SRETAN PUT!

Još jedna životinjica preselila se iz zagrebačkog ZOO u divljinu...

U Strossmayerovu parku u Đakovu već žive vjeverice Dora i Tena, koje su nekada bile njihove štičenice
 ZOO Zagreb

Iz Zoološkog vrta Grada Zagreba objavili su kako se jedna njihova vjeverica, a riječ je o mužjaku, preselila u Đakovo. Naime, u Strossmayerovu parku u Đakovu već žive vjeverice Dora i Tena, koje su nekada bile njihove štičenice. One su zimu provele u za njih izgrađenoj nastambi, a u ožujku su puštene na otvoreno.

- Sada se u njihovu bivšu nastambu doselio naš mužjak. Tamo će se početi prilagođavati novoj okolini, a mjesec dana kasnije kada će se u Đakovu već osjećati kao doma, bit će pušten u park. S vjevericama koje su ga tamo dočekale, upoznavat će se postepeno: prvo s pristojne udaljenosti, a potom će krenuti u zajedničke pustolovine. Sve navedeno dio je projekta KorZoo Đakovo – Zeleno srce grada koji provode Grad Đakovo i Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba - objavili su.

Crvene vjeverice su primano biljojedi. Na meniju su im plodovi i sjemenke bukve, žira, orahe, lješnjaka, ali jedu i pupoljke, cvjetove, koru i biljne sokove, Povremeno konzumiraju gljive, ptičja jaja, beskralješnjake. U jesen pojačano skupljaju plodove i sjemenke te ih zatrpavaju u zemlju i spremaju u šupljine drveća koje će koristiti u zimskom periodu.

Većina njihovih aktivnosti svodi se na pronalazak hrane, a najaktivnije su ujutro i kasno poslijepodne. Tijekom proljeća i ljeta odmaraju se u gnijezdima i izbjegavaju najviše dnevne temperature. Iako većinu života provode na stablima, znaju i silaziti na tlo u potrazi za hranom ili kako bi zakopali hranu. Nisu teritorijalni i područje rasprostranjenosti često se isprepliće s drugima. Vrlo su spretne i agilne i konstantno na oprezu od predatora. Imaju istančana osjetila vida, njuha i sluha. Komuniciraju govorom tijela, glasanjem, poput zvukova upozorenja i kemijskim signalima. Životni vijek im je od četiri do šest godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 21:51