235 KANDIDATA

Sedam svjetskih pobjednika na Mediteranskoj izložbi mačaka u Opatiji

Na najvećem felinološkom događaju nakon Svjetske izložbe bit će zastupljena 31 pasmina
 Savez felinoloških društava Hrvatske

Sedam svjetskih pobjednika sudjelovat će na Mediteranskoj izložbi šampionskih mačaka (Mediterranean Winner Show) koju u subotu i nedjelju, 16. i 17. ovoga mjeseca, u Opatiji organizira Savez felinoloških društava Hrvatske – SFDH.

- Ukupno je prijavljeno 235 mačaka koje su prethodnim uspjesima osigurale titulu međunarodnog šampiona, a o vrhunskoj selekciji najbolje govori podatak da osim sedam svjetskih pobjednika ukupno imamo i 25 nacionalnih pobjednika - istaknula je predsjednica Saveza Amelija Leopoldović. Dodala je kako su mačke predstavnice 16 europskih zemalja, Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Finske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Norveške, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije.

Na najvećem felinološkom događaju nakon Svjetske izložbe bit će zastupljena 31 pasmina, Egzotična, Perzijska, Ragdoll, Sveta Birma, Američki Curl dugodlaki, Maine Coon, Neva Masquerada, Norveška šumska, Sibirska, Turska angora, Bengalska, Britanska dugodlaka i Britanska kratkodlaka mačka, Burmila, Burmanska, Dugodlaki Kurilean Bobtail, Selkirk Rex dugodlaki, Abesinska, Cornish Rex, Devon Rex, Orijentalna, Peterbald, Ruska, Sijamska, Somalijska, Sphynks, Tajlandska, Domaća dugodlaka, Domaća kratkodlaka mačka i Lykoi.

Najviše svjetskih pobjednika dolazi iz Italije i Finske, po tri. Talijanske boje brane ženka Ragdolla imena High Voltage, te dvije Neva Masquerade iz uzgajivačnice Del Magico Desiderio, mužjak Cassio i ženka Cleopatra. Finsku predstavljaju mužjak Sphynksa Hebblas Vincent, ženka Domaće dugodlake mačke Tyyne-Liina i mužjak Somalijske mačke Kharn-Ka Your Choice, koji je, uz to što je dvostruki svjetski prvak, također trostruki pobjednik Baltičke, dvostruki pobjednik Skandinavske izložbe i prošlogodišnji Mediteranski pobjednik.

Somalijsku mačku posljednji puta u Hrvatskoj smo vidjeli na Svjetskoj izložbi 2012. godine u Zagrebu, a to je poludugodlaka Abesinska mačka, koja je ime dobila po Somaliji, iako to nema veze s njenim porijeklom, pojasnila je predsjednica SFDH. Uzgojena je u SAD-u početkom 20. stoljeća, a nastala je križanjem Abesinske s Perzijskom mačkom od koje je naslijedila gen za dugu dlaku. Uzgoj je bio prilično ograničen do priznanja pasmine 70-tih i 80-tih godina prošloga stoljeća, od kada počinje intenzivniji uzgoj. Somalijska mačka je atraktivna i graciozna, živahne naravi i treba joj dosta prostora. Unatoč svome poludugom krznu, teško podnosi hladnoću. Po prirodi je nepovjerljiva i vlasnik treba uložiti puno truda da je dobro upozna. Odnos se gradi postupno jer nije previše mazna i prilično je samostalna.

Svjetski pobjednik stiže i iz Poljske. Ženka Norveške šumske mačke imena Ingrid iz renomirane je uzgajivačnice Vendellek čije su najuspješnije mačke za ovu pasminu netipične bijele boje.

Pet je hrvatskih nacionalnih pobjednika koji će sudjelovati na natjecanju. To su Perzijske mačke, mužjak Bafini Antoshka, i ženka Dux Regnum Nevera, vlasnice Gordane Radić iz Splita, četverostruki nacionalni pobjednik, mužjak Maine Coona, kastrat, Hunter‘s Enigma Zucchero, vlasnice Petre Dimić iz Zagreba, a od iste vlasnice dolazi i mužjak Maine Coona, Lunaris Art Gallardo, dok je ženka Bengalske mačke Taska Exotic Leopard u vlasništvu Marinka Babića iz Siska.

Izložba će se održati u Sportskoj dvorani Marino Cvetković pod visokim pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Opatije Fernarda Kirigina, Turističke zajednice Grada Opatije i Turističke zajednice Kvarnera. Oba dana bit će otvorena od 10 do 18 sati, uz cijenu dnevne ulaznice od pet eura za odrasle, te tri eura za djecu, umirovljenike i invalide. Cijena obiteljske ulaznice, koja uključuje dvije ulaznice za odrasle i dvije dječje je deset eura.

Nakon svečanog otvorenja u subotu u 10 sati, započet će cjelodnevno suđenje i nominacije za izbor najljepših mačaka, takozvani Best In Show – BIS, koji će se u nedjelju od 12 do 14 sati održati za 1. i 2. kategoriju, a od 16 do 18 sati za 3. i 4. kategoriju. Manifestacija će završiti u nedjelju u 18 sati proglašenjem najljepših mačaka koje će ponijeti titulu pobjednika Mediteranske izložbe 2023. godine. U pauzama suđenja održavat će se pojedinačno predstavljanje svih pasmina, jer je cilj ovakvih manifestacija osim natjecanja i promocija felinologije. Izložbu će pratiti i bogata ponuda opreme i kozmetike za mačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 06:58