OŠTEĆENJA OČIJU, KOŽE...

Brojne dojave o mrtvim i bolesnim ribama u južnom Jadranu, znanstvenici: ‘Vjerujemo da znamo o čemu se radi...‘

Životinje koje su inficirane ovim virusom pokazuju znakove anoreksije, sljepoće, nepravilno plivaju...

Ilustrativna fotografija

 Justin Sullivan/Getty Images Via Afp

S crnogorskog Instituta za biologiju mora objavili su kako su zadnjih nekoliko dana dobili više dojava o mrtvim i bolesnim ribama. Radi se o više vrsta kirnji i brancina na području zaljeva Boke Kotorske. Na ribama su oni koji su ih vidjeli uočili oštećenja kože, očiju i drugih dijelova tijela. Neke su bile žive, druge više ne.

- Gotovo sigurno se radi o VER virusnoj infekciji (Viral Encephalopathy and Retinopathy) koju uzrokuju virusi iz roda Betanodavirus (familija Nodaviridae). Ova infekcija pogađa široki spektar vrsta morskih riba u različitim regijama svijeta. Za konačnu potvrdu, potrebno je uraditi analizu uzoraka PCR metodom, što ćemo pokušati u suradnji s kolegama koji se bave ovom tematikom - objavili su s Instituta.

Životinje koje su inficirane ovim virusom pokazuju znakove anoreksije, sljepoće, koža im tamni ili je oštećena, nepravilno plivaju... Do sad objavljeni znanstveni radovi otkrivaju kako se ovakve infekcije, koliko je poznato, događaju i u drugim zemljama Mediterana i to u jesenjem periodu, dakle, od rujna do prosinca.

- Širenje ove infekcije kod kirnji i brancina uglavnom je dokumentirano u uvjetima kada je temperatura mora povišena.. To za brancina znači od 23 do 30 stupnjeva, a za kirnje od 28 do 30 stupnjeva - objavili su.

Za sada se malo zna o mehanizmu infekcije ovih virusa. Ostaje nejasno da li betanodavirusi mogu zaraziti druge domaćine osim riba. Ispitivana je mogućnost da li virus s jedne vrste kirnje može inficirati ljudske ćelije. Pokazano je da se može vezati za ljudsku ćeliju, ali ne i ući u nju.

- U skladu s tim, smatra se da betanodavirus u svom trenutnom obliku ne može inficirati ljudske ćelije. Preventive radi, ne preporučuje se konzumacija jedinki riba zaraženih ovim virusom - dodali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 16:31