‘BEZ PANIKE‘

Čovjek preminuo nakon ugriza zmije, stručnjaci savjetuju što napraviti ako i nas napadne

Vlasti nisu sigurne koja je vrsta zmije u pitanju, no vjerojatno se radi o smeđoj zmiji

Australska smeđa zmija, ilustracija

 William West/Afp

Muškarac je preminuo od ugriza zmije u središnjem Queenslandu i to nakon što ju je odlučio maknuti od noge svojeg prijatelja. Oni su bili na proslavio 100. obljetnice škole, kad se oko noge jednog čovjeka omotala zmija. Drugi mu je priskočio u pomoć, no zmija je nasrnula na njega. Vjerojatno ga je ugrizla za ruku.

Premda je hitna pomoć vrlo brzo došla, nije mu bilo spasa. Odmah se onesvijestio, a premda su mu drugi prikočili u pomoć, bilo je jasno. Otrov je bio prebrz.

- Unatoč herojskim mjerama koje su poduzeli i promatrači i služba hitne pomoći Queenslanda, nažalost nije ga bilo moguće oživjeti. Drugi čovjek je dobro – sinoć je prevezen u bolnicu. Ne mogu sa sigurnošću reći je li ugrizen ili ne - rekla je glasnogovornica hitne pomoći Claire Bertenshaw, piše Guardian.

Vlasti nisu sigurne koja je vrsta zmije u pitanju.

- S obzirom na simptome koje je pacijent imao, više je nego vjerojatno da bi to bila (Australska) smeđa zmija - dodala je Bertenshaw, koja je ponovila korake prve pomoći koje treba primijeniti u slučaju ugriza.

- Ako vas je zmija ugrizla, lezite, budite što je moguće mirniji i zovite pomoć. Ne mičite se. Neka vam netko drugi omota zavoj na dio tijela gdje ste ugrizeni i čekajte da pomoć stigne - dodala je.

Postoji sedam vrsta otrovnih zmija pronađenih u središnjem Queenslandu, uključujući vrlo otrovnu istočnu smeđu zmiju i obalnog taipana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:33