom dijelu tijela - kaže veterinar Branimir Rebselj i pojašnjava da vlasnik nikako ne može sam riješiti problem niti će se situacija popraviti sama od sebe, nego moraju doći kod stručnjaka.

Uvijek je ovo doba godine problematično, a u posebnoj su opasnosti psi koji se vole valjati. Malo je toga što vlasnici mogu napraviti, a i ono što mogu možda se njihovim ljubimcima neće svidjeti.

- Pse pasmina koje imaju duge uši može se umotati u maramu koja će ih podignuti i spriječiti da njima pokupe klasove. Može se psu obuti i lagane cipelice, ako idemo područjem na kojem oma ovih biljaka. No, ni to nije stopostotna zaštita - kaže Leona Viličić i dodaje kako je još sjeća jako strpljive kujice kojoj su prošle godine pomagali. Njoj je klas ušao u vulvu, pa su ga izvukli nedaleko od tog mjesta i to nakon što je napravio krug pod kožom. Nesretnog ljubimca je sve to užasno boljelo.

S povećanim brojem slučajevima suočavaju se o veterinari u centru grada. Kako nam kaže Silva Rakočević, svaki dan imaju barem jednog pacijenta koji im dolazi zbog ovog problema.

- Moramo biti spremni da će klasova biti naokolo sve do kraja kolovoza ili početka rujna. Jedino što se može napraviti je izbjegavati livade, nažalost. Naši ljubimci strašno pate - klas zna uči kod rebara i izaći tko zna gdje. Imali smo razne slučajeve i svi su zaista teški za pse - pojašnjava Silva Rakočević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 09:52