AWAP

Udruga traži volontere za othranu beba šišmiša: ‘Iskreno, nije to uopće jednostavan posao...‘

Njihovo iskustvo pokazuje da, što je životinja mlađa, manje su joj šanse za preživljavanje

Ilustracija

 Tolga Bat Hospital/exclusivepix/Exclusivepix/Profimedia

Iz udruge AWAP objavili su kako traže volontere koji bi im pomogli u othrani šišmiša. To, pojašnjavaju, nije nimalo jednostavan podatak. U pravilu, što je šišmiš mlađi, ima manje šanse da će preživjeti. Na početku, kada još nemaju dlake, hrane se svaka dva do tri sata, a daje im se mlijeko za štence. Uvijek moraju biti na toplom, jer je pothlađivanje općenito opasno za sve mladunce.

- Može se koristiti termofor, boce s toplom vodom (omotane krpicom) ili električni grijač, ali se jako treba paziti da se životinjica ne pregrije, pa grijačem oprezno rukujte i ostavite dio kutije izvan grijača, da beba može pomaknuti na hladnije mjesto. U početku šiška možete držati u plastičnoj posudi s perforiranim poklopcem ili plastičnom terariju s plastičnim perforiranim poklopcem ili nategnutom gazom kao pokrivalo. Kasnije kako bude rastao, postajat će sve aktivniji, pa mu u plastični terarij dodajte ljestvice ili dobro opranu i osušenu mrežu u koju se pakira krumpir, da se može penjati i vježbati krilca - pojašnjavaju iz AWAP-a.

Kada šišmiš dobije zube i dlaku, postepeno mu se počinje davati kruta hrana, i to mokra mačja hrana iz konzerve, bez biljnih dodataka, jako usitnjena, te mu se ona rukom nudi ispred usta. Također im se mogu davati i crvi brašnari.

- Trebate biti vrlo uporni i dosljedni, jer će u početku većinom odbijati. U to vrijeme treba biti i ponuđena voda u nastambi, obavezno u plitkom čepu, da se ne utopi, najbolje poklopac od male staklenke. Nakon podoja, a kad šišmiš već ima nešto dlake, objesite ga za prst te ga pustite da vježba krila. To će prvo biti samo pokušaj rastezanja, a kasnije će mahati njima i vježbati za polijetanje.

Kada počne tako vježbati, treba redovno s njim trenirati da stekne letnu kondiciju. Kad bude par dana dobro letio i jeo mačju hranu, pustite ga u sumrak, ali ne ako su najavili oluje, veliko zahlađenje ili veliku vrućinu - poručuju iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 06:15