ČUDO

Znate li koliko mačka može okotiti mačića? Pogledajte ovaj video, maca je sama ljudima donijela malene iz odvodne cijevi

Gestacijsko razdoblje može trajati 52 dana, ali i sedamdesetak dana

Ilustracija

 Kosmenko Dmytro/Alamy/Alamy/Profimedi

Broj mačića koji mačke donesu na svijet jako varira. Naime, ako je mačka zdrava i ima dostupnu hranu i sklonište onda će gestacijsko razdoblje biti drugačije od slučaja kad je životinja bolesna i neuhranjena. Gestacijsko razdoblje može trajati 52 dana, ali i sedamdesetak dana. Gestacija je razdoblje nošenja embrija ili fetusa unutar ženki sisavaca, piše Slobodna Dalmacija.

Kako će te znati da je mačka ‘u drugom stanju‘? Dobivaju na težini, više jedu, natiču im bradavice. U pravilu starije mačke imaju više mačića, a one mlađe - manje.

- Broj mačića može biti i veći, do osam. No, najčešće ih je tri do pet. Prvo leglo ima najčešće dva do tri mačića. Događa se da se mačka s prvim okotom ne snađe i ne pokaže nikakvo zanimanje za svoje potomstvo te ako se okoti na otvorenom, jednostavno ih ostavi, a mačići uginu.

Kod kasnijih okota, broj mačića se povećava i može narasti i do sedam. Kako mačka ima samo šest dojki, najslabiji, koji se ne uspije izboriti za svoju dojku, obično ugine, osim ako se čovjek ne umiješa i dohranjuje ga - ističe veterinarka Dragica Nemeš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. listopad 2024 21:45