Hemiscyllium Freycineti

Neobičan stanar morskog dna: Ovo je morski pas koji ‘hoda‘ i ne mora disati po tri sata

Vrsta za ljude nije ni najmanje opasna, jer se hrani beskralježnjacima koji žive na morskom dnu
 Karlo Maćaš

Epaulette shark (Hemiscyllium Freycineti) poznatiji kao walking shark, odnosno, morski pas koji hoda ime duguje neobičnom načinu korištenja peraja. Osim što ih, jasno, koristi za plivanje, one mu služe i za ono što bismo mogli uvjetno nazvati hodanjem, a zapravo je riječ o puzanju po dnu.

Ovaj neobični stvor živi u plitkim vodama koraljnih grebena Australije, Indonezije i Nove Gvineje na dubinama do svega deset metara i ova sposobnost omogućava mu vješto kretanje kroz plime i oseke. U slučaju “nasukavanja” ovaj mali morski pas, koji nije veći od metra, može “prehodati” i do 30 metara, sve dok ne dospije u dublje vode koraljnih grebena.

image
Karlo Maćaš

Ova vrsta za ljude nije ni najmanje opasna, jer se hrani beskralježnjacima koji žive na morskom dnu. Boje su joj specifične i lako ih je prepoznati: crno-žuti su, s tamnim točkama, no ima i onih koji su manje šareni, jer su boje pijeska. Još je nešto zanimljivo kod ovih stvorenja: mogu tolerirati manjak kisika do tri sata bez ikakvih posljedica na zdravlje. Kako? Jednostavno uspore rad srca i počnu sporije disati.

Ovi neobični morski hodači cijeli život provode na grebenu na kojem su se rodili. Zbog toga su relativno lako ustanovljeno da postoji devet različitih vrsta. No, postoji mogućnost da ih, zapravo, ima više i to na grebenovima koje nisu posve istraženi. Zbog toga se znanstvenici nadaju kako bi uskoro mogli otkriti još neke vrste.

image
Karlo Maćaš

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. listopad 2024 00:15